Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministrul Educaţiei explică de ce nu i-a fost retras lui Ponta titlul de doctor

GALERIE
adrian_curaj
  • adrian_curaj
- +

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a precizat joi că legislația care va permite retragerea titlurilor de doctor dovedite ca fiind plagiate ar putea fi aprobate în ședință de guvern peste două săptămâni.

"Asta se va face numai prin ordonanță de urgență. Săptămâna viitoare va fi nota în Guvern și peste două săptămâni va fi ordonanța. (...) Sunt modificările din Legea Educației care permit tot ciclul — de la responsabilitatea și semnătura rectorului... Am corectat, demnitarii nu mai sunt tratați altfel. Deci, nu sunt povești, e realitate, e publicată modificarea. Demnitarii nu mai sunt diferiți, sunt oameni ca și noi", a declarat ministrul Educației, întrebat la o dezbatere de scriitorul Gabriel Liiceanu când vor fi retrase titlurile de doctor obținute cu teze plagiate. La aceeași dezbatere, europarlamentarul Monica Macovei i s-a adresat ministrului Curaj cu privire la titlul de doctor al premierului Victor Ponta:

"Comisia de Etică a Universității București, condusă de domnul Popescu (Marian Popescu — n.r.), a spus că este plagiat. Și o altă comisie, formată din trei specialiști din afară — un român, un britanic și un francez (...)—, la fel, a spus că este plagiat. Dumneavoastră, când ați venit ministru v-am cerut cu toți să retrageți titlul de doctor. Dumneavoastră ați spus, rețin, public: 'aștept să primesc de la Universitatea București, încă o dată, materialele", deși erau în minister. Domnul Popescu vi le-a mai trimis o dată. Și suntem iarăși toți pe aceste scaune, dumneavoastră zâmbiți și nu ați răspuns la această întrebare: de ce nu-i retrageți (titlul de doctor lui Victor Ponta — n.r.)".

Răspunsul ministrului a fost: "Nu avem cadrul legal și de asta l-am modificat".

Adrian Curaj a explicat pe același subiect că legislația nu era clară. "Nu era clar. Erau aruncate în diverse locuri. Toți sunt la fel. Și acum ce am făcut în modificarea pe care o să o vedeți în site, în consultare publică: este fixarea acestui cadru. Am tăiat toate inadevertențele care erau prin lege, am căutat să fac un flux clar pentru viitor și dispoziții tranzitorii pentru trecut. (...) Nu au fost niciodată puse unitar, nu e vina mea.

În două săptămâni va fi ordonanța de urgență, iar HG-ul de modificare a codului școlilor doctorale va fi într-o lună de acum încolo, că trebuie să intre în consultare publică", a explicat ministrul Educației.

realitatea.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri