Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Moartea unui partid

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Practic, UNPR şi-a vândut identitatea, CNP-ul de pe certificatul de naştere (partid balama, capabil să schimbe majorităţi) în schimbul a ... nimic.

Liderii UNPR şi PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, au semnat săptămâna trecută un protocol de colaborare pentru alegerile locale. Pe de o parte, documentul lasă mână liberă organizaţiilor locale să formeze alianţe sau majorităţi la scrutinul din iunie. În plus, contractul prevede că, "în funcţie de perfomanţele de la locale”, se vor face liste comune pentru alegerile parlamentare. În schimbul celor doi de „dacă”, UNPR se obligă să respingă în Parlament modificarea legislaţiei electorale în vederea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Protocolul semnat de cele două partide echivalează cu un certificat de deces în alb pentru Uniunea "generalului" Oprea.

Practic, UNPR şi-a vândut identitatea, CNP-ul de pe certificatul de naştere (partid balama, capabil să schimbe majorităţi) în schimbul a ... nimic. Dacă citim cu atenţie textul protocolului observăm că acesta nu încurajează explicit alianţele locale între social-democraţi şi oamenii „generalului”. Le lasă la voia decidenţilor locali, mai cu seamă, în 99% din cazuri, la cheremul liderilor PSD din teritoriu. De precizat că PSD formează şi în prezent alianţe sau majorităţi locale (în special la nivel de comune sau oraşe mici) cu PNL, PMP sau ALDE. Cu alte cuvinte, Oprea a „câştigat” un drept de care Gorghiu, Blaga, Băsescu sau Tăriceanu se bucură din oficiu.

În privinţa listelor comune pentru alegerile parlamentare discuţia se complică. Protocolul sugerează, fără să puncteze negru pe alb, că UNPR va primi un număr de locuri eligibile pe listele PSD în funcţie de performanţa partidului la alegerilor locale. În acest moment, Uniunea se laudă cu 61 de primari şi undeva spre 2.000 de consilieri locali/ judeţeni. Aproape jumătate dintre aceştia ar urma să-şi piardă mandatul după ce Curtea Constituţională a invalidat ordonanţa traseiştilor (ordonanţa Dragnea). Pentru ca sancţiunea să intre în vigoare este nevoie de votul Parlamentului, proiectul urmând a fi supus dezbaterii, teoretic, în această lună. Sesizaţi mârşăvia? Prin protocolul semnat, Dragnea nu a cumpărat de la UNPR doar legea votului într-un singur tur, ci şi amânarea pe perioadă nedeterminată a invalidării "ordonanţei Dragnea". Act normativ de pe urma căruia PSD a racolat circa 450 de primari şi mii de consilieri. Fireşte, acest "punct 4" nu apare în contract pentru simplu fapt că eludează Constituţia. Cei doi s-au limitat la a bate palma, cu degetul mijlociu îndreptat spre sediul CCR.

Chiar amăgind principiile constituţionale, UNPR, cu 61 de primari în funcţie, nu va face mare brânză la alegerilor locale. În ipoteza, puţin probabilă, în care îi va păstra pe toţi, ba va mai câştiga câteva mandate, partidul lui Oprea nu va depăşi 5% din potenţialul „tsunamiului roşu”. Cam de la acest procent vor începe negocierile în vară pentru locurile eligibile în Parlament. Parlament care, mulţi uită, nu va mai scoate la tarabă 588 de mandate ca în 2012, ci doar 442 (308 deputaţi şi 134 senatori).  În cel mai oprimist scenariu, echipa lui Dragnea va scoate la licitaţie undeva la 180 de locuri eligibile. Câte dintre acestea vor reveni UNPR? Potrivit stiripesurse.ro, Oprea ar fi cerut la semnarea protocolului 30 de mandate “probabile”. Dragnea nici n-a vrut să audă. Dacă va obţine zece fotolii de parlamentar, Oprea să zică "merci". Problema e că până în toamnă, UNPR ar putea rămâne fără propuneri. Surse citate de presa centrală vorbesc deja despre zece uneperişti care-şi negociează individual locul în viitorul Parlament pe listele altor partide. Numărul lor va creşte exponenţial în următoarele luni, pe măsură ce Dragnea va dezvălui file din “caietul de sarcini”. Din această poziţie de forţă, văzut cu sacii în căruţă după alegerile locale, PSD va pune UNPR în faţa faptului împlinit. Capitulare totală, adică fuziune prin absorbţie, sau statut de colonie tolerată, cu centrul de comandă pe Kiseleff, nr. 10. În ambele cazuri, despre UNPR se va vorbi la trecut.

P.S. Paradoxal, singura şansă de supravieţuire a partidului inventat de Oprea ar fi un eşec de proporţii al PSD la alegerile locale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri