Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Numele Iaşului, cunoscut în lume datorită universităţilor. Cum stă în topuri

GALERIE
universitar
  • universitar
- +

Cea mai prezentă instituţie din judeţ în clasamentele internaţionale de profil este Universitatea „Al.I. Cuza“. Aceasta a centralizat la nivel instituţional prezenţa în patru astfel de clasamente: QS World University Rankings, University Ranking by Academic Performance (URAP), Ranking Web of Universities şi 4 ICU. UAIC este, de exemplu, a doua pe ţară în clasamentul QS World University Rankings, după Universitatea Bucureşti. Ce alte universităţi din ţară apar în aceste topuri? Cum stau celelalte universităţi din Iaşi? Cum explică Universitatea „Al.I. Cuza“ locurile obţinute în aceste clasamente?

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ este printre primele instituţii de învăţământ superior din ţară în topurile realizate la nivel interna­ţional, deşi are un număr de cadre titulare şi cercetători mult mai mic decât celelalte universităţi româ­neşti. Acest lucru este important, în condiţiile în care majoritatea topu­rilor iau în considerare numărul de lucrări ştiinţifice publicate, citările şi factorul de impact al acestora.

UAIC a centralizat la nivel institu­ţional prezenţa în patru clasamente internaţionale: QS World Univer­sity Rankings, University Ranking by Academic Performance (URAP), Ranking Web of Universities şi 4 ICU (Internaţional College& Univer­sities ranking). Nu toate au la bază activitatea ştiinţifică şi nici rolul lor nu este foarte important, cum ar fi Topul Shanghai, de exemplu, considerat cel mai „puternic“ top. Însă, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, prezenţa „arată situaţia în care se află acum universitatea şi felul în care aceasta poate progresa“.

„Universitatea «Cuza» are în prezent aproximativ 850 de cadre didactice şi de cerce­tare, iar pe didactic 770. Com­parativ cu celelalte universităţi, Universitatea Bucureşti avea la un moment dat aproape 1.400-1.500 de cadre didactice, Universitatea «Babeş - Bolyai» din Cluj aproape 1.800, iar Politehnica din Bucureşti în jur de 2.000. Sigur, numerele acestea au mai scăzut şi la ei, ţinând cont de Legea 1/2011, dar diferenţa de cadre didactice este una mare. Dintre toate universităţile care figurează printre pri­mele în aceste topuri, avem cele mai puţine cadre didactice titulare“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Prima la inginerie

UAIC este, prin urmare, a doua pe ţară în clasamentul QS World University Rankings, după Uni­ver­sitatea Bucureşti, care este clasată între primele 650-700 de universităţi ale lumii. „Cuza“, alături de „Babeş - Bolyai“ şi Universitatea de Vest din Timişoara, se află pe poziţiile de după locul 700. La nivel european, UAIC este pe locul 272 în acelaşi clasament. Acesta tratează exclusiv cercetarea ştiin­ţifică şi nu­mă­rul de lucrări publicate, indife­rent de impactul acestora, spre deosebire de ranking-ul URAP, care are un sistem în care contează primordial performanţa academică, dar pe baza lucrărilor publicate în reviste şi edituri internaţionale, a impactului acestora, a importanţei, cât şi a numărului citărilor.

„Altfel spus, există un fel de raport între numărul citărilor şi numărul lu­cră­rilor publicate. URAP foloseşte şase criterii la baza sa, nu este considerat foarte important, însă eva­luează cercetarea ştiinţifică şi se calculează locul universităţii în lume fără a se ţine seama de nu­mărul titularilor“, a adăugat rectorul UAIC. În URAP, cea mai bine clasată universitate este Politehnica din Bucu­reşti, urmată de Univer­sitatea Bucureşti, UBB, UAIC şi Univer­sitatea de Vest. Dacă Politeh­nica este pe locul 594, „Cuza“ este aici pe 967.

UTI în faţa UAIC

Există însă câteva domenii din URAP unde „Cuza“ se află printre cele mai bune două-trei universităţi din ţară, şi în care apare inclusiv Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Dacă la matema­tică UAIC este pe locul 523 mon­dial, aproape de „Babeş - Bolyai“, pe locul 505, şi Universitatea Bucureşti, pe locul 418, există domenii în care doar „Cuza“ figu­rează în primele 500, alături de UTI.

Acesta este cazul specializării Ştiinţele mediului, unde UTI este pe locul 358, iar „Cuza“ pe 394, sau al specializării Comerţ, Mana­gement şi Turism, unde UTI este pe locul 179, iar „Cuza“ pe 196. O surpriză o reprezintă domeniul trecut gene­ral ca „Inginerie“, unde UAIC figurea­ză a doua pe ţară după Politehnica Bucureşti, pe locul 650, urmată de UBB, UTI, Universitatea Bucureşti şi Universitatea Tehnică din Cluj.

Clasamentul URAP face şi un top al specializării Ştiinţe medicale, unde UMF Iaşi apare pe locul al doilea din ţară, după UMF Bucureşti şi înaintea UMF Cluj. În celelalte două clasamente, „Cuza“ este mai bine poziţionată, însă acestea nu iau în calcul şi cercetarea ştiinţifică. Dacă, în Ranking Web of Universities, „Cuza“ este prima din ţară, pe poziţia 865 la nivel mon­dial, în 4ICU, care indexează informaţiile găsite în mediul virtual din perspectiva unui student, UAIC este tot prima din ţară, pe locul 760.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri