Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De două ori mai multe decese faţă de media europeană

Nivelul de educaţie sanitară este aproape zero în cazul multor pacienţi

GALERIE
muribund
  • muribund
- +

Mortalitatea prin boli cronice este de două ori mai mare în România decât media europeană. Potrivit Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, rata standardizată de mortalitate prin boli cronice este mai mare mai ales în rândul afecţiunilor cardiovasculare, tumorilor şi al celor care atacă aparatul digestiv, principalele cauze care duc la deces pe teritoriul ţării noastre. „O explicaţie plauzibilă pentru excesul de mortalitate prin bolile cardiovasculare observat în România este lipsa concentrării pe evaluarea riscurilor, pe depistarea în faze precoce a patologiilor cardiovasculare sau controlul terapeutic neadecvat la nivelul serviciilor primare de sănătate“, se arată în documentul citat.

Conform specialiştilor ieşeni, mortalitatea din România este de aproape două ori mai mare faţă de media europeană pentru că populaţia nu este educată din punct de vedere medical şi ajunge la specialist într-un stadiu avansat al afecţiunilor. Mai mult, doctorii sunt de părere că uneori nici politica ministerului nu este uni­tară şi nu vizează toate categoriile de bolnavi. „Pacientul nostru nu ajunge la timp la specialist pentru că, din nefericire, aşa cum am mai spus, nici medicina de familie, nici cea din ambulatoriu nu este bine organizată. Din cauza asta, bolnavul ajunge de cele mai multe ori într-un stadiu avansat al afecţiunii pentru că nivelul său de educaţie sanitară este zero. Adică pacientul nostru ajunge la medic doar dacă îl doare, când simptomele sunt clare. Nu vine deloc sau vine foarte rar pentru examene anuale“, a declarat dr. Ioan Bostaca, fostul şef al Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Conform MS, Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate din 2007 a eviden­ţiat un profil defavorabil al bolilor cronice în populaţia generală. Doar trei din şapte adulţi hi­per­tensivi erau conştienţi de această problemă de sănătate şi mai bine de jumătate dintre bolnavii care au intrat în program aveau deja manifestări grave ale afecţiunii. În plus, acelaşi document arată că rata acoperirii cu medicaţie pentru afecţiunile cardiovasculare este scăzută, doar şase din zece pacienţi având acces la tratament.

„Pacienţii noştri ajung în atenţia medicilor în stadii avansate“

Rata mortalităţii prin cancer, cea de-a doua cauză a deceselor înregistrate din ţară, este mai mare faţă de media europeană în cazul cance­ru­lui bronhopulmonar şi colo-rectal. „România performează suboptimal în domeniul preven­ţiei, inclusiv pentru depistarea precoce a can­cerului de col uterin, mortalitatea prin aceas­ta boală fiind în creştere sau cel mult stabilă. Recent înfiinţatul program naţional de scre­ening pentru cancerul de col uterin necesită câţiva ani buni de implementare, finanţare sus­ţinută, creşterea performanţei conform stan­dardelor specifice înainte de apariţia prime­lor semne semnificative de impact stabil pe mortalitate“, se subliniază în strategia ministerului.

Conform medicilor ieşeni, cancerul tin­de să devină principala cauză de deces în rân­dul populaţiei şi să înlocuiască altfel bolile car­diovasculare. „Pacienţii noştri ajung în aten­ţia medicilor în stadii avansate şi mai rar în stadii precoce. În societăţile dezvoltate, rapor­tul cazurilor înregistrate este de 30% cancere avansate şi 65-70% cancere precoce. În România raportul este invers: 60% cancere avansate, care ajung în spital abia atunci când pun probleme serioase, şi 30% în stadii precoce“, a arătat dr. Lucian Miron, şeful Sec­ţiei de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie (IRO). Medicul a mai precizat că peste 50% dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă să­nătos.

Primele trei tipuri de cancer care fac cele mai multe victime în judeţul Iaşi, la ambele se­xe, sunt cel bronhopulmonar, cel de sân şi can­­cerul colo-rectal. Potrivit MS, ciroza he­patică este cea de-a treia cauză care provoacă decese timpurii la ambele sexe. Conform medicilor ieşeni, boala hepatică cronică ajunsă la stadiul de ciroză, cu complicaţii hemoragi­ce sau cu in­clusiv stări de comă, reprezintă cazuistica cea mai frecventă din care se pierd pacienţi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri