Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Muzeele literare ieşene şi-au schimbat programul special pentru tineri în săptămâna "Şcoala altfel"

GALERIE
Muzeul Literaturii Romane Iasi
  • Muzeul Literaturii Romane Iasi
- +

Săptămâna „Școala altfel” la muzeele literare ieșene: program prelungit, obiecte rare, activități de pedagogie muzeală și expoziții

Muzeul Literaturii Române Iași a pregătit pentru săptămâna 6-10 aprilie un program special, menit să antreneze tinerii vizitatori. Astfel, muzeele literare ieșene vor fi deschise și în ziua de luni, iar orarul de vizitare se va prelungi până la ora 18:00. De asemenea, fiecare muzeu va expune doar pentru această săptămână un obiect rar, care în condiții normale se află în stare de conservare.

O serie de activități de pedagogie muzeală se vor desfășura la MLR Iași în cadrul săptămânii „Școala altfel”, sub denumirea „Școala de la muzeu”. Elevii sunt invitați să scrie mici eseuri despre expoziția de la Colecția „Istoria Teatrului Românesc” în cadrul programului „Arhiva MLR cu vedere spre adolescență”, urmând ca scrierile să fie publicate de către MLR Iași. De asemenea, elevii sunt invitați să scrie eseuri pornind de la ghidajul auzit, de la un obiect sau o poveste despre muzeele literare ieșene, în general. Modulul se adresează claselor V-XII.

O altă activitate de pedagogie muzeală este cea denumită „Muzeele literare ieșene prin obiectivul aparatului foto” în care vizitatorii sunt invitați să fotografieze muzeele Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Colecția Istoria Teatrului Românesc, Vasile Pogor, urmând ca fotografiile rezultate să alcătuiască expoziții la muzeele literare ieșene. Modulul se adresează claselor V-XII.

Tot în cadrul săptămânii „Școala altfel” se va organiza „Campionatul licean de cultură generală Junimea 2015” de către Clubul moldovenesc de jocuri intelectuale Quiz Iași, în colaborare cu MLR Iași. Modulul se adresează claselor IX-XII.

În colaborare cu Colegiul „Richard Wurmbrand” se va desfășura modulul „Arhitecturile muzeelor literare ieșene pe înțelesul copiilor”, concretizat în vizite la muzeele Mihail Sadoveanu, Vasile Pogor, Mihai Eminescu, Mihai Codreanu, Ion Creangă și Casa Dosoftei. Modulul se adresează claselor V-XII.

În Galeriile „Pod-Pogor”, miercuri, 8 aprilie, ora 18, va fi vernisată expoziția de artă plastică a clasei 9 E, prof. Gheorghiță Vornicu, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”. Lucrările de pictură și sculptură vor putea fi vizualizate până la sfârșitul lunii aprilie.

Pentru activitățile sus-numite înscrierile se vor face la adresa de email: pedagogiemuzeala.mlriasi@gmail.com.

Vizitatorii care vor păși pragul muzeelor literare ieșene se vor putea bucura de expozițiile de bază, specifice fiecărui obiectiv, dar și de o serie de expoziții temporare. Astfel, la muzeul „Vasile Pogor”, special pentru săptămâna „Școala altfel”, va fi inaugurată expoziția „Grafism” care urmărește să puncteze momente de maximă creație din istoria culturii românești. Vor fi expuse manuscrise, pergamente, cărți vechi, tocuri de scris, călimări, sigilii, mape, truse de birou, mașini de scris. Obiectele ce vor fi prezentate au aparținut unor mari personalități ale culturii naționale: Nicolae Gane, Mihai Codreanu, Ion Creangă, Otilia Cazimir, G. Topîrceanu, M. Sadoveanu etc. Expoziția va fi completată de computere vechi și moderne; cele vechi expuse ca o completare a temei propuse, iar cele moderne utilizate pentru aplicații practice.

La Colecția „Istoria teatrului românesc” se va putea vizita și expoziția „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti”, compusă din afișe și fotografii originale realizate în atelierele din secolul al XIX-lea din Paris, Berlin, București, Iași (Nadar şi Paul Boyer la Paris, Franz Mandy la Bucureşti, Nestor Heck la Iaşi) etc. Protagoniștii sunt actori români sau străini, unii celebri, cum ar fi Matei Millo sau actrița Sarah Bernhardt. Expoziția reuneşte afişe şi fotografii care pun în valoare dimensiunea internaţională a culturii române și a orașului Iași.

La Vila Sonet (muzeul „Mihai Codreanu”) vor putea fi admirate cărțile liliput, reunite în expoziția „Elzevire franțuzești”. Expoziția reunește douăzeci de exemplare din Colecția Biblioteca miniaturală ce au aparținut lui Mihai Codreanu, datate la începutul secolului al XX-lea și semnate de nume cu rezonanță: Montesquieu, Benoit, Spinoza, Stendhal, Alfred de Vigny, Omar Khayyám, Plutarque, Héraclite D'éphèse ș.a.. Marile cărți mici, având dimensiunile de 7x10 cm, cu un conținut divers (gânduri și reflecții filosofice, morale, politice, maxime și epigrame), sunt realizate la Paris, la editura/librăria lui Georges Payot înființată în 1912.

Toate evenimentele și expozițiile organizate la MLR Iași au fost concepute pentru dezvoltarea culturală a elevilor vizitatori și presupun valorificarea resurselor muzeale în vederea susținerii activităților educaționale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri