Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Muşcata, medicamentul din glastră (II)

GALERIE
muscata
  • muscata
- +

Medicina tradiţională şi cea modernă folosesc frunzele muşcatei în cazuri de diaree, dizenterie, abcese sau cangrene ale plămânilor dar şi contra durerilor de gută sau reumatismale.

Continuăm să prezentăm şi în numărul de astăzi miracolul pe care plantele medicinale cunoscute sau mai puţin cunoscute îl ascund în fiecare floare, frunză, rădăcină sau scoarţă. Ne-am plimbat printre muşcate, le-am cultivat şi le-am admirat însă proprietăţile lor terapeutice nu le-am cunoscut. Poate că undeva într-o amintire din copilărie am regăsit faptul că bunicile cultivau muşcatele pentru a nu lăsa insectele, mai ales ţânţarii, să intre în casă. Însă muşcatele sunt plante medicinale care erau folosite în medicina tradiţională în vindecare iar astăzi cercetările efectuate pe această plantă au arătat că este un adevărat medicament contra bătăturilor, îmbunătăţesc metabolismul, împiedică creşterea tumorilor, dizolvă pietrele şi opresc hemoragiile. Medicina tradiţională folosea frunzele muşcatei în cazuri de diaree, dizenterie, abcese sau cangrene ale plămânilor dar şi contra durerilor de gută sau reumatismale.
 
Tratamente interne cu muşcată
 
Muşcata poate fi utilizată în diverse tratamente interne. Este de un real ajutor în afecţiunile sistemului respirator, mai exact în tratarea faringitei şi laringitei. Se folosesc frunzele sub forma de infuzie preparată special: o lingură de frunze şi flori proaspete de muşcată tocate mărunt se infuzează cu o cană de apă fierbinte pînă apa se răceşte complet (câteva ore). Cu acest ceai se fac spălături nazo-faringiene. Se pot face şi cataplasme la nivelul degetului mare de la picior deoarece reflexoterapia spune că în acea zonă există reflexia organelor localizate la nivelul capului.
 
Guşa, hipertiroidia, poate beneficia de tratamentul cu frunze tocate de muşcată. Se prepară o tinctură din care apoi se consumă zilnic înainte de mesele principale. Se fac cure cu un litru de tinctură.
 
Muşcata este şi un foarte bun detoxifiant, eliminând din organism toxinele inclusiv după tratametele de chimioterapie. Se face un ceai din frunze de muşcată care se consumă fragmentat pe parcursul unei zile, picătură cu picătură. Nu se bea dintr-o dată tot paharul.
 
Tinctura şi ceaiul de muşcată ajută şi în cazul unor afecţiuni stomacale sau a diareei. Astfel se ameliorează nu numai starea aparatului digestiv, dar şi funcţia pancreasului, a inimii, se restabileşte nivelul de glicogen în ficat, se reglează tensiunea arterială.
 
Medicina tradiţională spune că muşcata este un diluant bun pentru depunerile la rinichi. Balsamul vindecător se prepară din 20 ml suc proaspăt stors din frunze şi flori, 50 g de miere de albine, 20 ml tinctură de propolis şi 100 ml vin roşu tare. Amestecul se infuzează 14 zile în frigider şi se păstrează la rece, nu mai mult de trei luni.
 
Balsamul se bea câte o lingură, de două ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de două săptămâni.
 
Trebuie să nu uităm că orice tratament cu plante medicinale trebuie făcut împreună cu un specialist în domeniu deoarece de multe ori există contraindicaţii în utilizarea unor plante medicinale de către unii pacienţi. Astfel că persoanelor care suferă de astm bronsic sau au alergie la mirosul de muşcată li se recomandă să nu ţină în locuinţă nici o specie de muşcată şi să nu utilizeze în tratamente preparatele din muşcată.

Eugeniu RĂDULESCU, www.bioenergoterapia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri