Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Morţii de la Neurochirurgie, în cazul puncţiilor controversate, scoşi din mormânt pentru analize

GALERIE
exhumare bals
  • exhumare bals
- +

Scandalul uriaş stârnit la Spitalul de Neurochirurgie, în cazul unor manvere medicale controversate, a ajuns până la mormintele a două posibile victime.

Astăzi au avut loc două exhumări, una în localitatea Balş (judeţul Iaşi) şi una într-o comună din judeţul Botoşani.

Procurorii ieşeni au decis dezgroparea a doi foşti pacienţi ai medicului Ştefan Iencean, suspectat că ar fi făcut mai multe puncţii lombare în cadrul unei cercetări ştiinţifice, manevre în urma cărora ar fi decedat câţiva pacienţi.

Oameni legii vor să stabilească dacă moartea pacienţilor are sau nu legătură cu aceste puncţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a decis preluarea anchetei în care singura acuzaţie este de abuz în serviciu. În plângerea ajunsă la Parchet sunt acuzaţii de ucidere din culpă.

Istoria acestui caz controversat o găsiţi AICI

La începutul săptămânii trecute, conducerea Spitalului de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicului Ștefan Mircea Iencean, precum și împotriva profesorului Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior.

În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.
Potrivit conducerii spitalulului, 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.

Conform reprezentanților unității medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienţi au decedat în urma puncțiilor lombare.

În plângerea depusă la Parchetul Judecătoriei Iași, conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi susține că, în 1 august 2014, a fost sesizată de un cadru medical din unitate cu privire la practica medicului Ştefan Iencean de a realiza puncții lombare în spital, întrunindu-se o comisie de urgență.

"Aceasta (comisia - n.r.) s-a deplasat în salonul numărul 602, etaj VI, unde în congelatorul frigiderului s-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian, într-un suport de polistiren ce avea atașat o hârtie pe care era scris cu un pix de culoare albastră, cu majuscul îngroșate, «PROF. POEATĂ». Fiecare eprubetă era numerotată cu cifre arabe, nume pacient, data recoltării și data expirării“, se arăta în plângere.

După descoperirea eprubetelor a fost organizată o ședință la care au participat opt medici, printre care și Ștefan Mircea Iencean și șefii secțiilor de neurorchirurgie 1 şi 2, conducerea spitalului susținând că şedinţa a fost înregistrată.

La această ședință, potrivit plângerii depuse de către conducerea spitalului, medicul Ștefan Mircea Iencean "a susținut că ideea efectuării acestor puncții lombare îi aparține domnului profesor Ion Poeată, că acesta era la curent cu aceste proceduri și că a parafat toate recomandările”.

De asemenea, medicul a susținut că nu a dorit să facă un studiu științific, ci doar să compare anumite "aspecte din lichidul cefalorahidian al unor pacienți cu al altor viitori pacienți“.

Mai mult, el a spus că lichidul congelat nu prezintă risc infecțios astfel încât păstrarea acestuia în frigiderul care era destinat alimentelor pacienților nu prezenta niciun risc. În plângere, însă, conducerea spitalului a susținut că această depozitare încălca prevederile legii privind regimul deșeurilor.

Profesorul Ion Poeată era în concediu în această perioadă, fiind chemat pe 8 august pentru a da declarații într-o nouă ședință, el refuzând însă să facă acest lucru.

La această ședință, organizată la șapte zile după prima, medicul Iencean și-ar fi schimbat declarațiile, susținând că profesorul Poeată nu știa despre puncțiile lombare.

"Numitul Ștefan Mircea Iencean a mai declarat că a fost doar ideea domniei sale, că puncțiile lombare repetate la pacienții cu traumatisme vertebromedulare face parte din tratamentul acestora și că există studii de specialitate în acest sens“, se mai arăta în plângerea depusă de conducerea spitalului la Parchetul Judecătoriei Iaşi.

În 27 octombrie, s-a întrunit Consiliul de etică al spitalului care a concluzionat că medicul Iencean şi profesorul Poeată au realizat un studiu clinic fără a respecta prevederile legale.

"S-a recomandat trimiterea în Consiliul de disciplină a spitalului a celor doi implicați, respectiv medicul Ștefan Mircea Iencean și profesorul Ion Poeată, înștiințarea instituțiilor abilitate ale statului - Ministerul Public, Colegiul Medicilor, Comisia de Etică a UMF Iași“, precizau reprezentanții Consiliului de Etică.

În faţa membrilor consiliului, medicul Iencean a afirmat că știa că există mai puţine eprubete, iar în acestea ar fi existat un amestec de ser fiziologic, albumină umană și glucoză 5%, nu lichid biologic uman.

Totodată, medicul a reclamat că un membru al consiliului depășise vârsta de pensionare, iar conducerea spitalului a hotărât întrunirea unei noi comisii pe 7 noiembrie, timp în care probele din eprubete au fost analizate de un laborator privat și de Institutul de Medicină Legală din București, stabilindu-se că era vorba despre lichid cefalorahidian.

Potrivit plângerii, cel de-al doilea Consiliu de etică a ajuns la aceeași concluzie şi s-a decis trimiterea plângerii penale la Parchet.

Plângerea a fost semnată de managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, Lucian Eva, directorul medical, Eugen Cezar Popescu, directorul financiar contabil, Ioan Haliga, și consilierul juridic Iulia Țibulcă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri