Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medicii de familie din Iași consultă mai mult cardurile decât pacienţii

GALERIE
Cozi la usile medicilor de familie ieseni din cauza tehnologiei de la Bucuresti
  • Cozi la usile medicilor de familie ieseni din cauza tehnologiei de la Bucuresti
- +

În perioada dintre orele 9.00 şi 13.00, sistemul informatic se mişcă foarte lent.

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate se mişcă în pas de melc în ultima săptămână. Mai mulţi medici de familie au precizat că, în intervalul orar 09.00-13.00, sistemul funcţionează foarte greu spre deloc. După ora 13.00, operaţiunile se execută într-un timp decent, însă cu toate acestea consultaţiile se decalează, unii pacienţi fiind programaţi ulterior pentru control.

„Dimineaţa, începând cu ora 09.00, când sistemul este foarte aglomerat, acesta funcţionează cu mare dificultate, iar consultaţia se prelungeşte. Din cauza asta au fost reacţii conform cărora noi punem accentul pe card, şi nu pe pacient, însă nu este adevărat. Asiguratul rămâne în cabinet până reuşim - dacă reuşim - să înregistrăm datele şi serviciile prestate. Cred totuşi că sistemul va fi îmbunătăţit pentru că deja s-au văzut câteva semne de progres. Sper că, în cele din urmă, vom ajunge şi la dezideratul conform căruia lucrul pe calculator e mai uşor şi rapid decât pe hârtie. Deocamdată nu este aşa”, a arătat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii medicilor de familie din Iaşi.

Specialistul a mai subliniat că, deşi majoritatea asiguraţilor vin la cabientul medical cu cardul de sănătate, deocamdată o problemă recurentă în folosirea acestuia o reprezintă alegerea şi introducerea codului PIN. De aceasta se lovesc mai ales persoanele trecute de o anumită vârstă. „cărora le este greu să reţină cifrele, de aceea le indicăm să-şi pună anul naşterii”, a mai spus medicul.

Deşi medicii atrag atenţia că sistemul informatic încă este deficitar, potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Ministerul Sănătăţii (MS) sistemul funcţionează bine, peste 60% din serviciile medicale prestate la nivelul ţării efectuându-se în baza cardului de sănătate.

Totuşi, CNAS a subliniat că furnizorul de servicii medicale are obligaţia de a-i acorda îngrijiri medicale asiguratului în situaţia în care acesta nu poate prezenta documentul medical, fie pentru că nu a intrat în posesia lui, fie pentru că nu îl are la dânsul, fie din motive tehnice cardul nu poate fi utilizat. Potrivit CJAS Iaşi, odată ce cardul este blocat, adică sistemul indică eroare 15, sau invalid, arată eroare 5, furnizorii trebuie să apeleze numărul de telefon 0232.218.630, interior 212 sau 230, pentru ca reprezentanţii casei să încerce să rezolve situaţia. Persoanele delegate cu deblocarea documentului medical vor solicita codul asiguratului, iar în cazul în care cardul este invalid acestea vor cere numărul cardului.

După ce reprezentantul CJAS finalizează procedura de deblocare, furnizorul de servicii medicale trebuie să introducă documentul în cititor şi să tasteze codul PIN, iar după ce îi va apărea mesajul „card blocat”, în fereastra „pacienţi” din meniul „Fişier” va reseta codul PIN. Iniţial, acesta trebuie să fie 0000, după care se poate schimba, conform asiguratului.

„Menţionăm că pentru situaţiile în care asiguraţii deţin un card care a fost activat, dar au uitat PIN-ul, procedura este de a tasta 5 PIN -uri, după care, dacă nu s-a reuşit identificarea, cardul devine automat blocat şi trebuie executată procedura menţionată”, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedinte CJAS.

Pentru cardurile invalide, CJAS precizează că, odată încheiată procedura derulată de reprezentantul CJAS, cardul devine operaţional şi poate fi folosit de către asigurat cu PIN-ul stabilit iniţial. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri