Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Marile magazine din Iaşi, în vârtejul unui scandal internaţional

GALERIE
ulei-masline-carrefourulei-masline-lidl
  • ulei-masline-carrefour
  • ulei-masline-lidl
- +

Pe rafturile supermarketurilor locale sunt vândute uleiuri de măsline de la producători asupra cărora planează suspiciuni rezonabile că şi-au falsificat produsele.

Companii de renume din domeniul alimentar, ale căror produse se vând şi în supermarketurile şi magazinele din Iaşi, sunt subiectul unui scandal de amploare în Italia. Autorităţile din Peninsulă au şi demarat o anchetă spre sfârşitul anului trecut. Procuratura din Torino cercetează nouă mari producători de ulei de măsline care şi-ar fi înşelat clienţii, potrivit informaţiilor publicate în ediţia electronică a publicaţiei britanice „The Telegraph”. Companiile sunt suspectate de faptul că vindeau consumatorilor un produs de calitate inferioară, care era însă etichetat drept ulei de măsline extra-virgin, de cea mai bună calitate şi implicit cu un preţ mai ridicat. Uleiul extra-virgin, care de obicei are culoarea verde-auriu, se obţine prin zdrobirea măslinelor imediat după ce acestea sunt culese, iar procesul nu implică adăugarea de substanţe chimice, folosirea de procese termice sau rafinarea industrială.
 
Ce mărci sunt implicate
 
În scandalul uleiului de măsline de calitate îndoielnică din Italia apar nume grele din domeniu precum Bertolli, Santa Sabina sau Primadonna. Ultimul menţionat este comercializat şi în România de lanţul de supermarketuri Lidl. Pretinsa fraudă a fost prezentată public pentru prima dată de către o publicaţie a consumatorilor din Italia, intrând ulterior în vizorul autorităţilor. În urma testării a 20 de sortimente în laborator de către specialiştii Agenţiei vamele italiene, nouă s-au dovedit a fi ulei de calitate inferioară faţă de cea indicată pe etichetă. Pe lângă cele trei menţionate, în anchetă apar şi companiile Carapelli, Coricelli şi Sasso. Multe dintre aceste produse se regăsesc şi pe rafturile marilor magazine din Iaşi. Astfel, ulei de măsline extra-virgin produs de Coricelli este comercializat în magazinele din Iaşi ale companiilor Auchan, Carrefour şi Kaufland. Anterior, şi lanţul de supermarketuri Profi avea spre comercializare produse Coricelli. „Ziarul de Iaşi” a trimis în cursul zilei de ieri solicitări scrise tuturor retailerilor pentru a afla cum se raportează aceştia faţă de ancheta din Italia, unde le sunt investigaţi partenerii de afaceri.
 
Cum se apără supermarketurile
 
Totodată, ne-am interesat dacă s-au luat măsuri pentru ca ieşenii să nu cumpere ulei de măsline mai slab calitativ, dar la preţ de produs etichetat ca fiind extra-virgin. „Subiectul este cunoscut companiei Lidl la nivel internaţional şi tratăm tema prezentată cu maximă seriozitate. În acest sens, situaţia a fost şi este cercetată intensiv de către experţi din departamentele de achiziţii şi calitate. Vă aducem la cunoştinţă faptul că lotul despre care se discută în articol, descoperit în urma testelor, nu a fost livrat către magazinele Lidl din România, astfel că situaţia nu afectează compania noastră la nivel local”, este răspunsul companiei Lidl la solicitarea „Ziarului de Iaşi”. Pe de altă parte, lanţul Profi spune că a avut parteneriat cu Coricelli dar acesta nu mai este de actualitate. „Din lista brandurilor menţionate de dumneavoastră, Profi a avut o colaborare cu Coricelli, dar nu a mai achiziţionat marfă din luna mai 2015”, a răspuns Gabriel Pâslaru, reprezentant Relaţii Publice în cadrul PROFI Rom Food. „Privind subiectul invocat de dumneavoastră, Carrefour România nu comercializează produse contrafăcute”, a fost răspunsul tranşant oferit de Cristina Marcu, Asistent Director Marketing & PR la Carrefour România. Pe de altă parte, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Nord-Est Iaşi stă în aşteptare. „Până astăzi nu am primit un ordin de control de la nivel central. Vom proceda în funcţie de ce se va stabili la nivel central”, spune comisarul-şef Alexandru Hordilă.
 
Prejudiciu enorm
 
Una dintre companiile care face obiectul cercetării procurorilor din Torino a contestat analiza efectuată de „Il Test”, revista consumatorilor, dar şi pe cea realizată de autorităţile, spunând că acestea s-au bazat doar pe baza gustării produsului. „Aceste analize, deşi efectuate de degustători profesionişti, sunt acum considerate insuficiente pentru a evalua calitatea unui ulei de măsline”, a replicat compania Coricelli într-un comunicat. Corricelli a spus că va pune la dispoziţia procurorilor din Torino contra-analize care să confirme faptul că compania lucrează în mod cinstit. „Prejudiciul cauzat de această înşelăciune este enorm, nu numai pentru consumatori, ci pentru întreaga ţară şi pentru imaginea produselor care sunt fabricate în Italia”, a declarat Rosario Trefiletti, preşedintele Federconsumatori, o asociaţie a consumatorilor din Italia, citat de „The Telegraph”. Conform aceleiaşi publicaţii britanice, Maurizio Martina, ministrul italian al agriculturii, a declarat la finele anului trecut că investigaţia trebuie să avanseze, în scopul de „a proteja consumatorii, precum şi miile de producători oneşti de ulei de măsline. În anul 2014, inspectorii noştri au efectuat peste 6.000 de controale şi au confiscat ulei în valoare de 10 milioane de euro. Este vital să protejăm un sector atât de important cum este cel de ulei de măsline”.
 
 
 
 
 
 
 
 


 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri