Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Minuni periculoase

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Important nu este ca un lucru să meargă mai bine, ci să nu meargă mai rău decât acum.

Când magistratul Camelia Bogdan a fost recuzat în procesul lui Sorin Ovidiu Vântu, i s-a reproşat că judecă prea repede procesul mogulului FNI. Ieşirea din tiparul justiţiei greoaie s-a petrecut la începutul lui 2011. Între timp, procesul s-a încheiat, Vântu a fost condamnat şi, în scurt timp, eliberat. Nu se mai întâmplase până atunci ca un judecător să dea termene în zile consecutive în cadrul aceluiaşi proces şi nu s-a mai întâmplat nici de atunci încoace. Faptul că este posibil aşa ceva în justiţia românească pare să-i fi speriat pe alţii mai tare decât pe Vântu. Altfel, nu are sens explicaţia dată de şefa Cameliei Bogdan pentru schimbarea completului, şi anume că judecătoarea şi-ar fi făcut deja o părere în privinţa inculpatului şi că din acest motiv a grăbit procesul. Drept urmare, în mod cert, nu vom mai vedea asemenea minuni în justiţie.

Am putea vedea totuşi aşa minuni în alte domenii? Dacă e să vorbim tot despre proceduri birocratice, răspunsul este categoric negativ. Cardul de sănătate este cel mai nou şi mai potrivit exemplu în acest sens. Schimbând registrul, cu greu se pot găsi alte exemple care nu se potrivesc cu tradiţionala tragere de timp sau cu obişnuita treabă de mântuială. Câteva fac parte deja din blazonul Iaşului, precum gazonul bine îngrijit de la Palas. Acest spaţiu verde încă nu are un echivalent în celelalte parcuri din oraş - decât, poate, în faţa Primăriei şi pe stadion. Noroc că a venit toamna şi a atenuat diferenţele. Dacă ţine vremea aşa până la alegerile locale din mai, sigur vom avea (spaţii) verzi şi uscate nu doar în campania electorală, ci până în 2020.

Odată cu venirea toamnei, oraşul a prins şi mai multă viaţă. Atât de multă, încât gem străzile de atâta trafic. În orele de vârf e nevoie de mai multe minuni - cum ar fi, de exemplu, cele care pot să repare „avariile” maşinilor oprite taman pe sensul tău de mers. Altfel, viteza masei compacte de autovehicule bară la bară nu mai apucă să treacă de 20 km/h. După anularea legii care permitea ridicarea maşinilor abandonate aiurea, Primăria încă nu a găsit o soluţie de pedepsire a şoferilor cu obrazul gros. Nici n-ar avea cum, pentru că primarilor şi consilierilor care s-au perindat pe la şefia oraşului numai la parcări nu le-a fost gândul. La o adică, de ce să toace atâţia bani - ca infrastructura urbană de transport să arate perfect?! Ar fi o minune prea mare! Imaginea oraşului paralizat în orele de vârf este de fapt imaginea proastei lui administrări din ultimii 25 de ani, iar povestea continuă. În acest moment, nici actualul primar, nici contracandidatul lui liberal la alegerile din primăvară nu au un plan de îmbunătăţire a situaţiei. De o rezolvare a ei, cu atât mai mult nu poate fi vorba.

O altă minune se regăseşte pe malul stâng al Bahluiului, unde carosabilul se înnoieşte cu o viteză incredibilă pe mai mult de 6 kilometri. Însă, arătând că se poate lucra atât de repede, firma care a câştigat licitaţia pe acel tronson îşi taie singură craca de sub picioare. Riscul de a se trezi cu beţe-n roate la viitoare licitaţii pentru lucrări similare a crescut mai repede decât se enervează un ieşean care vrea să ajungă dimineaţa din Piaţa Eminescu în Tudor. Nu poţi veni să strici o cutumă adânc înrădăcinată în peisajul urbanistic ieşean - aceea a şantierelor lungi de ani de zile, care se mai şi scumpesc de la o lună la alta! Oamenii s-au obişnuit că, dacă ceva merge prost, atunci meritul şefilor oraşului este să facă în aşa fel încât să meargă la fel de prost în continuare, nu mai rău. Aşa s-au şi petrecut lucrurile până acum, de ce să stricăm tradiţia?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri