Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mic bilanţ de etapă

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Ne apropiem de oarecare normalitate, fără să ne dăm seama?

După ultima decapitare a unui baron local, Adrian Duicu, de la Mehedinţi, şi a unei întregi caracatiţe judeţene - şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, şeful Poliţiei judeţene, Ştefan Ponea - dinspre politicieni nu se mai aude, vorba aia, nici „pâs”. Am căutat prin presă o reacţie măcar la un sfert din intensitatea observată printre liderii PSD, în urmă cu numai un an-doi. Vuvuzelele incontinente au rămas fără sonor. Gesturile de solidaritate, altădată aduse ritualic baronului de Argeş, Constantin Nicolescu, au dispărut complet.

Misterul acestei tăceri surprinzătoare e decriptat în fel şi chip. Unii pun pariu că este rezultatul unui crize de încredere dintre Victor Ponta şi baronii PSD. Ponta ar închide ochii la curăţenia şi reformarea partidului de către DNA, cu scopul de a-şi consolida puterea personală în partid şi de a deveni frecventabil pentru occidentali în cursa prezidenţială.

Baronii se arată, la rândul lor, şocaţi. Poate că ar urzi planuri de decapitare a şefului, ar pune la punct o nouă ofensivă în Parlament pentru legea amnistiei şi graţierii, ar căuta o pârghie să-i reamintească că ei sunt jupânii, dar nu-i timp de răfuieli. În joc e campania prezidenţială. Dacă PSD pierde preşedinţia, adio putere, iar banii nu mai ajung la baroni. Cine ştie pentru cât timp.

Mult mai probabil, explicaţia pentru liniştea actuală este spaima. Sunt incapabili să mai facă vreo mişcare şi cu totul nesiguri de ce le rezervă viitorul. Au devenit realişti, înţeleg că nu mai au nici un fel de control asupra arbitrului jocului: DNA.

Sună inimaginabil pentru defetismul nostru proverbial. Dar ne apropiem de o oarecare normalitate. Nu e neapărat optimism şi nici să nu confundăm spaima lor cu calmul politic. Dar nu starea lor de spirit ne interesează, ci normalitatea instituţională prin care astăzi reţeaua unui baron este destructurată de justiţie. Firescul de a nu mai vorbi despre procurori ca despre nişte cruciaţi în serviciul public. Normalitatea de nu şti nici măcar numele procurorului care a instrumentat dosarul baronului Duicu. Obişnuinţa de a nu-i mai auzi pe baroni scandalizându-se „de ce tocmai eu?”, într-o ţară în care cam toţi fură, ci întrebându-se „oare cine urmează?”.

De la excepţionalitatea cazurilor s-a trecut la serialitatea lor. Unii vorbesc de vreo 8 baroni anihilaţi de DNA în ultima perioadă, alţii de vreo 11, depinde cine şi cum îi numără. E clar că dosarele penale nu mai sunt făcute pe simple înregistrări, denunţuri, ci există o coordonare a procurorilor, operaţiuni de monitorizare pe o perioadă îndelungată şi documentare sistematică a unor clanuri politice locale. Nu se mai merge pe verigile slabe ale mafiei, ci sunt loviţi în moalele capului centri nervoşi ai reţelelor.

E adevărat, cu fiecare baron săltat, PSD scade cu un procent la nivel naţional, nu în intenţia brută de vot, ci în capacitatea de mobilizare şi motivare a propriilor oameni. Sunt premise ca la alegerile europarlamentare sau prezidenţiale sistemul să nu mai joace după regulile anterioare, după principiul înregimentării iobagilor de pe feude. Ceea ce ar fi normal.

S-a produs, pe nesimţite, o educaţie implicită a politicienilor în relaţia cu justiţia. Le-a câştigat respectul, chiar dacă doar prin frică. Tot respect rămâne. Ceea ce e, iarăşi, firesc. După ani în care judecătorii şi procurorii erau ciuca injuriilor şi ameninţărilor, nu am mai auzit pronunţându-se numele Kövesi, aşa cum pe vremuri era luat la ţintă Daniel Morar. Iată, a devenit normal ca strategiile lui Dan Voiculescu să devină mici şuete de platou TV, iar Mircea Diaconu, cu o sută de mii de semnături în spate, să fie oprit politicos de BEC: „Ne pare rău, decizia justiţiei spune altceva”. Asta-i normal. În comparaţie, rememoraţi anul 2008, când Gigi Becali, după o închisoare de o lună, eliberat, devine erou şi obţine un mandat de europarlamentar, pe valul simpatiei obţinute prin victimizare publică şi bâlbâială instituţională. Justiţia a intrat într-o nouă etapă, statul de drept cucereşte, pas cu pas, teritorii tabu până de curând. Să ne apropiem de clipa în care anchetarea sau condamnarea unui ministru, parlamentar sau baron local nici nu va mai intra în breaking news? La câţi sunt în culpă, nici nu ar fi realmente un deranj justificat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri