Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Microbuze școlare folosite pentru transportul țigărilor de contrabandă

GALERIE
tigari de contrabanda
  • tigari de contrabanda
- +

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul Serviciului de Operaţiuni Speciale Iaşi au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite in sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi. 

In data de 10 noiembrie a.c. au fost desfăşurate nouă percheziţii domiciliare la membrii grupării, in mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, la care au participat poliţişti de frontieră şi efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.

In perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut in vederea confiscării 25.518  pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, in valoare de peste 280.000 lei.  

Unul dintre membri grupului a mai fost depistat de patru ori transportand ţigări de contrabandă, cu un atelaj hipo, iar alţi şase au fost implicaţi in repetate randuri in activităţi de contrabandă.

Membrii grupului introduceau in Romania, peste raul Prut, coletele cu ţigarete cu ajutorul unor lansete şi al unor franghii, iar pentru transportul ţigărilor către depozit, au fost folosite inclusiv microbuze şcolare;

Faţă de doi membri ai grupului a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmand ca in cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Monitorizarea membrilor grupării şi modus operandi

In urma unor activităţi informativ-operative, desfăşurate in perioada ianuarie - noiembrie 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Serviciul de Operaţiuni Speciale Iaşi, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup care desfăşura, pe raza judeţului Iaşi, activităţi ilicite in sfera contrabandei cu ţigări.

Gruparea avea in componenţă cetăţeni romani şi moldoveni, iar liderul acestuia, cetăţeanul roman Mihai C., a reuşit să imprime intregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării o deosebită eficienţă şi mobilitate in acţiune, reuşind astfel să asigure o bază stabilă de profit.

Următorul nivel al grupului infracţional organizat era format din persoane care săvarşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a liderului. Membrii grupului introduceau in Romania, peste raul Prut, coletele cu ţigarete cu ajutorul unor lansete şi a unor franghii. De asemenea, aceştia preluau, cu atelaje hipo, coletele cu ţigarete de la malul raului Prut şi le transportau la locurile de depozitare din localitatea Petreşti.

Pentru transportul ţigărilor de contrabandă către municipiul Iaşi au fost folosite mai multe autoturisme, un TAXI, atelaje hipo, mijloace de transport in comun și microbuze şcolare.

Membrii grupării acţionau intr-un mod  organizat, fiind responsabilizaţi, pe anumite segmente de activitate infracţională, in funcţie de aptitudini şi abilităţi individuale, respectiv: supravegherea patrulelor poliţiei de frontieră, asigurarea pazei in zona de acţiune, supravegherea traseului de deplasare, trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi distribuirea/valorificarea acestora.

Percheziţiile

Activitatea de documentare a fost incheiată in data de 10 noiembrie a.c., cand poliţişti de frontieră din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi au efectuat nouă percheziţii domiciliare la mai multe adrese de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate zece persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

In urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate in vederea continuării cercetărilor: pachete tigari diferite marci cu timbru de acciză R.Moldova, sume de bani, un aparat de vedere pe timp de zi, telefoane mobile, mai multe cartele SIM, chingi din material textil pentru transportarea țigărilor, diferite inscrisuri utile cauzei.

In cauză procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de doi membri ai grupării urmand ca in cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pe perioada documentării cazului, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut de la membrii grupării, in vederea confiscării, cantitatea de 25.518  pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, in valoare de peste 280.000 lei. Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iaşi, in vederea documentării intregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri