Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noua nouă stângă: o analiză în durată lungă (IV)

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

E imposibil să ştim cât de mult va dura acest nou consens. Poate aproximativ 30 de ani, la fel ca precedentele două, poate mai mult, poate mai puţin. E iarăşi imposibil să mai avem candoarea ideologilor neoliberali care vorbeau despre „sfârşitul istoriei”, înţelegând prin asta perpetuarea în eternitate a consensului neoliberal. 

V. Noul consens social: noua nouă stângă

Noul consens social se conturează în jurul următoarelor elemente: democraţie deliberativă şi participativă (combinată sau nu cu democraţia reprezentativă), inclusivitate socială absolută (integrarea în corpul politic a tuturor fiinţelor umane care trăiesc pe teritoriul aceluiaşi stat), respectarea integrală a tuturor drepturilor politice, civile, economice, sociale, culturale şi de mediu şi tratarea tuturor acestor drepturi ca având importanţă egală (cu alte cuvinte, egalitatea în drepturi a tuturor drepturilor), multiculturalism, coordonare pe orizontală şi capitalism social, global, just şi echitabil.

Una dintre noutăţile radicale ale acestui nou consens, prin contrast cu cele anterioare, o constituie ideea că dreptatea socială şi echitatea pot genera eficienţă economică. Atât în cadrul consensului postbelic, cât şi în cel al consensului neoliberal, dreptatea socială şi eficienţa economică erau interpretate opozitiv: nu o puteai obţine pe una decât în detrimentul celeilalte. Acum însă, dreptatea socială şi echitatea ajung să fie considerate condiţii necesare ale eficienţei economice, astfel că politicile sociale sunt reinterpretate ca politici de dezvoltare, generatoare de creştere economică. Tocmai această reinterpretare radicală a raportului dintre dreptatea socială şi eficienţa economică face posibil dezideratul ca drepturile economice şi sociale să aibă acelaşi statut cu drepturile politice şi civile.

Privit cu atenţie, noul consens social este unul mai degrabă de stânga. Valorile pe care le exprimă sunt libertatea individuală (înţeleasă simultan atât în sens neoliberal, cât şi în sens de împuternicire), inclusivitatea, dreptatea socială şi echitatea. Temele sale tari sunt democraţia deliberativă şi participativă, filosofia de tip open source, comerţul echitabil şi venitul necondiţionat (menit să împuternicească orice fiinţă umană să îşi dezvolte pe deplin personalitatea şi să contribuie activ la activităţile economice, fără să mai fie constrânsă de nevoi).

Această nouă nouă stângă se deosebeşte fundamental atât de vechea stângă muncitorească, de inspiraţie (sau cel puţin de influenţă) marxistă, cât şi de noua stângă neoliberală. Prin contrast cu vechea stângă, noua nouă stângă respinge autoritarismul şi organizarea disciplinată în structuri ierarhice. În plus, ea respinge centrarea pe o clasă particulară şi credinţa că o anumită clasă trebuie să aibă un rol dominant, înlocuind toate astea cu viziunea unei inclusivităţi absolute şi a unei societăţi pe de-a-ntregul deschise. Prin contrast cu noua stângă neoliberală, noua nouă stângă respinge ideea că dreptatea socială se opune eficienţei economice, după cum respinge şi lipsa de empatie specifică neoliberalismului.

Cel mai probabil, partidelor politice derivate din consensul neoliberal le vor trebui câteva cicluri electorale ca să înţeleagă că lumea s-a schimbat şi ca să se reformeze prin asimilarea noilor valori (aşa cum partidelor vechii stângi le-au trebuit câteva cicluri electorale până să se transforme în partide neoliberale). Până atunci, partidele noii noi stângi care livrează promisiuni de politici în spiritul noului consens social vor câştiga fără mari probleme alegerile. Iar primul dintre aceste partide pare să fie Syriza - deşi cel mai promiţător dintre ele este Podemos.

VI. Ce va urma?

E imposibil să ştim cât de mult va dura acest nou consens. Poate aproximativ 30 de ani, la fel ca precedentele două, poate mai mult, poate mai puţin. E iarăşi imposibil să mai avem candoarea ideologilor neoliberali care vorbeau despre „sfârşitul istoriei”, înţelegând prin asta perpetuarea în eternitate a consensului neoliberal. Am văzut deja două consensuri destructurându-se şi e puţin probabil că noul consens va avea o soartă diferită de predecesoarele lui.

Ştim însă ce anume îi poate pune capăt. În primul rând, o valoare ignorată, şi astfel exclusă. Consensul postbelic a pus atât de mare preţ pe disciplina conformistă încât a ignorat faptul că fiinţele umane nu sunt doar unităţi, ci şi unicităţi, lucru care în cele din urmă i-a fost fatal. Consensul neoliberal a ignorat empatia ca emoţie fundamentală, iar asta i-a împiedicat pe susţinătorii lui să vadă lucruri care sar în ochi celor care integrează şi empatia printre emoţiile care au drept la exprimare. La fel, se poate întâmpla ca noul consens să ignore ceva care mai târziu să le pară unora de neocolit şi care astfel să facă posibilă o versiune alternativă a viitorului.

În al doilea rând, e nevoie ca progresul tehnologic să facă posibil un mod de organizare compatibil cu acel viitor alternativ. În fine, e nevoie de o criză economică suficient de severă şi care să survină abia după ce au fost îndeplinite celelalte două condiţii.

Dar noi suntem acum abia la începutul noului drum, aşa că vă invit mai degrabă să înţelegeţi drumul - şi să vă bucuraţi de călătorie.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri