Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

MĂRTURIA DUREROASĂ de după explozia din Copou. Îngeri în moloz

GALERIE
florin constantin
  • florin constantin
- +

În urma exploziei din Copou, doi oameni și-au pierdut viața, iar alții au pierdut tot ce au agonisit de-a lungul timpului. Cei care s-au mai putut întoarce la fața locului după dezastru, au trecut prin emoții greu de imaginat. Însă ei nu au fost singuri. Fiecare pas le-a fost ghidat de niște îngeri cu chipuri de oameni.

O mărturie cutremurătoare a fost făcută de Florin Constantin (membru Divertis) pe Facebook.

"N-ati vrea sa stiti cum e

Te asezi la o coada sinistra de oameni care vor sa urce printre ruine pana la locul in care altadata era casa lor. Majoritatea sunt batrani, asa ca unii vor fi dusi in brate de niste ingeri pazitori cu chip de om, numiti pompieri. Desi sunt 30 de grade, pompierii au niste mantale groase de protectie, pentru ca in cazul unei prabusiri ei se arunca cu bratele desfacute deasupra persoanei protejate si-i apara viata cu viata si mantaua lor. Tu stii ca la nevoie isi dau viata pentru tine si incepi sa te intrebi daca viata ta e asa de importanta.

Nu urca printre ruine mai mult de doua persoane si un pompier pentru ca in caz de ceva... sa nu moara mai mult decat atat.

Incep sa apara primii exploratori. Albi la fata, tremurand, cu o punga sau cu un sac negru de gunoi, in care se afla lucruri ce ar trebui sa fie de importanta maxima. acte, meicamente, bani, carti, pisici sau ce mai crede omul ca are mai important in viata. Pompierul e un lac de apa si de emotie. Va urca iar cu urmatorul de la coada. Omul e fericit ca a salvat ce avea mai important.

Vine randul tau. Pompierul iti pune o casca grea si sofisticata in cap, iti zambeste, te imbratiseaza, te incurajeaza, iti da instructiuni si tu nu ai in cap decat ideea ca vei ajunge, vei lua ce trebuie si te vei intoarce biruitor.

Sari balustrade, pasesti peste bucati imense de planseu prabusit, praf, fum, pietre, sticla. Observi cu coada ochiului ca etajul 1 e la parter iar parterul nu mai e... Adica e dar la subsol. Usile apartamentelor nu mai sunt iar prin gaura se vede varful bibliotecii care acum e in pragul usii. Te faci ca nu vezi, ca sa nu crezi ca esti nebun si te concentrezi sa nu calci gresit.

Ajungi intr-un loc ce inainte era casa ta. Te bucuri, apoi te infiori. Printre praf, sticla si fum iti vezi toate lucrurile pe care le-ai strans o viata. La inceput te bucuri ca-s toate si-s intregi. Apoi ingerul tau pompier te intreaba ce-ti trebuie sa iei si el cum te poate ajuta.

Realizezi ca de fapt nimic nu e mai important decat altceva, incepi sa plangi, pui la intamplare in sacul negru niste lucruri si cobori biruitor. Printre ruine realizezi ca nimic nu e important si mai bine puneai in sac altceva. Viata ta materiala intr-un sac negru.

Jos, alti isi asteapta resemnati randul. Ingerul tau pompier e lac de apa si de emotie, iti ia casca din cap si i-o pune urmatorului. Ii zambeste, ii tine instructaj.

Urmatorul nu stie ce o sa puna in sacul negru. Sau stie...

N-ati vrea sa stiti".

Florin Constantin (Facebook)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri