Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nici Baku, nici "La mulţi ani!”, nici Turcia

GALERIE
emil stratan
  • emil stratan
- +

"Un om care nu pricepe e un om manipulabil. Prostul îi prosteşte şi pe alţii. A nu fi prost înseamnă să ai prezenţă de spirit. Prostul are o absenţă de spirit şi, prin asta, el este un risc pentru comunitatea în care trăieşte. E foarte grav când prostia ajunge să fie indusă, să fie strecurată în masă.”(Andrei Pleşu)

"Nici Baku, nici «La mulţi ani!», nici Turcia”. Comportamentul din ultima săptămână al domnului Victor Ponta frizează neruşinarea şi tupeul atât faţă de cei care l-au ales, cât şi faţă de cel ales de ţară ca preşedinte al României, deci şi al lui. Cu siguranţă, din 1990 încoace, nu s-a mai întâmplat ca un prim-ministru să-şi permită să nu-l felicite pe preşedintele ţării de ziua lui. E un gest care îl descalifică şi care, pe lângă altele, arată ţării că nu are ce căuta în fruntea Guvernului României. Tot ce a făcut Victor Viorel Ponta în ultimul timp a făcut pe furiş. Pe furiş a plecat la Baku, pe furiş a plecat în Turcia, pe furiş s-a operat în aceeaşi ţară.

Reacţia lui Klaus Iohannis nu a întârziat să apară. Întrebat de un ziarist cum va arăta colaborarea instituţională dintre el şi primul-ministru, preşedintele a răspuns sec: "Bună întrebare. Dar răspunsul nu-l ştiu.”

Domnul prim-ministru, odată ajuns la Baku, n-a fost băgat în seamă de nimeni, n-a fost primit de nimeni. A fost plasat undeva în rândul patru, în spatele lui Vladimir Putin, fără să i se acorde vreun fel de atenţie. De fapt, cine e Ponta pentru Putin? Sigur, el şi-a imaginat că vizita sa la Baku poate ameliora relaţia cu Rusia şi poate da anumite semnale Chinei, făcând abstracţie cu neruşinare de faptul că liderii Uniunii Europene au boicotat în mod tacit Jocurile Sportive Europene. Probabil şi-a spus, vorba românului, "Bagă-te în seamă, bă, nu fi prost!”.

S-a dus cum s-a mai dus şi în alte părţi, crezând că îi iese ceva din asta - şi i-a ieşit. A aranjat cu Erdogan să se opereze, probabil gratis (sau cine ştie ce contracte va trebui să semneze de aici încolo), la o clinică pe care o deţine soţia preşedintelui turc.

Curios este că, în timp ce românii vin să se opereze la noi, Ponta pleacă să se opereze în Turcia.

Operat cu succes, domnul Ponta scrie pe blogul său: "Mulţumesc tuturor celor care în aceste zile au avut un gând bun pentru mine - operaţia a fost mult mai complicată decât se anticipa, dar sunt convins că până în decembrie voi putea face sport din nou. Mulţumiri speciale doctorului Ionuţ Codorean, care a fost lângă mine şi mi-a dat curaj prin profesionalismul său (evident că am totală încredere în medicii români - aici însă am ceva ce era imposibil acasă - LINIŞTE şi ODIHNĂ)! Vreau să-i asigur şi pe cei care se bucură de necazul meu că mă voi întoarce mai sănătos şi mai puternic!”.

În lumea civilizată, atunci când un şef de stat sau un prim-ministru îşi face un control medical sau suferă o intervenţie chirurgicală, corpul medical care îl tratează dă obligatoriu un comunicat de presă ce atestă starea pacientului şi terapia aplicată. Românii nu vor afla nimic niciodată, cu atât mai mult cu cât doctorul Ionuţ Codorean, care l-a însoţit, a stat pe lângă uşile sălii de operaţie, nefiindu-i permis să asiste la intervenţie. Voiajul făcut pe furiş de domnul Ponta la Baku şi în Turcia a fost aspru criticat chiar şi de colegul său de partid, senatorul Şerban Nicolae. Ce va urma după cele trei săptămâni de recuperare rămâne de văzut. Fie îşi va da demisia demn şi sănătos, fie va conduce ţara atâta cât va mai fi lăsat!

Când "pisoiul” nu-i acasă, parlamentarii… îşi cresc pensiile - şi încă ce pensii. Întruniţi în şedinţa de marţi, 16 iunie, parlamentarii noştri au reuşit  să-şi acorde "recompensaţii”, vorba doamnei Cristiana Anghel, poreclită şi madamme Antena, pentru munca depusă în Parlamentul României - recompensă susţinută şi de un deputat ieşean, care li s-a adresat colegilor cu vechea sintagmă "Stimaţi tovarăşi”. Cum e cu putinţă ca un parlamentar cu trei mandate să primească o pensie suplimentară de 4.400 de lei, în timp ce cinci milioane de români trăiesc cu o pensie de sub 1.000 de lei, iar alte cinci sute de mii supravieţuiesc cu doar 400 de lei pe lună? Câtă neruşinare poate să existe în rândul parlamentarilor! Mare parte dintre ei sunt nişte gargaragii mediocri, nişte nimeni din punct de vedere profesional, adevărate cohorte de slugi capabile să slăvească orice tâmpenie atunci când vine vorba de buzunarul lor. Toate se întâmplă de parcă am trăi în ţara lui Papură Vodă. Salarii mari, diurne, facilităţi, favoruri, venituri ilicite, toate din taxe letale, vorba reclamei. Iată de ce e o aşa înghesuială la alegerile parlamentare. "Decât codaş la oraş”… mai bine parlamentar la Bucureşti.

România funcţionează cu taxe letale şi fără prim-ministru. Într-o ţară plină de procese, în care conflictul de interese se practică de la mandat la mandat, conducerea Guvernului este asigurată de domnul general cu patru stele, pe care Adrian Năstase îl vedea, cu ani în urmă, ca fiind şeful mafiei. Domnul Gabi Oprea este preşedintele unui partid fără alegători, care face şi desface coaliţii, guverne. E un fel de partid-Antenă, dar la un alt nivel. Ceva nu e în regulă cu domnul general, nu se ştie ce câştiguri urmăreşte sau poate se vrea chiar prim-ministrul României în viitorul apropiat. Mai nou, o laudă şi o susţine pe Codruţa Kövesi, ameninţă coaliţia aflată la putere că nu va vota pe furiş modificările Codului Penal şi Codul de Procedură Penală, ceva e putred în Danemarca. Ultimele afirmaţii ale domnului prim-ministru interimar pot fi considerate a reprezenta un şah mat dat primului-ministru operat, Victor Ponta.

Toate cele întâmplate în ultima săptămână în ţară, nu pot fi considerate simple coincidenţe şi fără legătură între ele. Poate Preşedintele ţării, împreună cu justiţia română să reuşească să le desluşească.   

Emil Stratan este curator expoziţii de artă şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri