Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Neamţu’, aia bună sau Chinezu’?

GALERIE
briscan zara200
  • briscan zara200
- +

Cu cât încerci să cuprinzi o sferă cât mai largă de înţelegere, cu atât claritatea şi mesajul se diluează, dispar, îşi pierd din tărie şi penetrare. Rişti astfel să devii atât de general şi ambiguu, încât ajungi, fie să transmiţi mai multe mesaje într-unul singur care să creeze confuzie, fie să nu transmiţi nimic şi să nu fii înţeles de nimeni.

Cetăţenii turmentaţi reprezintă un procentaj semnificativ din populaţia cu drept de vot a României pe care mulţi politicieni şi-au concentrat în mod deosebit atenţia la alegerile prezidenţiale de anul acesta. Dovadă sunt numeroasele sloganuri electorale cu trimitere directă la înţelegerea limitată sau nulă a beţivanilor de cartier şi a chibiţilor din parcuri, cum e „Să le spargem gaşca” sau „Bună pentru România”, în sensul nu de „bună”, ci de „bună”, sau în amândouă sensurile… în fine.

Trebuie totuşi să recunoaştem că este extrem de greu să creezi un mesaj care să fie înţeles de toată lumea, de la cel mai spilcuit şi cultivat ins, la cel mai răpciugos şi analfabet. Cu cât încerci să cuprinzi o sferă cât mai largă de înţelegere, cu atât claritatea şi mesajul se diluează, dispar, îşi pierd din tărie şi penetrare. Rişti astfel să devii atât de general şi ambiguu, încât ajungi, fie să transmiţi mai multe mesaje într-unul singur care să creeze confuzie, fie să nu transmiţi nimic şi să nu fii înţeles de nimeni.

Aşadar, mulţi nu s-au mai chinuit să găsească textul acela ideal priceput şi plăcut de toată lumea, ci s-au axat pe ce li s-a părut lor că se potriveşte mai bine, că este mai apropiat de nucleul şi natura lor, pe procentajul acela mic, dar bun care e de-al casei. Dacă se nimeresc câţiva şi din afară cărora să le placă, cu atât mai bine, să fie primit!...

E drept că a trebuit să se facă distincţie între candidaţii bărbaţi şi cei femei. Fiecare a fost sfătuit să îşi pună înainte atuurile care nu se găsesc la ceilalţi. Elena Udrea a plusat aici la maximum, poate chiar prea mult, căzând fără dubiu spre vulgar, avându-se mai ales în vedere că nu avea nicio concurenţă din partea celeilalte doamne, Monica Macovei, care a preferat, iată, să fie mamă, „mama DNA”, ceea ce Elena nu eeee...

În această ordine de idei, cred că William Brânză a ratat o ocazie uriaşă de a-i lua faţa Elenei Udrea cu propriile ei arme, el fiind singurul dintre bărbaţi care arată oarecum bine. Ar fi putut conta pe femei foarte mult, ar fi putut fi şi el unul „bun” pentru România, dar se pare că n-a fost inspirat în această privinţă sau prea modest, neglijând forţa sexului slab. El a preferat un mesaj grosolan, deplasat, de băiat rău printre băieţi şi pentru băieţi.

Oricum, cu românii e clar că nu merg, în general, sloganurile subtile, cu subînţeles. România de azi nu este o ţară de intelectuali rafinaţi, de oameni finuţi şi cu un simţ al umorului sensibil. Aluzia, sugestia, ironia nu prea îşi au locul aici. Nici filosofiile, nici ideile înălţătoare. Acestea se vor izbi în majoritatea covârşitoare a cazurilor în ziduri de beton, vor ricoşa în râgâieli obraznice sau se vor strivi de înjurături porcoase. Pentru ai noştri, aşa cum sunt descrişi în carte, lucrurile trebuie prezentate cât mai simplu posibil, dacă nu chiar primitiv. Aşa e cel mai sănătos pentru un rezultat cât mai bun şi cu garanţii minime asigurate. Textul trebuie să cuprindă un mesaj direct către indivizii care percutează mai greu, văd dublu sau care nu comunică decât prin semne.

Punând cap la cap mesaje şi frânturi de conversaţii prinse din zbor la piaţă, pe stradă ori în gară, am tras unele concluzii legate de felul în care sunt percepuţi candidaţii la preşedinţie de anul acesta, prin prisma sloganurilor lor, de către un moldovean neaoş, cu căciulă de iepure şi palton Alain Delon.

"Să începem cu Iohannis. El e neamţ, nemţii sunt «daţi dracului», numai că el e şi român, iar cele două nu se împacă. Deci să renunţe la una dintre ele şi apoi mai vedem... Mesajul cu «România lucrului bine făcut»este clar împrumutat de la Mercedes, vecinul meu are Mercedes şi nu candidează la preşedinţie…

Udrea, am mai zis, declară că e bună. Noi n-o credem pe cuvânt până nu ne arată. Dacă la confruntarea finală ne arată, în direct, cu oricare dintre candidaţi sau cu toţi odată, o votăm, să moară mama…Monica Macovei zice că e chiar mai bună decât ei toţi, adică şi decât Udrea! Hai, dă-o dracu’, ce poate asta să facă mai bine decât Udrea? Sau mai ştii ce se ascunde… Dacă nu zicea că e mamă, poate mă mai gândeam…

Vadim, ce să zici despre Vadim?... No comment.

Diaconescu? Ce mai vrea şi ăsta, frate? Ne-a păcălit cu Elodia, cu Oltchimu’. Să zicem că are o şansă dacă rezolvă una dintre cele două: o aduce pe Elodia sau salvează Oltchimu’.

A mai rămas Chinezu’, că restul sunt varză. Cine e Chinezu’, vă întrebaţi? Cum cine, Ponta! Nu seamănă cu un chinez? Pe bune, dacă ai pune afişele lui electorale într-o ţară asiatică, nu vor avea nicio problemă să îl considere unul de-al lor. Deci să se ducă acolo să îl voteze. Iar îndemnul lui la unitate e o trimitere clară către rudele lui cu ochii mici… Iată un mesaj subliminal şi un strigăt de disperare foarte bine pus la punct, bravo…

Concluzia e că se găsesc mereu, de fiecare dată, visători din ambele extreme. Cei luminaţi care trăiesc într-o lume plutitoare, care nu au mai mers de foarte mult timp cu autobuzul, tramvaiul, trenul sau metroul, nu au mai avut noroi pe pantofi, nu au mai mirosit gunoiul din spatele blocului şi care trăiesc cu un zâmbet pierdut şi cu ochii închişi iluzia că lumea e aşa frumoasă şi logică cum gândesc ei, pe de o parte, şi cei care cred, în stupizenia şi limitarea lor, că ţara poate fi condusă de orice mucos analfabet care nu poate să lege două fraze şi două gânduri. 

Oricum, dincolo de sloganurile candidaţilor la prezidenţiale de anul acesta, un lucru e clar: o mare parte din populaţie îşi va stoarce creierii în cabina de vot pentru ştampilarea unui candidat dintre „neamţ, aia bună, mama DNA, Vadimu, ăla cu Elodia, nişte unguri sau Chinezu’”. Succesuri!...

Briscan Zara este scriitor şi publicist 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri