Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Marea schimbare la faţă

Nu veţi recunoaşte Iaşul anul viitor. Juri că e alt oraş după ce afli ce se pregăteşte

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

În zona centrală a Iaşului va începe anul viitor marea schimbare la faţă. Reprezentanţii municipalităţii au prezentat ieri modul cum a fost regândită amenajarea zonei din apropierea Teatrului Naţional, după renunţarea la proiectul parcării subterane dintre acesta şi Mitropolie.

 Proiectul de reamenajare urbanistică va cuprinde atât esplanada, cât şi parcul Teatrului şi strada Cuza Vodă. „A fost gândită o propunere integrată, care să continue în mod firesc pietonalul Ştefan cel Mare, intenţia noastră fiind de extindere a zonei dedicate exclusiv pietonilor. Aceasta va fi extinsă spre Cuza Vodă, incluzând şi piaţeta statuii lui Miron Costin, care va fi scoasă din traficul auto. S-a discutat, dar pentru un moment ulterior, posibilitatea mutării liniei de tramvai pe Independenţei, astfel încât Cuza Vodă să devină exclusiv pietonală. Ideea nu este nouă. Rămâne de văzut când şi în ce mod s-ar putea rezolva. Prioritar pentru noi este acum proiectul de modernizare şi reabilitare a parcului Teatrului Naţional“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Teatrul Cub, în Tudor

Proiectul lansat de Primărie presupune amenajarea a aproximativ 2,2 ha din centrul Iaşului.

O primă componentă vizează amenajarea a 12.000 mp din jurul Teatrului Naţional. Tronsonul din strada Cuza Vodă situat în spatele Teatrului va fi transformat în spaţiu pietonal, urmând să fie eliminate chioşcurile şi panourile publicitare care obturează faţada nordică a teatrului.

Tramvaiele vor rămâne, fiind interzisă însă circulaţia autovehiculelor. Parcul Teatrului va fi extins pentru a include şi statuia lui Miron Costin, fiind desfiinţată astfel legătura rutieră dintre I.C. Brătianu şi Cuza Vodă.

„Teatrul Cub“ va fi mutat în Tudor Vladimirescu, urmând să capete funcţiunea de teatru studenţesc. În locul său, în curtea Teatrului Naţional ar urma să fie construit un amfiteatru, pentru organizarea de spectacole în aer liber.

Actualele panouri de afişaj vor fi înlocuite cu două panouri electronice care să prezinte programul Teatrului şi Operei Naţionale.

Parcul Teatrului va fi şi el reamenajat, după modelul grădinii fostei mănăstiri catolice Notre Dame de Sion, din fotografiile de epocă.

În cadrul grădinii vor fi reamplasate busturile generalului Henri Berthelot, compozitorului ieşean Alexandru Flechtenmacher, autorul Horei Unirii, şi actriţei Aglae Pruteanu, care a jucat la Iaşi timp de peste 40 de ani.

Accesul în grădina Teatrului se va putea face şi din strada Cuza Vodă. „A existat propunerea mutării bustului lui Henri Berthelot pe aleea Mareşalilor, în Copou. S-a renunţat la aceasta, întrucât locul său este mai potrivit lângă Teatru, având în vedere că se leagă de stejarul plantat acolo chiar de general“, a explicat Chirica.

În grădină va fi amplasat şi un pavilion de epocă, cu rolul de florărie. Amenajarea grădinii va fi făcută în aşa fel încât amenajările edilitare din zonă, cum sunt rezervoarele de apă pentru incendii, camera pentru generator sau cea a pompelor de incendii să nu mai fie vizibile.

Se are în vedere şi refacerea corpurilor de iluminat de epocă şi a finisajelor din zonă, din gresie şi granit. Totodată, vor fi amenajate 18 locuri de parcare spre strada Dancu şi alte 7 lângă Uzina electrică, cele două parcări fiind dedicate angajaţilor Teatrului.

Alte 55 de locuri de parcare, pentru public, din dale înierbate şi copaci plantaţi pe zona centrală ar urma să fie amenajate spre stradela Agatha Bârsescu. În final, din cei 12.000 mp de teren reamenajat, 6.460 mp ar urma să fie reprezentaţi de spaţii verzi.

Pasaj aerian în zona Arcu

Esplanada dintre Teatru şi Mitropolie va fi reamenajată pe o suprafaţă de 10.000 mp. Pe traseul axului central vor fi amenajate trei fântâni arteziene, una urmând să fie amplasată transversal, trecerea peste ea făcându-se pe pasarele pietonale. Esplanada va fi încadrată de două aliniamente de platani, spre strada I.C. Brătianu şi spre hotelul Mitropoliei.

Vor fi de asemenea amplasate panouri pentru expunerea picturilor şi plăci cu istoricul zonei. Valoarea totală a proiectului, inclusiv TVA, se va ridica la 43 milioane lei, dorindu-se obţinerea unei finanţări europene. Conform pecizărilor lui Chirica, proiectul ar putea fi demarat efectiv cel mai devreme anul viitor, în cursul lunii viitoare abia urmând să fie lansat ghidul de finanţare.

Mutarea şinelor de tramvai de pe Cuza Vodă a fost luată în calcul pentru un moment viitor. Concret, şinele ar urma să fie mutate pe Independenţei, lângă bordură, legătura cu Gara urmând să fie făcută pe strada Gavriil Muzicescu şi pe un viitor pasaj aerian în zona Arcu.

O altă variantă presupune înfiinţarea unei linii de rulare pe Independenţei, cu menţinerea celei de pe Cuza Vodă, astfel încât circulaţia s-ar face în inel. „Această idee este încă în lucru. Nu avem o estimare a costurilor în acest moment. Discutăm deocamdată în principiu, analizăm impactul din punct de vedere urbanistic şi al traficului“, a încheiat viceprimarul.

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri