Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Scandal la catolici: Preot "afurisit" de săteni. "Eu nu sunt pus să stau paiaţă"

GALERIE
Bejan Silvastrusilvestru bejan preot_catolic
  • Bejan Silvastru
  • silvestru bejan preot_catolic
- +

Localnicii din Mogoşeşti-Siret s-au revoltat împotriva preotului din sat. Acesta este acuzat că ar fi dat clopotarii afară fără să-i consulte şi pe ei. Mai mult, localnicii spun că preotul catolic ar fi strâns câteva zeci de mii de euro să ridice o casa de prăznuire, dar până acum nu a fost construită decât o temelie.„În biserica noastră să ştiţi că există o ierarhie. Nu se admite şi nu există anarhie“, afirmă preotul despre clopotarii daţi afară. În ceea ce priveşte sumele strânse, el confirmă că le-a primit, dar spune că nu i-au ajuns decât pentru fundaţie

În mijlocul parohiei catolice din Mogoşeşti-Siret a izbucnit un scandal între preotul Silvestru Bejan, care predică de 16 ani în sat, şi credincioşi. Conflictul dintre cele două părţi mocnea de mai multe luni, acesta a început şi mai puternic la începutul săptămânii, când preotul i-a dat afară pe soţii Vârcă, Magdalena şi Iosif, clopotarii de 12 ani ai satului, sub pretextul că aceştia ar fi furat din cutia milei de Sfântul Anton.

Cu această ocazie, credincioşii i-au cerut socoteală ieri, de Joia Verde, o sărbătoare importantă în calendarul catolic, şi pentru cele câteva zeci de mii de euro strânse din parohie pentru ridicarea unei case de prăznuire care nu a fost finalizată nici până astăzi. În apărarea sa, Silvestru Bejan spune că în biserica sa „nu se admite anarhie“.

Clopotarul ar fi furat din cutia milei

Oamenii din sat povestesc că i-au găsit duminică în faţa curţii pe cei doi soţi, clopotari în Mogoşeşti-Siret, plângând şi spunând că părintele i-a acuzat că au furat şi i-a dat afară. „Biserica a fost mereu curată şi cu ei nu aveai treabă. Când era vorba de ploaie, că vin norii, să fi fost şi în puterea nopţii, el se scula şi pleca la biserică să tragă clopotele. Nu ştiu ce nu i-o convenit părintelui că veneau amândoi plângând de la biserică şi când i-am întrebat ce au mi-au spus că i-a «porcit» şi i-a făcut în toate felurile“, a povestit Verona Păuleţ, enoriaşă şi vecina foştilor clopotari.

Preotul Silvestru Bejan

Aceasta spune că preotul i-a acuzat că ar fi furat din cutia de la Sfântului Anton, în care credincioşii care veneau la biserică mai lăsau bani. Clopotarii spun că preotul ar fi înscenat un astfel de furt, ungând un băţ cu otravă de şobolani, un lichid vâscos, lipicios, introducând-o în cutie şi lăsând-o acolo pentru a fi găsită a doua zi de dimineaţă. „De mai bine de zece ani eu n-am avut nicio problemă cu preotul. Acum ne-a dat afară ca să bage pe cine vrea el la parohie. Nu mai colaborează cu lumea, cum să furăm noi, niciodată nu a lipsit ceva din biserică de când lucrăm. Lumea nu mai e mulţumită de el că e pensionar şi stă în continuare nu vrea să plece şi să ne lase. De zece ani de când suntem noi aici nu a bătut gheaţa şi am tras mereu clopotele“, a spus Magdalena Vârcă.

Preotul a început să trimită ieri, de Joia Verde, copii să tragă clopotele toată ziua, până când femeile din sat s-au postat în faţa scărilor şi nu au mai lăsat copiii să urce pe ele. „Am oprit o fată care se urca la clopote şi când m-a văzut, a venit la mine în biserică şi numai curvă nu m-a făcut. M-a făcut nebună, sclerozată şi mi-a spus să ies afară din biserica lui. Eu i-am spus că a lăsat biserica goală de lume, copii nu mai sunt, nu mai vine nimeni, şi el mă făcea nebună şi voia să mă dea afară“, a explicat Clara Pleşca.

Zeci de mii de euro pentru o temelie

Oamenii însă au profitat de sărbătoarea de ieri pentru a-l întreba pe părinte de ce i-a dat afară pe clopotari fără să îi consulte şi pe ei şi ce a făcut cu banii strânşi pentru casa de prăznuire. Conform acestora, s-au strâns în ultimii doi ani câte 500 de lei de gospodărie pentru a construi o casă de prăznuire vizavi de biserică.

Un veteran de război din sat, care avusese grade în armată, a donat chiar pensia pe ultimii 20 de ani şi toate economiile sale, aproximativ 30.000 de euro, pentru construcţie. În faţa bisericii însă oamenii spun că stă doar temelia unei construcţii începute şi părintele nu vrea să le răspundă ce s-a întâmplat cu restul banilor adunaţi.

Mai mult, aceştia ar fi dat bani şi pentru ca Silvestru Bejan să cumpere o orgă nouă în sat însă cea cumpărată era veche şi stricată, iar dascălul este nevoit să aducă orga copiilor săi de acasă pentru cânta la liturghii. „Noi am dat trei milioane că atât am avut, însă părintele ne oprea pe afară pe la biserică, după liturghie, şi ne întreba dacă nu vrem să facem o casă de praznic vizavi de biserică. Trebuia să dăm câte cinci milioane de gospodărie, dar am dat doar trei că atât am avut dar ce s-a făcut cu banii ăia nu ştim. Apoi am mai dat 60 de lei de familie ca să cumpere o orgă nou şi a adus una veche şi stricată aşa că domnul dascăl vine cu orga de acasă ca să cânte la slujbă“, a adăugat Clara Pleşca.

Cine tuşeşte în biserică e dat afară

Oamenii l-au refuzat prima dată pe părinte în toamna anului trecut, când le ceruse câteva sute de lei de familie în luna noiembrie ca să monteze o centrală în biserică să poată face cald iarna. Aceştia însă au refuzat pentru că era prea repede şi nu ar fi avut când să se facă lucrarea, iar părintele s-a supărat pe aceştia. „A vrut să bage nişte bani să facă încălzire în biserică pentru iarnă, dar treaba a fost prea din scurt şi lumea a sărit cu gura. De ce nu a zis din vară şi ne-a zis în noiembrie, credea că rezolvă în două săpătmâni?“, a precizat Magdalena Vârcă. Iar oamenii se plâng şi de faptul că preotul are „o atitudine războinică“ faţă de lumea din sat.

Un sătean povesteşte că, în ultimii doi ani, preotul a început să îi fugărească pe cei care vin cu scrâncioburile şi cu târgul atunci când este hram în sat, iar femeile spun că indiferent că e iarnă sau vară, părintele le dă afară din biserică la cel mai mic sunet scos în timpul liturghiei. „Nu a făcut mai nimic şi nu se mai poate. Nu putem să îl mai suportăm. E păcat că e un preot foarte bun la predică dar cel mai dureros era iarna, când omul tuşea că era iarnă şi poate era răcit, te dădea afară. Nu se uita dacă era copil sau bătrân“, a explicat Verona Păuleţ.

Silvestru Bejan: „Nu se admite anarhie“

Întrebat despre acuzele pe care i le-au adus oamenii, preotul Silvestru Bejan a explicat pentru „Ziarului de Iaşi“ că cei doi clopotari au fost daţi afară pentru că nu mai ascultau de el, iar banii strânşi au fost vărsaţi toţi în temelia casei de prăznuire. „Să ştiţi că omul bun nu se leapădă. Cine nu ar fi bucuros de ceva bun? Dar când nu se ajunge cu folosul... În biserica noastră să ştiţi că există o ierarhie. Nu se admite şi nu există anarhie. Au fost unii printre care şi clopotarul care au procedat împotriva voinţei preotului, iar ei sunt susţinuţi de popor. Însă eu am o misiune din partea episcopului, să coordonez să meargă lucrurile bine, dar ei nu vor să mă asculte, şi-au luat nasul, iar eu nu sunt pus să stau paiaţă“, a declarat preotul Silvestru Bejan.

În ceea ce priveşte casa de prăznuire, părintele a confirmat că a primit toată suma de bani de la credincioşi, inclusiv cei 30.000 de euro, însă susţine că aceasta a fost prea mică pentru a putea face mai mult decât temelia. „Am încercat să fac, am început, este temelia, am făcut cât am fost susţinute, cât nu am fost ce să mai fac? Contribuţia credincioşilor a fost relativă mică, e o comunitate mică, iar tot ce au donat este acoolo, în temelie“, a adăugat părintele.

La Episcopia din Iaşi nu a ajuns nicio plângere 

Oamenii din sat spun că s-au făcut mai multe plângeri la adresa părintelui la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, însă reprezentanţii acesteia spun că au auzit despre scandal, dar nu a făcut încă nimeni o sesizare împotriva părintelui. „Nu avem nicio reclamaţie la episcopie în satul Mogoşeşti-Siret. Ştim că evenimentul respectiv s-a petrecut duminică, iar dacă a fost redactată o plângere în momentul în care aceasta va ajunge la noi se va declanşa o procedură de rezolvare a conflictelor. O comisie va merge acolo, se vor asculta ambele părţi, însă nu am primit nicio plângere nici în trecut la adresa preotului Bejan“, a declarat Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.


 

Comentarii Facebook

(10 comentarii)

Citeste Faq
Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii!

Cod verificare* Security Code
Toate campurile sunt obligatorii!
Comentariile cu continut licentios vor fi sterse.
Vineri, 08 Iulie 2016, 20:27
Constantin
Fratilor,nu contest adevarul cuprins in acuzatiile aduse parintelui Bejan... Oare cati dintre cei care il acuzat,va rugati pentru el,pentru indreptarea sa? Nu il cunosc pe acest preot,eu sunt bucurestean,dar cred ca o atitudine mai putin ostila si mai diplomatica,ar da alte rezultate! Ati incercat si varianta asta? Dupa cum stim,preotul romano-catolic din tinerete isi inchina viata slujirii Bisericii in solitudine,in celibat,lucru deloc usor de purtat atatia ani...Poate ca de la o varsta si nervii omului devin mai slabi,dar cred ca mereu exista o cale de convietuire pasnica,asta daca nu il uitam pe Bunul Dumnezeu,si nu abandonam rugaciunea! Pacea lui Cristos sa fie cu voi toti!
Joi, 18 Septembrie 2014, 22:54
Petru Bejan
,,Afurisitule'' cred ca voi publica acea predica rusinoasa de la Galbeni pe care ai facut-o la inmormantarea varului tau!Cred ca lumea ar trebui de fapt cine esti!Imi este rusine de tine, VARULE!
Joi, 18 Septembrie 2014, 22:42
Petru Bejan
Si..draga domnule var,nu poti sa scoti dinti cu crucea enoriasilor tai,nu poti fura din cutia milei,nu poti sa instrainezi banii enoriasilor in interese proprii,nu ai voie sa denigrezi un var de-al tau si la inmormantarea lui dupa un accident atat de tragic pe care nu l-ai cunoscut,dupa cum ai spus!Pana cand te vei ascunde in dosul rochiilor Iesene cu iz de Sabaoani?
Miercuri, 25 Iunie 2014, 14:36
impartial
Potrivit legislatiei civile o donatie trebuie sa fie folosita numai in scopul hotarat de donator. Asadar daca cei care au facut donatii indiferent de destinatie(cumparare orga, construire casa de praznuire etc.), constata ca banii sau bunurile donate nu sunt folositi in scopul hotarat de donator, au dreptul sa actioneze in justitie pesoana care este responsabila. La judecarea cauzei, persoana in cauza poate fi obigata sa intocmeasca o dare de seama si in caz ca nu se pot justifica banii sau bunurile, se poate dispune returnarea acestora. Simplu, daca organele ierahice ale preotului in cauza nu inteleg sa rezolve situatia sau il favorizeaza ...
Luni, 23 Iunie 2014, 21:09
radu
Sa stiti ca toate acuzatiile aduse preotului Bejan Silvestru sunt adevarate. Spun aceasta deoarece acesta predica in 3 sate Mogosesti-Siret Muncelul de Sus SI Cozmrsti(de unde fac si eu parte). Acesta este foarte rece cu oamenii de exemplu:daca vrei sa vorbesti cu el dupa finalul liturghiei iti raspunde ca nu are timp si este foarte ocupat sau daca un bolnav vrea sa sa spovedeasca(acasa, deoarece nu poate sa vina la biserica ) isi gaseste fel de fel de motive banale.
Luni, 23 Iunie 2014, 21:09
radu
Sa stiti ca toate acuzatiile aduse preotului Beja Silvestru sunt adevarate. Spun aceasta deoarece acesta predica in 3 sate Mogosesti-Siret Muncelul de Sus SI Cozmrsti(de unde fac si eu parte). Acesta este foarte rece cu oamenii de exemplu:daca vrei sa vorbesti cu el dupa finalul liturghiei iti raspunde ca nu are timp si este foarte ocupat sau daca un bolnav vrea sa sa spovedeasca(acasa, deoarece nu poate sa vina la biserica ) isi gaseste fel de fel de motive banale.
Sambata, 21 Iunie 2014, 19:00
radu silviu
De ani de zile s-au facut reclamatii succesive impotriva lui, dar fara raspuns. Este clar ca cei de la episcopie ii tin umbrela acestui preot considerat problema in orice loc in care a fost. De ce? In alte localitati unde localnicii au coloana vertebrala nu este admis, dar la Mogosesti Siret ,,lumea tace din gura" si este bagat pe gat pentru lipsa de atitudine din partea locuitorilor. Cineva a fost batut de acest om pana la internarea in spital, dar cei de la Diecezat si Episcopie au acoperit evenimentul prefacandu-se ca nu aud. Rusine lor! Multi au renuntat sa mai mearga la biserica si ii inteleg..
Sambata, 21 Iunie 2014, 13:36
paul ivan
Dar ce credeati ca la catolici e diferenta fata de ortodocsi? Nu tata, e la fel. Numai ca pina acum nu s-a spus. Daca ati sti ce batai iau femeile catolice de la barbati, dar acestea indura mult de tot si tac din gura. Am crezut si eu ca, catolicii poate sunt mai educati. Nu frate nu sunt. Eu traiesc o drama alaturi de calocici, dar pentru linistea familiei prefer sa tac din gura. Nu mult, intr-o zi ma voi dezlantui dur de tot. Atunci va voi spune tot pentru ca sa stiti.
Vineri, 20 Iunie 2014, 16:25
BT
Rusinica Comunității Catolice din Mogoșești-Siret. 15 ani nimeni nu a avut nimic de zis, acum preot pensionar " VREM SCHIMBARE ". CE POATE FACE POLITICA DIN OAMENI !!! Apropo ala cu dantura a stat 7 luni cu dinții in buzunar ca sa aștepte momentul acesta.
Vineri, 20 Iunie 2014, 09:50
gogu
popa asta e frate de cruce cu primarul-bataus butnaru
Vineri, 20 Iunie 2014, 16:25
BT
Rusinica Comunității Catolice din Mogoșești-Siret. 15 ani nimeni nu a avut nimic de zis, acum preot pensionar " VREM SCHIMBARE ". CE POATE FACE POLITICA DIN OAMENI !!! Apropo ala cu dantura a stat 7 luni cu dinții in buzunar ca sa aștepte momentul acesta.
Vineri, 20 Iunie 2014, 09:50
gogu
popa asta e frate de cruce cu primarul-bataus butnaru
Luni, 23 Iunie 2014, 21:09
radu
Sa stiti ca toate acuzatiile aduse preotului Bejan Silvestru sunt adevarate. Spun aceasta deoarece acesta predica in 3 sate Mogosesti-Siret Muncelul de Sus SI Cozmrsti(de unde fac si eu parte). Acesta este foarte rece cu oamenii de exemplu:daca vrei sa vorbesti cu el dupa finalul liturghiei iti raspunde ca nu are timp si este foarte ocupat sau daca un bolnav vrea sa sa spovedeasca(acasa, deoarece nu poate sa vina la biserica ) isi gaseste fel de fel de motive banale.
Sambata, 21 Iunie 2014, 19:00
radu silviu
De ani de zile s-au facut reclamatii succesive impotriva lui, dar fara raspuns. Este clar ca cei de la episcopie ii tin umbrela acestui preot considerat problema in orice loc in care a fost. De ce? In alte localitati unde localnicii au coloana vertebrala nu este admis, dar la Mogosesti Siret ,,lumea tace din gura" si este bagat pe gat pentru lipsa de atitudine din partea locuitorilor. Cineva a fost batut de acest om pana la internarea in spital, dar cei de la Diecezat si Episcopie au acoperit evenimentul prefacandu-se ca nu aud. Rusine lor! Multi au renuntat sa mai mearga la biserica si ii inteleg..
Luni, 23 Iunie 2014, 21:09
radu
Sa stiti ca toate acuzatiile aduse preotului Beja Silvestru sunt adevarate. Spun aceasta deoarece acesta predica in 3 sate Mogosesti-Siret Muncelul de Sus SI Cozmrsti(de unde fac si eu parte). Acesta este foarte rece cu oamenii de exemplu:daca vrei sa vorbesti cu el dupa finalul liturghiei iti raspunde ca nu are timp si este foarte ocupat sau daca un bolnav vrea sa sa spovedeasca(acasa, deoarece nu poate sa vina la biserica ) isi gaseste fel de fel de motive banale.
Miercuri, 25 Iunie 2014, 14:36
impartial
Potrivit legislatiei civile o donatie trebuie sa fie folosita numai in scopul hotarat de donator. Asadar daca cei care au facut donatii indiferent de destinatie(cumparare orga, construire casa de praznuire etc.), constata ca banii sau bunurile donate nu sunt folositi in scopul hotarat de donator, au dreptul sa actioneze in justitie pesoana care este responsabila. La judecarea cauzei, persoana in cauza poate fi obigata sa intocmeasca o dare de seama si in caz ca nu se pot justifica banii sau bunurile, se poate dispune returnarea acestora. Simplu, daca organele ierahice ale preotului in cauza nu inteleg sa rezolve situatia sau il favorizeaza ...
Sambata, 21 Iunie 2014, 13:36
paul ivan
Dar ce credeati ca la catolici e diferenta fata de ortodocsi? Nu tata, e la fel. Numai ca pina acum nu s-a spus. Daca ati sti ce batai iau femeile catolice de la barbati, dar acestea indura mult de tot si tac din gura. Am crezut si eu ca, catolicii poate sunt mai educati. Nu frate nu sunt. Eu traiesc o drama alaturi de calocici, dar pentru linistea familiei prefer sa tac din gura. Nu mult, intr-o zi ma voi dezlantui dur de tot. Atunci va voi spune tot pentru ca sa stiti.
Vineri, 08 Iulie 2016, 20:27
Constantin
Fratilor,nu contest adevarul cuprins in acuzatiile aduse parintelui Bejan... Oare cati dintre cei care il acuzat,va rugati pentru el,pentru indreptarea sa? Nu il cunosc pe acest preot,eu sunt bucurestean,dar cred ca o atitudine mai putin ostila si mai diplomatica,ar da alte rezultate! Ati incercat si varianta asta? Dupa cum stim,preotul romano-catolic din tinerete isi inchina viata slujirii Bisericii in solitudine,in celibat,lucru deloc usor de purtat atatia ani...Poate ca de la o varsta si nervii omului devin mai slabi,dar cred ca mereu exista o cale de convietuire pasnica,asta daca nu il uitam pe Bunul Dumnezeu,si nu abandonam rugaciunea! Pacea lui Cristos sa fie cu voi toti!
Joi, 18 Septembrie 2014, 22:42
Petru Bejan
Si..draga domnule var,nu poti sa scoti dinti cu crucea enoriasilor tai,nu poti fura din cutia milei,nu poti sa instrainezi banii enoriasilor in interese proprii,nu ai voie sa denigrezi un var de-al tau si la inmormantarea lui dupa un accident atat de tragic pe care nu l-ai cunoscut,dupa cum ai spus!Pana cand te vei ascunde in dosul rochiilor Iesene cu iz de Sabaoani?
Joi, 18 Septembrie 2014, 22:54
Petru Bejan
,,Afurisitule'' cred ca voi publica acea predica rusinoasa de la Galbeni pe care ai facut-o la inmormantarea varului tau!Cred ca lumea ar trebui de fapt cine esti!Imi este rusine de tine, VARULE!

Ultima ora

editorial

O acuzaţie extrem de gravă

Cosmin PAȘCA

O acuzaţie extrem de gravă

Dacă a minţit, fostul preşedinte trebuie să plătească scump momentul de iresponsabilitate. Dacă nu a minţit, e vai de noi.

Filmuletul zilei

opinii

Despre ingrat

Codrin Liviu CUȚITARU

Despre ingrat

E acel mărinimos care, prin acţiunile lui altruiste, a pus, de la bun început, problema apariţiei - fie şi ipotetice - a gratitudinii la un moment dat (în timp). Generosul respectiv a stârnit întreaga tevatură, prin obsesiile sale caritabile şi neegoiste.

Oraşul din octombrie (II)

George ŢURCĂNAŞU

Oraşul din octombrie (II)

Nu are sens să demontăm aici miturile urbane (sau nu), ce alimentează această centrifugă a inteligenţei din regiunea noastră spre alte zări, când resorturile acestei mobilităţi ţin mai degrabă de imaginea de marcă negativă a Moldovei, construită cu meticulozitate în cadrul diverselor geometrii teritoriale ale României şi inoculată moldovenilor timp de decenii: la Bucureşti e centrul, Ardealul e civilizat,Banatul e fruncea. 

Un apanaj de sinucigaş

Ghenadie NICU

Un apanaj de sinucigaş

Presa, în enclave cum e asta care se pretinde stat independent, e o bâtă la dispoziţia politicului, un mercenariat în fond. Un fel de serviciu de presă, pe zeci de parohii, toate cu moţ, desigur, afectând echidistanţa, libertatea de opine, drapată, într-un cuvânt, sub stratul acesta colorat şi, vai (deşi prin părţile locului nici nu se poate altfel), cât se poate de emfatic.

pulspulspuls

Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

Precipitaţii abundente cu lacrimi mari şi rotunde la mal cică s-ar fi înregistrat ieri într-un anumit berou de sinator de Iaşi, dar şi într-unul de advocat fost prifect şi stripăr, stimaţi telexpectatori. 

Caricatura zilei

Spitalul de urgenta

 

Editia PDF

Bancul zilei

La micul dejun, sotia: - Dragul meu, esti foarte stresat, toata noaptea m-ai injurat in somn! - In somn? Dar, draga mea, n-am in (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.