Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nemaiîntâlnit: un acuzat cere încadrarea la o pedeapsă mai mare!

GALERIE
dide
  • dide
- +

Poate începe judecata activistului civic Cristian Dide, au decis magistraţii Tribunalului Iaşi. Dide a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la sfârşitul anului trecut, după ce a achiziţionat legal produse pe bază de cannabis, pe care le-a trimis la DIICOT, ca formă de protest, împreună cu facturile de provenienţă şi apoi s-a autodenunţat. Trimiterea în judecată a lui Cristian Dide pentru săvârşirea infracţiunilor de „trafic de droguri de risc” şi „introducere în ţară, fără drept, de drog droguri de risc” a fost înregistrată la Tribunalul Iaşi pe 24 februarie. Însă Dide, cu legea “în mână”, ne-a mărturisit că a cerut să fie judecat pentru “trafic de droguri de mare risc”. Ceea ce, dacă s-ar întâmpla, i-ar putea aduce o condamnare mai mare cu câţiva ani buni.

 

 

De la înregistrarea dosarului lui Cristian Dide pe rolul Tribunalului din Iaşi, activistul civic a formulat 12 cereri şi excepţii prin care a atras atenţia asupra unor aspecte de nelegalitate a sesizării instanţei, a administrării probelor şi a administrării actelor de urmărire penală. Una dintre ele atrage atenţia în mod deosebit.

În vreme ce Cristian Dide este trimis în judecată pentru de trafic de droguri de risc, în formă continuată (8 acte materiale) şi introducere în ţară, fără drept, de drog droguri de risc, în formă continuată (3 acte materiale), el cere ca încadrarea faptelor să se facă pentru droguri de mare risc.

Cristian Dide a transmis judecătorilor că, în cazul său, “un alt motiv de nelegalitate a vizat faptul că ar fi trebuit să fie efectuată urmărirea penală cu privire la fapta de trafic de droguri de mare risc, având în vedere că THC se regăseşte în Tabelul nr.1 în Anexa la Legea nr. 143/2000, tabel în care sunt prevăzute drogurile de mare risc.

Astfel, a solicitat să fie judecat pentru infracţiunea de trafic de droguri de mare risc şi nu pentru cea de trafic de droguri de risc, astfel cum este prevăzut în actul de sesizare a instanţei”.

Magistraţii Tribunalului au răspuns, în Încheierea finală din camera preliminară, că “eventualele erori privind încadrarea juridică a faptelor descrise în rechizitoriu urmează a fi remediate în cursul judecăţii, dacă este cazul, încadrarea juridică neputând face obiectul verificării în cursul procedurii de cameră preliminară”.

O diferenţă de 5 ani

În cazul drogurilor de risc, Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia acestora.

Iar dacă faptele au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani. Diferenţe sunt mari şi în ceea ce priveşte introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri. Pentru cele de risc pedepsele sunt de la 3 la 10 ani, iar pentru cele care privesc droguri de mare risc, de la 7 la 15 ani.

Cristian Dide ştie că cererea sa, dacă este luată în considerare de judecători, i-ar putea aduce o pedeapsă mai mare, dar spune că nu i se pare atât de importantă pedeapsa, pe cât de importantă i se pare clarificarea legii.

CITESTE SI: (VIDEO-EXCLUSIV) Interviu ZDI cu Cristian Dide: ”Oamenii ăștia se cred stăpâni”

“Mi se pare că între 5-7 ani este pedeapsa la droguri de mare risc. Problema de fond nu este pedeapsa. Problema de fond este modalitatea în care eu am procedat şi modalitatea prin care eu i-am informat. Eu nu am cumpărat produsele astea la colţ de stradă, eu nu am cumpărat produsele astea şi m-am ascuns. Eu le-am cumpărat şi am achitat cu cardul. Eu am facturi. Cineva le-a fiscalizat. Nu mi-e frică să cer lucrul ăsta pentru că şi într-un fel, şi într-altul, tot va fi un abuz”, susţine Cristian Dide, care explică mai departe:

„Într-un stat civilizat – dar noi nu suntem un stat civilizat, noi suntem o tentativă de democraţie, o condamnare poate să vină oricând – nu ai cum să vii să-mi spui că ai judecat drept şi m-ai condamnat pe mine, în momentul în care eu nu sunt trimis în judecată împreună cu vânzătorii. Eu sunt trimis singur în judecată, nu există niciun vânzător, nu există nicio anchetă pe vânzători”.

Demers pentru îndreptarea legii

Cristian Dide susţine că demersul său “este un demers pentru îndreptarea Legii 143” şi explică în termeni foarte clari poziţia sa din acest punct de vedere: „Canabisul conţine o substanţă care este drog, TetraHidroCanabinol, THC-ul. Avem mai multe reglementări europene care spun că THC-ul în concentraţie de până la 0,3% nu are efecte psiho-active. În legislaţia românească avem încadrat THC-ul pe lista drogurilor de mare risc şi canabisul pe lista drogurilor de risc. Păi cum să-l avem încadrat în două locuri? Ori este drog de mare risc, ori este drog de risc. Pentru ca legea să fie clară şi predictibilă, el trebuie sp fie încadrat într-un singur loc. Nu mi se pare normal să avem o lege care să nu fie predictibilă”.

„Noi am cerut să se depună dosarul vânzătorilor şi s-a respins, judecătoarea a considerat că nu este util. Şi noi am vorbit judecătoarei de principiul loialităţii administrării probelor. Adică tu nu ai cum să mă trimiţi pe mine în judecată şi să le clasezi vânzătorilor fapta şi să nu mă laşi pe mine să ştiu dacă le-ai clasat ălora fapta. Pentru că nu ai cum să le clasezi lor fapta şi să mă condamni pe mine”, argumentează Cristian Dide.

Faptele: pentru ce urmează să fie judecat Dide?

Instanţa a reţinut că “în perioada noiembrie 2020 - noiembrie 2021, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Dide Cristian-Mihai a efectuat, fără drept, operaţiuni ilicite cu droguri de risc”. Dide a comandat drogurile prin poştă din ţară şi străinătate, inclusiv din SUA. Le-a trimis la DIICOT şi a scris pe plic: „DIICOT. A SE DESCHIDE DOAR DE PERSOANE AUTORIZATE”.

- La data de 08.11.2020 a achiziţionat de la o firmă din România, 1,93 grame cannabis – drog pe care l-a expediat către DIICOT Serviciul Teritorial IAŞI;

- În aceeaşi zi a cumpărat 0,94 grame rezină de cannabis şi le-a trimis prin Poşta Română către DIICOT Structura Centrală

- La data de 19.02.2021 a achiziţionat, cu bon fiscal, tot de la o firmă din România, 2,97 grame Cannabis –droguri pe care le-a expeciat, prin Poşta Română către DIICOT Structura Centrală;

- La o dată necunoscută a achiziţionat de la Ferma Domniţa Maria cantitatea de 56,81 grame fragmente vegetale în care s-a pus în evidenţă THC şi 98,0 mililitri lichid care conţine THC, droguri care au urmat acelaşi traseu – prin Poşta Română către DIICOT Structura Centrală

; În noiembrie 2021 a deţinut fără drept, la locuinţa sa din oraşul Voluntari, cantităţile 13,6 grame Cannabis, 98,0 mililitri lichid care conţine THC (ulei de Cannabis) şi 60 grame fragmente plante de Cannabis, în scopul trimiterii către alte persoane, descoperite cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare.

- În cursul lunii aprilie 2021 a comandat din USA cantitatea de 10,05 grame cannabis cu o concentraţie de THC de 0,264% şi un număr de 3 ţigarete artizanale care conţin Cannabis cu o concentraţie de THC de 0,228%, droguri de risc care au fost expediate în data de 20.04.2021 din USA prin intermediul coletului având ca destinatar 0 persoană pe nume DIDE CRISTIAN MIHAI;

- În cursul lunii aprilie 2021 a comandat din Italia cantitatea de 5,1 grame cannabis, care a fost expediată Ia data de 21.04.2021, care a fost livrat în data de 26.04.2021, la domiciliul inculpatului;

- În cursul lunii aprilie 2021 a comandat din Italia cantitatea de 5,1 grame cannabis, care a fost expediată la data de 27.04.2021 care a fost livrat în data de 04.05.2021 la domiciliul inculpatului.

Ce spune acuzatul?

“Aceste produse cu THC 0,2%-0,3% se găsesc peste tot în tările în care se comercializează, adică absolut în toate ţările europene, Bulgaria, Italia, Spania, Franţa, peste tot se găsesc acest produse, se comercializează aceste produse. Eu nu le-am căutat să creez aparenţa legalităţii, pentru că ele se vindeau oricum legal în ţările europene. Şi se vând şi la noi. Ferma Domniţa Maria.ro este un site, vinde în continuare aceste produse. Eu am cumpărat de la ei, eu sunt trimis în judecată, dar ei nu au fost arestaţi nici măcar o zi. Adică vânzătorii, în continuare, nu au nicio problemă. Iar eu nu vorbesc de alte state, Ferma Domniţa Maria este producător român”, a explicat Cristian Dide.

Practic, spune el, România încasează impozit pe profit din vânzarea drogurilor prin astfel de magazine, dar pedepseşte cumpărătorul care îşi dovedeşte achiziţia făcută cu cardul şi pentru care a primit factură sau bon fiscal.

În ce priveşte procesul său, Dide spune că va cere strămutarea:

“Şi să nu mai discutăm de justiţia din Iaşi care zilele trecute v-a obligat un coleg să-şi divulge sursele. Am luat în calcul strămutarea procesului. Adică am zis că iniţial îl lăsăm la Tribunalul Iaşi, fondul, cu siguranţă, dar pentru apel o să cerem strămutarea. Soluţia asta care a apărut acum nu este definitivă, o vom contesta şi o să cerem strămutare şi pe chestia asta pe mai multe motive”.

„Dosarul ăsta va fi un dosar de manual la CEDO. Şi pentru viitorii studenţi la Drept. Nu ştiu dacă oamenii ăştia îşi dau seama ce fac, dar în viitor o să se vadă. Că, na, o să dureze 5-7-10 ani, dar va fi un caz de manual. Nu ţin neapărat să fac istorie, dar ţin neapărat să avem legi predictibile, pentru că sunt sătul să trateze consumatorii de droguri ca pe infractori. Ăsta este şi motivul pentru care eu am pornit acest proiect, legalizăm.ro, pentru că ştiu cum se comportă procurorii, ştiu cum se comportă poliţiştii, şi dacă un copil de 18-19 ani ajunge într-o cameră de anchetă, clar îi face mult mai mult rău decât i-ar face o ţigară cu canabis. Şi nu aşa se tratează consumatorii de drog”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri