Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Multe femei din România aleg cariera în locul creşterii copiilor

Potrivit firmei de consultanţă în resurse umane Mercer acest fenomen se petrece datorită lipsei unor stimulente de la stat.

GALERIE
manager-femeie1
  • manager-femeie1
- +

Numărul femeilor din poziţiile de top din România este superior celui înregistrat la nivelul Europei deoarece în lipsa unor stimulente financiare de la stat mai puţine românce au ales să rămână acasă, după ce au născut, pentru a îngriji copiii, potrivit firmei de consultanţă în resurse umane Mercer.

"În România, conform studiilor Mercer, numărul femeilor din poziţiile de top este unul mai bun comparativ cu cel înregistrat la nivelul Europei, iar numărul acestora continuă să crească. Un factor care a susţinut această tendinţă poate fi şi faptul că puţine femei au ales să rămână acasă să îngrijească copiii la finalul perioadei de maternitate, în comparaţie cu alte ţări din Europa de Vest. Condiţiile economice şi financiare nu sunt un suport în acest sens: nu există reduceri de taxe la nivel de familie, iar indemnizaţia de creştere a copilului şi alocaţiile nu sunt stimulatoare. Angajatorii români au acceptat această «nouă categorie» de manageri şi din ce în ce mai mulţi au început să implementeze condiţii specifice de suport pentru femei, precum beneficiile medicale speciale sau condiţiile de muncă adaptate", a declarat într-un comunicat Daniela Bărbieru, manager al Mercer Marsh Benefits România.

La nivel global, doar 26% dintre managerii seniori şi 19% dintre executivi sunt femei, cu toate că femeile reprezintă 41% din forţa de muncă la nivel global. Astfel, cea mai mare pondere a femeilor este în rolurile de suport, potrivit unei cercetări efectuate la nivel mondial de Mercer, compania de consultanţă în resurse umane, parte a Marsh & McLennan Companies. "Femeile continuă să fie slab reprezentate, atât în structura de vârf a organizaţiilor, cât şi în funcţiile imediat următoare, în ciuda eforturilor companiilor de a avea o forţă de muncă diversă. Dacă abordarea actuală continuă, doar o treime din funcţiile de conducere vor fi ocupate de femei în următorii 10 ani. În economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor deţine funcţii executive în 2024, în timp ce procentul acestora este aşteptat să crească mai repede în ţările în curs de dezvoltare", potrivit specialiştilor Mercer.

 În aceste condiţii, aceştia apreciază că "suntem încă la zeci de ani distanţă faţă de adevărata egalitate între femei şi bărbaţi, dacă continuăm să facem ceea ce facem". Un element cheie al cercetării Mercer arată că implicarea activă a managerilor seniori în programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerată, a femeilor în poziţii executive. Cu toate acestea, doar puăin mai mult de jumătate (56%) dintre organizaţii afirmă că directorii lor sunt implicaţi activ în programele de diversitate şi incluziune. Cercetarea Mercer, elaborată cu sprijinul fundaţiei EDGE Certified, a analizat peste 1,7 milioane de angajaţi în 28 de ţări, incluzând mai mult de 680.000 de femei. Pe de altă parte, raportul "The female millennial: A new era of talent", realizat de compania de audit şi consultanţă PwC şi anunţat tot joi, arată că femeile generaţiei Y (născute în perioada 1980-1995, n.r.) sunt mult mai încrezătoare în faptul că pot ajunge într-o poziţie de top management în cadrul companiei în care lucrează în acest moment, în special cele care se află la început de carieră (49%).

Femeile Generaţiei Y consideră că una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale unui angajator sunt oportunităţile de avansare în carieră pe care le oferă (53%), ceea ce le face pe acestea să fie mai încrezătoare în cariera lor şi mai ambiţioase decât toate generaţiile precedente. Cele mai încrezătoare femei ale Generaţiei Y sunt în Brazilia (76%), India (76%) şi Portugalia (68%), în timp ce femeile din Japonia (11%), Kazahstan (18%) şi Germania (19%) se află la polul opus.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri