Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Analiză a “Ziarului de Iaşi”, după reţinerea bizară a fostului premier: ce afaceri derulează acesta la Iaşi?

Milioane de lei de la Filat la Vîntu printr-o firmă din Iaşi

GALERIE
vlad-filat-premier al Moldovei
  • vlad-filat-premier al Moldovei
- +

 Fostul premier a învârtit milioane de lei la Iaşi. Aici el s-a lansat în afaceri cu televizoare şi ţigări. Ulterior a achiziţionat o companie de stat, care acum se ocupă cu  închirierea de spaţii de birouri.

Fostul premier moldovean Vlad Filat (FOTO), reţinut joi într-un dosar controversat pentru trafic de influenţă, derulează afaceri la Iaşi încă de după Revoluţie, prin intermediul unor rude. Cele mai importante venituri sunt obţinute prin SC Kapital Invest Company, firmă prin care soţii Vlad şi Nadejda Filat închiriază spaţiile de birouri din clădirea pe care o deţin pe strada Sfântul Lazăr.

Filat, în vârstă de 46 de ani, a luat contact cu Iaşul în anii '90 când a urmat cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea "Al.I. Cuza". După absolvire, acesta nu s-a retras în ţara natală, ci a decis să intre în afaceri făcând comerţ cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie, după cum el însuşi a declarat. Câţiva ani mai târziu, în 1998, Filat era asociat la societatea Romold Trading, în prezent radiată, care importa ţigări MT din Republica Moldova.

Totuşi, până atunci, Filat achiziţionase deja acţiuni la tipografia Dosoftei, administrată printr-o firmă înfiinţată în 1991. În 2005, Filat schimbă numele firmei în Kapital Invest Company şi ìi schimbă şi codul CAEN, în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, moment în care îi scade cifra de afaceri, dar ìi permite să lucreze cu doar 10-15 angajaţi, faţă de 50-100 câţi lucrau până în 2005. Acţionar majoritar cu peste 95%, Filat nu prea are timp să se ocupe de firmă, „mâna dreaptă” fiind naşul de cununie, Ioan Rusu, care a fost timp de mulţi ani administrator al societăţii, sau fiul acestuia, Vladimir.

În prezent, însă, ca administratori figurează Ciprian Cucoş şi Constantin Chilcos, după ce Ion Rusu şi fiul său au fost arestaţi în vară, fiind suspectaţi de spălare de bani. Deşi anul trecut şi-a dublat cifra de afaceri, de la unul la două milioane lei, profitul net înregistrat a scăzut considerabil, de la 1,95 milioane lei la numai 255.000 lei. Potrivit bilanţurilor contabile depuse la Fisc, societatea lui Filat avea la finalul anului 2014 datorii totale de 2,9 milioane lei, în scădere cu 1,27 milioane lei faţă de 2013, aşa putând fi explicat şi profitul mult diminuat.

 
Legătura cu Vântu
 
Din totalul datoriilor declarate în bilanţ de Filat, se pare că peste 985.000 lei sunt datoraţi de mulţi ani la bugetul de stat, motiv pentru care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a început executarea silită a firmei fostului premier. Potrivit ultimelor date actualizate la data de 30 iunie de site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Filat ar avea de plătit datorii vechi de 800.000 lei la bugetul de stat şi peste 186.000 lei la bugetul asigurărilor sociale, pe care şi le-a asumat prin declaraţie depusă la organul fiscal.
 
Pentru că la aceste datorii a acumulat noi debite de peste 16.000 lei, majoritatea din neplata TVA şi dobânzi şi penalităţi, Fiscul a decis să înceapă procedura de executare silită. Tot la capitolul datoriilor intră şi o relaţie comercială dintre firma lui Filat şi societatea M&C Strategy Development, parte a grupului de firme prin care Sorin Ovidiu Vântu conducea postul de televiziune Realitatea TV. În 2010, la câteva luni după ce a fost numit prim-ministru în Republica Moldova, Filat a încheiat prin firma ieşeană Kapital Invest Company un contract cu firma lui Vântu prin care dorea să obţină servicii de promovare a imaginii sale.
 
Contractul iniţial înceta de drept la finalul anului 2010, însă Filat şi Realitatea au convenit să semneze un act adiţional prin care au prelungit perioada iniţială până la jumătatea lunii iunie 2011. Valoarea contractului nu este cunoscută, însă potrivit unui tabel cu sume de recuperat publicat de administratorul judiciar al M&C Strategy Development în august 2013, firma lui Filat avea de plătit peste un milion de lei pentru serviciile lui Vântu. Într-un material publicat ieri de EVZ, fostul jurnalist Dragoş Nedelcu, partener al lui SOV în acei ani, declara: Câştigarea alegerilor de către Vlad Filat şi o aşa-zisă alianţă democratică schimbase complet lucrurile. Pentru SOV se năştea o oportunitate imensă. Şi cum altfel să-şi facă intrarea la Chişinău…decât printr-o televiziune (n.r. – SOV investise în televiziunea Publik TV).
Vântu primise deja promisiunea prin marioneta lui, Ţurcan, că după ce va lansa televiziunea, Vlad Filat, ajuns între timp prim-ministru, va susţine financiar proiectul”. Devine astfel clar că această susţinere din partea lui Filat trebuia să ajungă la Vântu tocmai prin firma din Iaşi. Însă, la 3 luni de la definitivarea contractului, societatea bucureşteană a intrat în insolvenţă.
 
Credite ilegale
 

O altă firmă ieşeană care are legături cu Vlad Filat este SC Avva Inter SRL, administrată de nepotul fostului premier, Vladimir Rusu (27 de ani), dar dizolvată din primăvara acestui an. În urma unei anchete a procurorilor moldoveni, referitoare la un dosar prin care rudele fostului premier ar fi obţinut credite ilegale de 11 milioane lei de la o bancă devalizată, a rezultat că suma de un milion de euro ar fi ajuns în contul societăţii ieşene.

Această societate, prin care s-ar fi „spălat” banii, avea sediul chiar în clădirea de birouri deţinută de Filat pe strada Sfântul Lazăr prin SC Kapital Invest Company. Înfiinţată în 2006, societatea administrată de Vladimir Rusu, a avut ca domeniu de activitate realizarea de înregistrări audio. În 2014, societatea a avut afaceri de 385.000 lei şi pierderi de 570.000 lei, datoriile totale fiind de 890.000 lei.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri