Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Negocieri sub presiunea timpului

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Ne vom lămuri cât de curând în ce direcţie pleacă trenul.

Dacă până pe 31 iulie nu va fi investit un nou guvern în locul acestuia interimar de acum, Republica Moldova riscă să nu mai poată duce la bun sfârşit negocierile cu FMI pentru accesul la finanţarea vitală pentru o ţară aflată la doi paşi de colaps financiar.

Faptul că - în principiu - se bazează pe 55 de voturi în Parlament (cu 4 mai multe decât necesarul investirii noului Guvern) pare să îi liniştească pe liderii politici proeuropeni de la Chişinău aşa că, tributari lăsatului pe mâine a ceea ce se poate face şi astăzi, liderii celor trei partide proeuropene (Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal) aflate în negocieri pentru stabilirea noii configuraţii guvernamentale şi-au delegat ”echipele de experţi” aflate în subordine să creioneze unui nou proiect (al câtâlea, oare?) de împărţire a atribuţiilor executive, urmând ca abia după aceea să desemneze şi o persoană suficient de curajoasă pentru a-şi asuma rolul de Prim Ministru kamikaze.

Acalmia lunilor de vară pare că i-a cuprins pe toţi, de la liderii politici până la moldovenii de rând, sătui - parcă - să mai aştepte vreo minune pentru ceea ce va să vină, aşa că puţini mai realizează că în acest moment Republica Moldova este prinsă într-un foarfece cu două tăişuri teribil de ascuţite: pe de o parte criza geo-strategică din zonă care se întinde ca o umbră ameninţătoare asupra unor anumite teritorii ale Basarabiei, şi, pe de altă parte - celălalt tăiş foarte dureros reprezentat de profunda criză economică, financiară şi bugetară care începe să fie simţită de toţi mai mulţi dintre cetăţeni. Practic, dacă nu se ajunge la un consens cât mai rapid cu FMI, Republica Moldova se poate trezi că intră în imposibilitatea plătirii salariilor şi pensiilor, ceea ce - pentru o ţară mică şi fără o conducere concretă - ar reprezenta începutul sfârşitului.

Deşi, în principiu, negocierile dintre cele trei partide cu un ideal asumat comun, pro european, ar trebui să fie - mai ales în acest context foarte delicat - o formalitate finalizată în cea mai mare viteză, eternele (şi proverbialele) lupte de orgolii  dintre liderii politici basarabeni, doar de dragul de a fi mai cu moţ, reprezintă, din păcate, adevărata provocare. Observatori politici relevanţi din presa de peste Prut trag chiar un semnal de alarmă privind trenarea luării unor decizii concrete, mulţi dintre ei exprimându-şi temerea ca nu cumva Partidul Democrat, campionul de necontestat al negocierilor din umbră, să încerce - sub presiunea timpului - o schimbare subtilă a polilor de putere reieşiţi în urma votului popular prin apelarea la instituţiile de forţă care îi revin (Procuratura şi CNA - echivalentul DNA-ului moldovenesc) pentru şantajarea celorlalţi lideri politici şi, implicit, pentru forţarea lor de a face un pas înapoi. Temerea analiştilor vine din faptul că nu au uitat „subtila” duplicitaritate demonstrată până acum de către democraţii basarabeni (ei sunt cei care au apelat, într-un moment crucial pentru stabilirea parcursului european al Republicii Moldova, chiar şi la negocieri ostentative cu Narîşkin, liderul Dumei de Stat din Federaţia Rusă şi fost şef al Administraţiei Prezidenţiale ruse, pentru a-şi vinde mai apoi cât mai scump pielea în guvernul european de la Chişinău). Mai mult, unii dintre editorialiştii de la Chişinău lansează ipoteza conform căreia un Partid Democrat devenit vioara întâi în viitorul arc de guvernare e posibil să se transforme, de fapt, într-un subtil disc de frână pentru mersul - cât de greu nu ar fi - al Basarabiei spre Europa, urmând chiar o pliere după falimentarul model Tsipras care a încercat să găsească soluţii din jobenul lui Putin în detrimentul Uniunii Europene.

Puşi în faţa unor perspective deloc optimiste privind viitorul lor, nu e de mirare că tot mai mulţi dintre basarabeni încep să îmbrăţişeze ideea Unirii cu România. În lipsa unui cât de mic proiect concret pentru viitorul Basarabiei din partea politicienilor pe care i-au investit - poate pentru ultima oară - cu încrederea lor, basarabenii încep să-şi piardă răbdarea şi se agaţă de posibilitatea Unirii cu România, stat membru atât al Uniunii Europene, cât şi al NATO, cu speranţa unui bolnav care încearcă - cu toate riscurile - un medicament minune doar pentru a scăpa cât mai repede de dureri.

În mod normal, în maxim două săptămâni probabil că vom putea avea cât de cât o idee despre direcţia spre care va pleca trenul. Istoria a dovedit că în politica din Republica Moldova niciodată lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par şi pe cât ar putea fi, însă în acest context cred că, după această vară care se anunţă a fi teribil de fierbinte, vom şti dacă şi cum îi vom putea ajuta concret noi, ca români, pe basarabenii de bună credinţă.

Radu Popescu este consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri