Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Contemporan cu Bogdan şi Ludovic Cumanul

Martor de sute de ani la istoria Iaşului. Cel mai bătrân copac din judeţ are 674 ani

GALERIE
tei natran la Barnova1tei barnova1
  • tei natran la Barnova1
  • tei barnova1
- +

Acesta se află la Bârnova şi ar fi contemporan cu Bogdan şi descălecarea lui pe valea râului Moldova, dar şi cu venirea în Moldova a lui Ludovic Cumanul, care a adus cu el saşii. 

Iaşul are 383 de copaci ce trebuie protejaţi  regulamentul pentru această activitate va intra în dezbaterea aleşilor judeţeni după patru luni de amânare protejare a arborilor cu valoare deosebită va ajunge din nou pe masa consilierilor judeţeni. Regulamentul va fi supus dezbaterii consilierilor după patru luni de amânare. Pe lista arborilor protejaţi se află 383 de copaci, 256 aflându-se în municipiul Iaşi. Dintre aceştia, 20 sunt tei. Cel mai în vârstă este teiul supranumit „al lui Eminescu” din Parcul Copou, al doilea veteran fiind teiul aflat la intrarea în biserica mănăstirii Galata, în vârstă de 320 de ani. Cel mai bătrân arbore din judeţ este însă considerat un tei din incinta mănăstirii Bârnova, în vârstă de 674 de ani, datând din anul 1340.

Copacul este contemporan aşadar cu Bogdan şi cu descă lecarea lui pe valea Moldovei (1359), dar şi cu
trecerea Carpaţilor de către armata lui Ludovic Cumanul, care a adus cu el meşterii saşi ce au ridicat
fortificaţii pentru a preveni invaziile tătare. Pe locul doi se află un păr situat în comuna Ciohorăni, în vârstă de
607 ani. Pe lista arborilor ce se propune a fi protejaţi se află şi doi salcâmi japonezi, unul aflat pe domeniul
Inculeţ din Bârnova, iar un al doilea, în vârstă de 158 de ani, în comuna Lungani.

Conform regulamentului, arborii declaraţi monumente ale naturii trebuie întreţinuţi  de proprietarii şi administratorii terenurilor pe care se află. Intervenţiile asupra tulpinei, coroanei sau rădăcinilor trebuie avizată de filiala ieşeană a Academiei Române. Totodată, amprenta la sol a coroanei arborilor este declarată zonă de protecţie, fiind interzise lucrările agricole sau activităţile cu caracter comercial. Încălcările regulamentului se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi 1.000-5.000 de lei pentru persoanele juridice. Discutarea regulamentului fusese amânată în aprilie, reprezentanţii PSD susţinând că prezenţa pe lista arborilor protejaţi a 15  platani de pe esplanada Teatrului ar bloca derularea proiectelor municipalităţii.

Agenţia de Protecţie a  Mediului a apreciat însă că îngrijorarea nu este justificată, solicitând menţinerea arborilor pe lista celor protejaţi. Consilierii judeţeni vor mai avea de discutat joi organizarea concursului de
management pentru Şcoala Populară de Arte, atribuirea unor licenţe de traseu pentru operatori de transport
intrajudeţean sau participarea Direcţiei de Asistenţă Socială la programul „Rabla” din acest an. Un număr de 10 proiecte de pe ordinea de zi vizează realizarea unor investiţii la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean. (Alex ZĂNOAGĂ)

Istoricul teiului de la Bârnova

Vârsta actuală de 660 de ani a teiului hibrid natural are la baza calculului „lăţimea medie a inelului anual de creştere în grosime”, de 1,5 mm/an, lăţime extrasă din 3 lucrări, dintre care una (Tabele dendrometrice, 1.320 pagini, 1957) se bazează pe secţionarea şi măsurarea unui număr de 1.650 de tei din România, în anul 1950. La nivel european, 660 de ani nu este o vârstă record, pentru că în pădurile gruzine se întâlnesc tei de 600 de ani, iar în vestul Europei şi tei de 800-1.000 de ani.

Când teiul hibrid avea aproximativ 57 de ani şi cca. 14 cm în diametru, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1408), Iaşiul a fost menţionat ca structură urbană, iar în timpul  domniei lui Alexandru Lăpuşneanu (1564), oraşul a devenit capitala Principatului Moldovei şi s-a menţinut astfel până în anul 1859, la unirea Principatelor.

Teiul din Bârnova a fost martor la unele invazii străine: în anul 1513-jaful tătarilor; în 1686 – incursiunea polonezilor etc. În anul 1603, în timpul domnului Ieremia Movilă, aici exista o mănăstire, cu o bisericuţă din lemn. Se pare că tot aici, în timpul lui Ştefan Tomşa (1611-1615; 1621-1623) a mai existat o biserică din lemn. Între anii 1626-1629, sub domnia lui Miron Barnovschi Movilă, când teiul hibrid avea cca. 275 de ani şi 82-83 cm în diametru, a fost zidită biserica mănăstirii. Ceva mai târziu, în perioada 1661-1666, domnul Eustratie Dabija a încheiat edificarea mănăstirii, unde a şi fost înmormântat, alături de fiica sa.

Când teiul avea cca. 377 de ani şi 113 cm în diametru, adică în timpul domnului Grigore al II-lea Ghica (1728), oraşul Iaşi a fost afectat grav de o epidemie de friguri. Domnul şi toată curtea lui s-au refugiat pentru o vreme la Mănăstirea Bârnova, prilej cu care au fost refăcute clădirile din incintă şi s-a amenajat zidul împrejmuitor din piatră. Aşadar, Mănăstirea Bârnova a devenit atunci capitala Moldovei, iar teiul a ajuns să-i apere de soare pe domn şi pe familia acestuia, sau altfel spus a devenit un „tei domnesc”.

Dar nici acest tei n-a scăpat de suferinţele teilor indigeni. În pădurile din România, după vârsta de 100 de ani, teii se îmbolnăvesc de putregaiul trunchiului, produs de ciuperca Trematovalsa matruchotti, care i-a provocat o scorbură şi teiului nostru.(Text de Ing. Dr. Lupu Ionel – Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastazie Fătu” Iaşi)

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri