Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Secretele unei afaceri de răsunet

Milionari pe persoană fizică. Proiect rezidenţial de lux în Iaşi pe timp de criză

GALERIE
foto DAN LUCA-santier blocuri textila copou-0935
  • foto DAN LUCA-santier blocuri textila copou-0935
- +

Odată cu instalarea crizei financiare afacerile fraţilor Ovidiu şi Cristian Negurici au explodat. In timp ce oameni de afaceri mult mai cunoscuţi şi mai titraţi au început să se confruntă cu perspectiva falimentului, cei doi fraţi au cunoscut succes după succes. Interesant este că afacerile lor imobiliare nu sunt derulate prin intermediul unor firme, ci cu ajutorul unor PF-uri u practic, toate vânzările de imobile, de ordinul milioanelor, din cadrul proiectului „Exclusive Residence” din Copou sunt derulate în acest mod. Câţi bani au trecut prin mâinile şi conturile celor doi fraţi citiţi în rândurile următoare.

Doi tineri din Roman au dat lovitura vieţii în afaceri reuşind să ridice cel mai important proiect rezidenţial de lux din Iaşi pe timp de criză. Fraţii Ovidiu şi Cristian Negurici sunt nişte oameni de afaceri discreţi, dar care s-au angrenat în dezvoltarea unui cartier de blocuri bazat pe un concept total diferit de ce s-a construit în oraş în ultimii ani. Discreţia lor, însă, face şi ca asupra derulării investiţiei „Exclusive Residence” să troneze foarte multe semne de întrebare. Un proiect cu şase blocuri de apartamente de lux ridicate într-un timp foarte scurt pe un teren de 6.000 mp situat la câţiva paşi de bulevardul Carol, Copou, care până nu demult încă aparţinea fostei fabrici Textila, nu este la îndemâna oricui. Ovidiu Negurici a mai avut contacte cu viaţa publică înainte de venirea crizei economice, când a fost numit director în cadrul proiectului imobiliar Green Park din Tătăraşi, însă fratele său, Cristian, este o figură aproape necunoscută publicului larg. Cu toate acestea, cei doi au dat lovitura vieţii într-un domeniu de business în care competitorii direcţi se prăbuşeau unul câte unul din cauza crizei economice. În ultima jumătate de an, reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat în dese rânduri să obţină un interviu cu fraţii Negurici, însă de fiecare dată au fost refuzaţi. Atât Ovidiu Ionel, cât şi Cristian Gheorghe Negurici, au acceptat în cele din urmă să primească un set de întrebări pe e-mail, însă nu au oferit răspuns la niciuna din solicitările noastre.

 
 
Prima încercare
 
 
Poate cel mai important răspuns pe care ar trebui să îl dea fraţii Negurici este legat de sursa de finanţare a unui proiect de această amploare, dacă luăm în calcul trecutul lor, care nu lasă să înţeleagă exact de unde au avut banii de început. Unele zvonuri ar indica faptul că modelul pe care se ridică „Exclusive Residence” ar fi similar proiectului Green Park Tătăraşi, adică să existe un investitor străin în spate, însă fraţii Negurici nu au dorit să facă lumină asupra acestui aspect. Indiferent de sursa de finanţare, proiectul merge ca pe roate. Un alt dezvoltator imobiliar din oraş le-a declarat reporterilor că afacerea fraţilor Negurici este un model interesant de business, având în vedere preţurile practicate în aceste timpuri. „Este clar că nu oricine îşi permite un apartament în acea zonă, proiectul are un public foarte bine ţintit. Ei au prins pontul şi au mers la sigur, adresându-se doar oamenilor potenţi financiar. Am prieteni din alte judeţe care au plătit cash doar să prindă un apartament acolo. Eu mă chinui să caut cumpărători la preţuri accesibile, iar ei fac programări la clienţi. Nu ştiu să aibă pe cineva în spate, eu cred că au avut ceva bani deoparte, au ridicat primul bloc, au vândut imediat şi au reinvestit”, ne-a povestit dezvoltatorul.
       
 
S-au achiziţionat parcele mici
 
 
Ipoteza omului de afaceri care nu a dorit să îşi facă publică identitatea poate sta în picioare dacă analizăm evoluţia valorii activelor imobilizante (n.r.- în această categorie este încadrat şi terenul) ale fostului proprietar, SC Textila SA, şi raportul cifră de afaceri – profit din ultimii ani. Potrivit unor surse apropiate conducerii Textila, Consiliul de Adminsitraţie al firmei avea în plan să vândă terenul din Copou deoarece activitatea economică scăzuse şi apăreau tot mai multe probleme legate de protecţia mediului. Cum au ajuns fraţii Negurici să pună mâna pe terenuri este încă greu de explicat, însă metoda a fost simplă: terenul nu a fost cumpărat tot odată, ci pe parcele, prin intermediul unei întreprinderi individuale. Cele mai mari suprafeţe au fost achiziţionate în 2012 şi 2013, când activele imobilizante ale Textila au scăzut cu 76.000 euro, respectiv cu 180.000 euro. Totuşi, din 2011, de când s-a vândut o altă parcelă, profitul Textila a început să se apropie sau chiar să depăşească cifra de afaceri. Dacă în 2010 firma avea un profit de 115.000 lei la afaceri de 3,26 milioane lei, în 2011 la afaceri similare profitul scos a fost de 3,46 milioane lei, în 2012 la afaceri de 2,66 milioane lei profitul brut a fost de 2,48 milioane lei, iar în anul 2013, când s-a vândut ultima şi cea mai mare parcelă de teren, la afaceri de 2,3 milioane lei din textile a ieşit un profit de aproape cinci milioane lei.
 
 
Ce sume sunt în joc
 
 
De unde au avut fraţii Negurici surse de finanţare? Din informaţiile căutate de „Ziarul de Iaşi’, nu rezultă că fraţii Negurici ar fi apelat în nume personal sau prin întreprinderi la un credit bancar. De asemenea, fraţii Negurici nu figurează la Registrul Comerţului cu alte afaceri în Iaşi sau în alte judeţe, ridicarea complexului rezidenţial şi vânzarea efectivă a apartamentelor realizându-se pe persoană fizică, de către Cristian Negurici. Despre Ovidiu Negurici se ştie că a absolvit Facultatea de Textile Pielărie şi şi-a susţinut şi teza de doctorat în domeniu, după care a intrat în afacerile imobiliare, reuşind să ajungă director în cadrul proiectului rezidenţial Green Park Tătăraşi. Acolo ar fi câştigat şi cei mai mulţi bani, potrivit datelor obţinute de „Ziarul de Iaşi, în 2008 şi 2009 ar fi câştigat chiar şi 100.000 euro, iar în 2007 şi 2010 câte 20.000 euro. În ceea ce îl priveşte pe Cristian Negurici, acesta a fost cadru didactic la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” la începutul anilor 2000, iar în 2007 şi 2008 a lucrat la o serie de firme private. Din 2008 a început să intre în afacerile imobiliare, vânzând active imobiliare pe care le deţinea cu peste 1,8 milioane lei, potrivit unor surse din piaţă. Anii 2010 şi 2011 au fost cu adevărat productivi pentru Cristian Negurici care a avut venituri din activităţi independente de peste cinci milioane lei în fiecare din cei doi ani. Din 2012, Negurici a început deja să vândă constant din apartamentele cartierului „Exclusive Residence”, unele informaţii deţinute de de „Ziarul de Iaşi” arătând că s-au vândut peste 30 de imobile in acel an. Preţurile practicate sunt cuprinse între 75.000 euro şi 150.000 euro, iar în total, până la sfârşitul anului 2014, fraţii Negurici ar fi încasat pe apartamente peste opt milioane de euro (35 milioane lei). Banii primiţi pe apartamente au fost fie reinvestiţi în continuarea proiectului, fie plasaţi în conturi bancare, din care oamenii de afaceri îşi suplimentează veniturile.
 
 
Apartamentele poartă nume de compozitori
 
 

Potrivit propriului site, în complexul Exclusive Residence pot fi găsite cinci tipuri de apartamente, fiecare din ele purtând numele unui compozitor celebru de muzică clasică. „Proiectul cuprinde un ansamblu exclusivist de 6 blocuri noi, cu parcare subterană şi supraterană, cu apartamente lux de 1, 2, 3, 4 camere complet utilate la standarde occidentale, cu finisaje şi dotări moderne, de cea mai bună calitate. Apartamentele noi din complexul Exclusive Residence se remarcă prin trei dintre cele mai importante elemente care definesc conceptul de perfecţiune: lux, confort şi siguranţă”, se arată pe site-ul proiectului. Apartamentul „Mozart” are două camere şi o suprafaţă cuprinsă între 62 – 80 mp, apartamentul „Vivaldi” are tot două camere, dar suprafaţa este cuprinsă între 70 şi 74 mp, iar apartamentul „Ceaikovski” are trei camere şi o suprafaţă cuprinsă între 91 şi 100 mp. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri