Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mănăstirea Rătești, grav afectată de alunecările de teren, închisă. Călugărițele, evacuate

GALERIE
manastire ratesti
  • manastire ratesti
- +

Mănăstirea Rătești din județul Buzău a fost închisă, după ce stăreția, mai multe chilii și biserica s-au surpat din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile abundente din ultimele luni, călugărițele fiind mutate într-un centru social care aparține Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Alunecările de teren au început în urmă cu trei luni, pe fondul ploilor abundente, stăreția Mănăstirii Rătești fiind atunci distrusă. Ulterior, mai multe chilii au fost distruse și ele după ce pământul a continuat să se surpe. Pentru că încăperile în care trăiau călugărițele au devenit de nelocuit, viața femeilor fiind pusă în pericol, autoritățile bisericești au luat decizia de a le muta în centrul social filantropic aflat în apropierea Mănăstirii Rătești și aparținând Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

După ce stăreția și chiliile au fost distruse, ploile înregistrate în urmă cu două săptămâni au reactivat în zonă alunecările de teren, surpându-se inclusiv pământul de sub biserica mănăstirii. Astfel, lăcașul de cult în care enoriașii veneau să se roage alături de călugărițele de la Rătești este acum plin de fisuri. Pereții bisericii s-au crăpat și dislocat, în ziduri fiind găuri provocate de alunecările de teren, de la baza clădirii și până la acoperiș. Pentru că biserica riscă să se prăbușească în orice moment, autoritățile au luat decizia ca lăcașul de cult, la fel ca întreaga mănăstire de la Rătești, să fie închis.

Călugărițele spun că se roagă la Dumnezeu să le salveze mănăstirea și să se poată întoarce acolo, curând.

”Stau de 23 de ani aici la mănăstire, dar așa ceva nu am văzut. Uitați-vă cum arată curtea, biserica, chiliile… Ne-am mutat la centrul acela de vizavi, o fi bine și acolo, dar noi vrem în chiliile noastre”, a spus, plângând, o măicuță de la Mănăstirea Rătești care se ruga, marți, în afara bisericii care stă să se dărâme.

La sfârșitul anului trecut, Mănăstirea Rătești a obținut o finanțare europeană de aproximativ patru milioane de euro, bani cu care urma să fie reabilitat întreg complexul monahal. Lucrările au fost întârziate de alunecările de teren care continuă să se producă în zonă, iar proiectul a trebuit refăcut, ținând cont de noua situație.

”Proiectul de restaurare, consolidare, punere în valoare și introducere în circuit turistic a complexului arhitectural medieval al Mănăstirii Rătești nu a fost stopat, dar au apărut noi modificări de care trebuie să ținem seama și a trebuit refăcut proiectul astfel încât să ținem seama de modificările apărute. Nu am început lucrările propriu-zise pentru că este nevoie de o stabilizare a terenului și de o suplimentare a finanțării pe care sperăm să o obținem din fondul de urgență al Guvernului”, a declarat, marți, Marius Anghel, manager al proiectului.

El a precizat că în acest moment se ia în calcul dărâmarea totală a chiliilor și a stăreției distruse de alunecările de teren și parțial a bisericii, ceea ce duce la o întârziere a finalizării proiectului, dar și la costuri suplimentare.

Potrivit lui Anghel, ar mai fi nevoie de aproximativ trei milioane de euro, bani care ar trebui să vină de la Guvern și cu care s-ar realiza lucrări de stabilizare a întregului versant pe care au loc alunecările de teren.

Mănăstirea Rătești datează din secolul al XVI-lea, fiind inițial un schit de călugări. Ulterior, a devenit o mănăstire de maici, complexul arhitectural al mănăstirii fiind inclus, din 2004, pe lista monumentelor istorice din județul Buzău.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri