Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Moştenirea lui Adomniţei

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Ne place sau nu, modernizarea aeroportului şi organizarea festivalului FILIT rămân singurele două proiecte publice de anvergură realizate la Iaşi după Revoluţie. Şi ambele poartă, în josul paginii, semnătura fostului şef de CJ.

Cristian Adomniţei şi-a anunţat săptămâna trecută retragerea din viaţa publică. O ştire care nu a stârnit multă vâlvă, în condiţiile în care fostul lider PNL se autoexilase de ceva vreme în spatele cortinei. Dar atâtea câte au fost, reacţiile stârnite de anunţul retragerii se mulează perfect pe amprenta lăsată de Adomniţei pe zidurile cetăţii. Câţiva au chiuit de bucurie că scapă de el, alţii, la fel de puţini, şi-au exprimat dezamăgirea. Cei mai mulţi au preferat să tacă, incomodaţi de un sentiment amestecat, greu de definit, de satisfacţie şi tristeţe. Pentru că, ce-i drept, fostul şef al CJ lasă în urmă o moştenire înceţoşată, prin care străbat deopotrivă lumini şi umbre.

Dar să începem cu umbrele. Cristian Adomniţei este, alături de Relu Fenechiu, principalul arhitect al actualului establishement politic local. PSD a condus, conduce şi va mai conduce pentru ani buni Iaşul, pentru că Adomniţei a făcut pactul cu "diavolul" de fiecare dată când i s-a cerut sau i s-a cumpărat dreptul de veto. La alegerile locale din 2008, între cele două tururi, i-a îndrumat pe liberali să voteze cu Gheorghe Nichita, un blat prin care a condamnat comunitatea la patru ani de stagnare. În 2012, a susţinut fără remuşcări un grup infracţional organizat, USL, în schimbul unui fotoliu la Casa Pătrată. Dar dacă Fenechiu nu a dat niciodată doi bani pe comunitate, fiind interesat exclusiv de câştigul personal, Adomniţei a înţeles mereu potenţialul distructiv al pesedismului. A vândut în cunoştinţă de cauză, cu sânge rece, mai bine de un deceniu din destinul unor semeni. Sigur, orgoliul i-a spus că poate repara lucrurile din mers, că numai prin arta compromisului se poate pune în „slujba cetăţeanului”. Poveşti. Aşa se amăgesc toţi politicienii mânaţi de vanitate şi bune intenţii. Iar Adomniţei este exemplul perfect al liderului căzut victimă a propriului orgoliu. Şi-a încheiat cariera de ministru după ce a încercat s-o facă pe-a deşteptul în faţa unor copii mai antrenaţi în matematică elementară. A pierdut şefia CJ după ce a închis ochii la o „măgărie” a subordonaţilor, numai ca să-şi vadă chipul pe nişte pliante. Şi tot din orgoliu nu a recunoscut că a greşit.

Lumini? Cristian Adomniţei este singurul lider politic local care a propus o viziune de dezvoltare a Iaşului adaptată secolului 21. Care a gândit "big". E la mintea cocoşului că o regiune are nevoie de infrastructură, educaţie, inovaţie, sănătate etc., pentru a se dezvolta. Adomniţei a înţeles însă că nu e suficient să investeşti în cele enumerate mai sus, dacă proiectul nu rupe "gura târgului". E singurul politician din Iaşi care nu a vrut "un aeroport modern", "un festival de anvergură", "un spital bine dotat", "un drum judeţean ca în palmă", ci s-a ambiţionat să realizeze "cel mai modern aeroport", "cel mai mare festival", "cel mai bine dotat spital", "cel mai bun drum judeţean". Şi-a autoimpus standarde înalte, conştient că nu putem să facem joncţiunea cu lumea civilizată, dacă nu ardem rapid etapele. Şi, chiar dacă mulţi i-au reproşat că visează la tichii de mărgăritar, a reuşit într-un timp relativ scurt să metamorfozeze un aeroport aflat în paragină şi să ofere ceva substanţă unei vieţi culturale îmbâcsite de provincialism. Pentru că, ne place sau nu, modernizarea aeroportului şi organizarea festivalului FILIT rămân singurele două proiecte publice de anvergură realizate la Iaşi după Revoluţie. Şi ambele poartă, în josul paginii, semnătura fostului şef de CJ.

Cristian Adomniţei a construit pe o fundaţie şubrezită de propriile vanităţi şi compromisuri. Lasă în urmă un gust amar şi câteva proiecte pe care alţii ar face bine să le ducă mai departe. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri