Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Teutonul român

Manipulări cu „ştiri alternative”

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

 Zilele trecute, un prieten a postat pe peretele unui prieten un link la un articol de pe www.alternativenews.ro: „Noaptea minţii: UE vrea ca România să-şi ARD| VIILE”. Măi să fie!

Citesc articolul. Aflu o poveste neglijent scrisă, suficient să citez începutul: „Din cauza unor presiuni ale statelor cu traditie in viticultura, in mod special a /sic!/ fermierilor francezi, care au remarcat ca in ultimii ani au fost afectati de o criza de supraproductie si considera ca le-au fost astfel foarte mult diminuate veniturile din cauza concurentei cu tarile nou venite pe piata din Uniunea Europeana /cu bold până aici/, se doreşte impunerea unei directive europene ce prevede distrugerea voluntară a viilor de pe cateva sute de mii de hectare din anumite tari printre care si Romania informează glasul-moldovei.” Cu glasul-moldovei în roşu, adică cu link la site-ul respectiv.
Aha. Deci aşa. Dau click pe link. Apare acelaşi text (publicat încă din 2014 - ăsta de pe alternativenews.ro e din iunie 2016... - interesant, nu?), doar titlul e mai blând: „UE vrea ca Romania sa-si ardă viile”. Dar cine/ ce-i glasul-moldovei.blogspot.ro? Nu e clar. Sus apare un antet cu Glasul Moldovei într-o siglă cu corn de poştalion incluzând un fel de bour şi „Glasul.info/Romanian news - Portalul romanilor de pretutindeni”. Foarte interesant. Un „Portal al romanilor de pretutindeni” numit „Glasul Moldovei”. Ca fapt „divers”, articolul pomenit apare la „Actualitate » Coruptie » Oculta mondiala » Tradatorii Romaniei »”. A-ha. E clar.
Bun. Dau click pe Contact, să văd ce aflu. Aflu „Echipa Glasul Moldovei: Fandel Mihai, Vasile Morari, Vadim Mateevici, Florin Almas, Tibor Hajnal”. Oho, ce cocktail fain de nume. Şi ce vor ei? „Acceptam colaborari, in special cu site-uri, bloguri sau pagini cu tematica patriotica sau nationalista.” Limpede ca bună ziua! Nişte patrioţi şi/sau naţionalişti. Care acceptă şi donaţii. Măi să fie!
Cum nu sunt eu un eurosceptic, mi s-a părut, desigur, din start dubios textul acesta net anti-UE încă din titlu, fie şi numai pentru faptul că nu-i semnat. Ca să nu mai vorbim că nu oferă niciun element concret, pe post de argument, ca să nu zic: dovadă. Asta dacă facem abstracţie de trimiterea la sursa materialului - alt site, anume glasul-moldovei.blogspot.ro.
Acum, s-o luăm de la capăt şi să vedem cine îs şi ce vor ele, „ştirile alternative”. Dau click pe „Despre noi”. Ce credeţi că aflu acolo? Absolut nimic concret, doar beton de limbaj de lemn nou, marca secolul 21 (fără diacritice): „Alternative News Romania, ca si cotidian independent isi propune sa ofere cititorilor stirile care conteaza. Stirile ce sunt cu adevarat importante. Stirile asa cum sunt, ce ne apasa pe toti, sau ne bucura. Stirile utile. Stirile cu bune si rele. Nefiltrare. Ne dam silinta ca in fiecare zi sa fim de folos cuiva.
Ne puteti trimite propuneri, pareri, critici, sau ce doriti dumneavoastra (in limita bunului simt) la adresa de E-mail: alternativenewsromania@....com”.
Atât. Ba, pardon: şi o poză mare cu steagul României cu stemă dedesubt.
Avem, deci, nişte anonimi de anonimi care-şi dau „silinţa ca in fiecare zi” sa fie „de folos cuiva”! Întrebarea care se pune, dar ce vorbesc, care se impune în atari condiţii este una singură: cui au fost de folos anonimii de la ANR cu (re)publicarea acestui articol de manipulare şi intoxicare?
Nu putem avea nicio certitudine - dar întorcându-ne la singura sursă pomenită în textul (repet: nesemnat) pomenit, recte blogspot-ul Glasul Moldovei (care pare un pui al site-ului mare Glasul.info, care site se dă, printre altele, drept unionist), nu ne râmâne decât ideea că intoxicarea vizează scena românească eurosceptică în general şi poate cea moldovenească (de peste Prut, adică) în special: ia, uitaţi, fraţilor, ce vrea să facă UE României, vrea să-i ardă viile, şi voi vreţi în UE??! UE ne trebuie nouă? Păi, dacă intrăm în UE, salutare Cricova! Muzeu devine!
Bun. Dar haideţi să vă ofer şi părerea cuiva avizat în domeniu şi să citez dintr-un comentariu al prietenului Marius Cristian la postarea linkului la „Noaptea minţii...”: „Dacă vezi fondurile UE pentru replantări de vie plus făcut crame, două etape, în România, te cam sperii. Şi fondurile alea au fost absorbite 100%. Deci nu.”
Ehei, iată o cifră românească frumoasă şi pe deasupra aromată cu asupra de măsură cu parfum de fonduri UE - să moară duşmanii acesteia înecaţi în „supraproducţia” de vin a „fermierilor francezi”. Dar teamă mi-e că-s băutori de vodcă rusească.
 
Michael Astner este poet, traducător şi publicist
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri