Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

''Moscova-Petuski'', de Venedikt Erofeev

GALERIE
moscova-petuski
  • moscova-petuski
- +

Venicika Erofeev ia trenul din Moscova şi încearcă să ajungă la iubita lui, care-l aşteaptă nerăbdătoare în gara Petuski.

Alături de îngerii care-i tot apar prin preajmă pe măsura ce, ca să-şi treacă plictisul, mai ia un gât de votcă, alături de o şleahtă de pasageri hârşiţi în ale socialismului şi-n meandrele de necuprins ale tăriei dătătoare de fantezii multilaterale, Venicika rememorează în bataie de joc realizările extraordinare ale omului sovietic şi marchează fiecare kilometru al călătoriei cu câte o reţetă de alcool dătător de fericire.

Spatiul întălnirii dintre băutorul metafizic şi lumea «realiştilor» este acela al mahmurelii. Moscova-Petuski nu este numai un imn dedicat băuturii, ci şi un bocet mahmur al întălnirii cu lumea. În restaurantul de la gară, buimac, eroul meditează: «De ce-s cu toţii atât de grosolani?… De ce aşa? O, dacă întreaga lume, dacă fiecare din lumea asta ar fi liniştit şi temător, cum sunt eu acum, dacă ar fi nesigur de sine şi s-ar îndoi de temeinicia locului său sub soare – ce bine ar fi… Aş accepta să trăiesc pe pamânt şi o veşnicie, dacă mai înainte mi s-ar arăta un ungher unde nu întotdeauna este loc pentru faptele eroice».” (Emil Iordache)

DESPRE AUTOR

Născut sub zodia protestului, Venedikt Erofeev (1938‑1990) s-a dovedit în perioada studiilor un elev şi mai apoi un student cu caracter puternic, asemenea tatălui, unul dintre mulţii arestaţi în 1946 pentru „propagandă antisovietică“. În 1955, Erofeev este admis la Facultatea de filologie a Universităţii din Moscova. Va fi exmatriculat timp de trei semestre, pentru comportament „necuviincios şi inadecvat”. Nu renunţă însă la studii şi frecventează cursurile altor facultăţi. În anii ’60-’70 se căsătoreşte, călătoreşte mult, are câteva slujbe mărunte şi scrie cea mai importantă opera a sa : „poemul” Moscova-Petuski, care avea să circule multă vreme în exemplare dactilografiate şi să fie publicat în spatiul rus abia la sfârşitul anilor ’80. Înainte de moarte avea să mai scrie o piesă de teatru (Walpurgisnacht) şi să înceapă o alta, având ca subiect viaţa lui Fanny Kaplan. Se pare că tot în anii ’80 a scris un roman despre compozitorul rus Dimitri Sostakovici, roman niciodată găsit.

De marţi, 15 decembrie 2015, la toate chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi:  ''Moscova-Petuski'', de Venedikt Erofeev.

Pret: 10 lei

Partener: Compania Antibiotice - 60 de ani de continuitate şi performanţă românească


© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri