Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Majoritatea lo­curilor din clasele a IX-a, ocupate deja în Iaşi. Topul liceelor

GALERIE
admitere liceu
  • admitere liceu
- +

Simularea realizată de „Ziarul de Iaşi” pentru ultimele medii de admitere la cele mai bune licee din Iaşi nu a dat greş nici anul acesta. Dacă la unele medii diferenţa între media estimată de ziarul nostru şi cea de pe lista cu repartizări este de numai 2 sau 3 sutimi, avem şi specializări la care eroarea a fost de o sutime ori s-a potrivit perfect, cum este cazul specializării de filologie de la „Racoviţă”, unde ultima medie estimată de noi acum o săptămână şi media afişată în cursul zilei a fost aceeaşi: 9,12.

Pe primele şase locuri, în ordinea descrescătoare a ultimei medii de admitere la specializarea matematică-informatică se află Colegiul Naţional cu 9,49, Colegiul „Negruzzi” cu 9,43, Colegiul „Emil Racoviţă” cu 9,41, Liceul de Informatică cu ultima medie de admitere de anul acesta 8,75, Colegiul „Eminescu” cu 8,71 şi Liceul „Vasile Alecsandri” cu 8,63 (8,78 la Ştiinţe ale Naturii). Trebuie remarcat faptul că „Naţionalul”, de exemplu, are 112 locuri la mate-info, „Negruzzi” 84, iar „Racoviţă” 56. Liceul de Informatică are, în schimb, 168 de locuri la acelaşi profil. La acest liceu, elevul de pe poziţia 56, de exemplu, are media 9,29.

“Ieri a fost rulat programul de admitere, am constatat că peste 4.800 de elevi au fost repartizaţi însă există elevi cu note bune care nu au pus suficiente opţiuni şi trebuie să se reînscrie pe locurile rămase, deoarece nu au putut fi repartizaţi la liceele unde au vrut iniţial din cauza mediilor de admitere. Asistăm de asemenea cu tristeţe la pierderea unor elevi foarte buni pentru că nu-şi permit continuarea studiilor dincolo de spaţiul, satul în care locuiesc. Naţionalul, Negruzzi, Racoviţă rămân şcolile de elită unde s-au intrat cu cele mai mari medii. La Liceul de Informatică, anul acesta s-a intrat cu ultima medie 8,75, mult mai mică ca anul trecut, o scădere deranjantă a fost la Cantemir şi Cuza, şi asta ar trebui să dea de gândit liceelor”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al IŞJ.

Avem medii mai mici ca cele de anul trecut la toate liceele şi profilurile. Dacă, anul trecut, la Colegiul Naţional, ultima medie a fost 9,63 la mate-info, anul acesta este 9,49, cu 14 sutimi mai puţin. La fel şi la profilul Filologie, anul trecut, ultima medie a fost 9,50, iar anul acesta este 9,23, cu 27 de sutimi mai puţin. La Colegiul „Negruzzi”, la mate-info, anul trecut, ultima medie a fost 9,57, iar anul acesta este 9,43, cu 14 sutimi mai puţin, la Ştiinţe ale Naturii, anul trecut a fost 9,61, iar anul acesta 9,32, cu 29 de sutimi mai puţin. La Filologie, ultima medie de anul trecut a fost 9,52, iar anul acesta a scăzut cu mai mult de 30 de sutimi, până la 9,20. La Colegiul „Racoviţă”, ultima medie la mate-info, anul trecut, a fost 9,64, iar anul acesta este 9,41, cu 23 de sutimi mai puţin, la profilul Ştiinţe ale Naturii, ultima medie de anul trecut a fost 9,64, iar anul acesta este 9,38, cu 26 de sutimi mai puţin, iar la profilul Filologie, diferenţa este de 34 de sutimi, anul trecut, ultima medie de admitere fiind 9,46, în timp ce anul acesta este 9,12. La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, ultima medie de anul trecut la mate-info a fost de 9,20, în timp ce anul acesta este 8,89, cu 31 de sutimi mai puţin. La  Filologie, ultima medie de anul trecut a fost 8,88, iar anul acesta este 8,84, cu 4 sutimi mai mică. La fel şi la Ştiinţe ale Naturii, unde anul trecut ultima medie de admitere a fost 9,55, iar anul acesta este 9,08, cu jumătate de punct mai mică.

Unii elevi au intrat cu media 3

O problemă o au liceele cu profil tehnologic, unde au fost repartizaţi elevi cu media de admitere de 3, în condiţiile în care, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar i-au sfătuit pe părinţii acestora să opteze pentru Şcolile Profesionale, unde pot învăţa o meserie.

„Intrăm şi în zona gri, s-a intrat cu medii de admitere de 3 şi 4 la liceele tehnologice, iar profesorii vor trebui să aducă acei elevi la un nivel care să le permită să ia la final examenul de bacalaureat. Părinţii trebuie să înţeleagă că o diplomă absolvită cu o notă mică nu are valoare, mai degrabă înscrierea la o şcoală profesională, pentru o meserie este o soluţie. Pe cele 2.000 de locuri de la şcolile profesionale avem 1.000 de înscrişi, aşteptăm ca acei 1.000 de elevi care trebuie să-şi dea corigenţa să intre pe locurile rămase libere. Va fi însă o problemă pe traseu cu elevii care intră la liceu cu medii mici”, a mai precizat inspectorul şef.

Avem astfel şi topul şcolilor unde s-a intrat cu cele mai mici medii de admitere. Pe primul loc se află Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatică din Iaşi, unde ultimul elev a avut media de admitere la liceu 2,80. Pe locul al doilea loc se află Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Paşcani, unde ultimul elev admis are media 2,82. Urmează  Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaei, unde ultima medie este 2,85, apoi Liceul Tehnologic din Tg. Frumos, unde ultimul elev admis are media 3.00, Liceul Tehnologic Agricol din Miroslava, cu ultima medie 3,01, şi Liceul Tehnologic Economic din Paşcani, unde ultimul elev a intrat cu 3,06. Cea de-a doua etapă de repartizare va începe pe 24 iulie. La nivel de ţară, pe primele trei locuri se află Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti cu ultima medie de admitere 9,56, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, tot din Bucureşti, cu ultima medie  9,54, şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca cu ultima medie 9,52. Pentru ca toţi elevii nerepartizaţi în prima etapă să poată fi distribuiţi în data de 24 iulie, aceştia trebuie să completeze fişele cu opţiuni în perioada 16 - 21 iulie. La Iaşi, locurile pentru clasa IX şi primul an de şcoală profesională s-au ocupat în proporţie de 98,9%, la momentul actual rămânând libere 935 de locuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri