Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mafia retrocedărilor arată cu degetul spre serviciile secrete

GALERIE
moldoveanu
  • moldoveanu
- +

Un om de afaceri inculpat într-un dosar privind retrocedări ilegale susţine că şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii, Daniel Moldoveanu (foto), ar fi încasat o parte din despăgubirile acordate de ANRP. "Sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membri marcanţi ai serviciilor de informaţii", afirmă Horia Simu.

Omul de afaceri Horia Simu a declarat ieri, la instanţa supremă, că fostul consilier de stat Daniel Moldoveanu a luat 25% din despăgubirea primită de el de la ANRP, de peste şapte milioane de euro. El a spus că deşi Moldoveanu este “autorul moral” al dosarului său, acesta nu este inculpat în cauză, ceea ce este nedrept. “Ceea ce am scris eu pe Facebook sunt şi acuzaţiile care se regăsesc în dosar. Afirmaţiile respective sunt adevărate. Domnul consilier Daniel Moldoveanu a venit la mine spunând că poate să rezolve aceste dosare, el ştiindu-se cu doamna Crinuţa Dumitrean. Drepturile litigioase pentru terenurile din Constanţa erau în posesia mea înainte de această întâlnire. În acest dosar sunt acoperiţi autorii morali, adică în special Daniel Moldoveanu. El este autorul moral al acestui dosar, el a făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale şi faptul că dânsul nu este nici măcar prezent în acest dosar este puţin nedrept”, a spus Horia Simu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a luat în discuţie, ieri, legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive şi asigurătorii luate de procurorii DNA în dosarul privind despăgubiri ilegale acordate lui Simu de către ANPR.


Horia Simu a scris pe pagina sa de Facebook, în 22 iulie, când a fost trimis în judecată: "Daniel Moldoveanu – şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii – adică forul care centralizează activitatea tuturor serviciilor de informaţii din România, este cel care a venit la mine cerându-mi să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă şi lui nişte bani - s-a grăbit anul trecut (la două săptămâni după arestarea mea) să se autodenunţe pentru a scăpa. Cine l-a învăţat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui – inclusiv declaraţiile contradictorii ale prietenilor lui? Dacă eram vinovaţi, era normal să stăm împreună pe banca acuzaţilor nu să-l facă scăpat! Mai mult, văzând denuţul calomnios făcut de Daniel Moldoveanu, am denunţat şi alte fapte de corupţie ale acestuia dar care au fost ignorate de DNA. Cât despre doamna Crinuţa Dumitrean, tot ce pot preciza este că nu am cunoscut-o vreodată. Domnul Moldoveanu a menţionat în schimb, în denunţul de la DNA, faptul că s-a întâlnit cu dânsa şi a întrebat-o despre stadiul revendicărilor. Domnul Moldoveanu a mai intermediat şi alte revendicări şi tranzacţii comerciale pe care nu le avea în atribuţiile legale”.


Simu a mai scris că, în România, "sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membri marcanţi ai serviciilor de informaţii, persoane care aveau mijloacele să pună în aplicare atât şantajul, cât şi presiunea asupra acelor oameni de afaceri care nu ar fi cedat şantajului lor”.
În 22 iulie, şapte membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în frunte cu fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, doi experţi şi omul de afaceri Horia Simu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar de despăgubiri, cu un prejudiciu de 7,7 milioane de euro.

Băsescu: Moldoveanu nu era consilier prezidenţial

Fostul preşedinte Traian Băsescu a precizat, ieri, că nu Administraţia prezidenţială a fost implicată în retrocedări ilegale, ci, aşa cum reiese şi din declaraţiile lui Horia Simu şi din comunicatul DNA, consilierul de stat Daniel Moldoveanu, şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii. ”Constat că, în spaţiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui «consilier prezidenţial» din timpul mandatului meu în fapte de corupţie referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare!”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri