Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medic radiolog de la Spitalul de Neurochirurgie, în arest la domiciliu

GALERIE
mita medic
  • mita medic
- +

Medicul radiolog Eduard Moldovanu de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași este judecat în stare de arest la domiciliu, iar asistenta Maria Magdalena Rîndașu este judecată în stare de control judiciar. Redăm comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului

MOLDOVANU EDUARD, șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită, în formă continuată,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

şi sub control judiciar a inculpatei

RÎNDAȘU MARIA MAGDALENA, asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,  în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 18 martie - 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de Șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași și medic în cadrul acestui laborator, a pretins și primit cu titlu de mită de la mai mulți pacienți sume cuprinse între 250 – 600 lei (în total 3.300 lei) pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu Eduard, beneficiind și de ajutorul inculpatului Aranyosi Dan Ionuț, nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale.

În perioada de 11 februarie – 10 martie 2016, inculpata Rîndașu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la doi pacienți suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap și genunchi.

La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

În cursul urmăririi penale inculpatul Moldovanu Eduard a achitat suma  de  3.750 de lei, reprezentând explorările radiologice cu plată efectuate de inculpat, Spitalul Clinic de Urgenţă „ N. Oblu” din Iaşi recuperând astfel prejudiciul cauzat.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

- ARANYOSI DAN IONUȚ, infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată,

- GHERMAN ELENA CARMEN, asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Aranyosi Dan Ionuț și Gherman Elena Carmen au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor,

- 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Inculpații Aranyosi Dan Ionuţ și Gherman Carmen Elena vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcţiei de Asistență Comunitară Iaşi sau Primăria Iaşi, pe o perioadă de 60 de zile respectiv 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 6.740 lei, 100 de franci elveţieni, 80 lire sterline şi 80 de euro, ce aparțin  inculpatului Moldovanu Eduard.

De asemenea, a mai fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui autoturism ce aparține inculpatei Rîndașu Maria Magdalena.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri