Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Majoritatea olimpicilor din Moldova au venit la facultate la Iaşi. Chimia de la „Cuza” a fost ca un magnet

GALERIE
admitere
  • admitere
- +

 Universităţile din Iaşi au strâns majoritatea olimpicilor din Moldova la facultăţile şi la specializările unde s-au antrenat în timpul liceului. Aceştia beneficiază de posibilitatea de a se înscrie fără a mai susţine examen de admitere sau fără să mai treacă prin concursul de dosare.

Astfel, la sesiunea din această vară, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ s-au strâns cei mai mulţi olimpici dintre toate instituţiile de învăţământ superior din Iaşi, un număr de 71 de tineri cu premii 1, 2 şi 3 sau menţiuni la competiţii naţionale sau internaţionale de profil. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt la Facultatea de Chimie, un număr de 31 de tineri. La Facultatea de Geografie şi Geologie şi la Facultatea de Informatică sunt câte 12, la Litere sunt 5 astfel de absolvenţi de liceu, la Matematică 4, la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi la Teologie Ortodoxă, câte 2, în timp ce la Teologie Romano-Catolică, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi la Drept, este doar câte un olimpic.

 
Dacă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ mai existau în anii precedenţi olimpici care să se fi înscris la Facultatea de Medicină Veterinară, anul acesta a fost doar unul singur la Facultatea de Horticultură. În schimb, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a stabilit în urma Consiliului de Administraţie de pe 20 iulie felul în care vor fi distribuite locurile pentru studenţii care s-au prezentat la admitere cu dovada participării la fazele superioare ale unei olimpiade. Astfel, la UMF sunt un număr de 15 olimpici, 10 dintre ei înscrişi la specializarea Medicină şi câte 2 la specializările Medicină Dentară şi Farmacie. Mai există o studentă din Republica Moldova care este olimpică, şi ea va intra pe locul bugetat prevăzut cu bursă la specializarea Medicină.
 
În cazul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, există un număr mai mare de competiţii care le pot asigura viitorilor studenţi fie un loc bugetat, fie un punctaj ridicat la concursul de admitere. Dacă instituţia de învăţământ superior tehnic are 10 olimpici, distribuiţi câte unul-doi pe cele mai mari facultăţi, există şi un număr ridicat de elevi care au câştigat premii la Concursul Naţional de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici“, Concursul de Creativitate Mecanică „Dumitru Mangeron“, Concursul de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu“.
 
În total sunt 19 astfel de elevi care beneficiază de un avantaj la admitere în faţa colegilor, cu condiţia obţinerii unor distincţii la concursurile menţionate. „Nu toţi cei care au participat la aceste concursuri intră fără examen sau fără concurs de dosare, excepţia făcând-o olimpicii. Sunt unele facultăţi care au aceste concursuri pe care le desfăşoară cu elevii, în spaţiile lor, în parteneriat uneori şi cu ISJ, astfel încât elevilor premiaţi să li se permită mai uşor accesul la admitere. Este o metodă de a atrage elevii, care au astfel un contact mai bun cu facultatea şi cu profesorii de acolo“, a declarat prof.dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la UTI. La această universitate există posibilitatea să se mai înscrie astfel de tineri, dat fiind faptul că înscrierile se vor termina la sfârşitul lunii iulie.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri