Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O afacere extrem de ciudată: ies banii la lumină?

GALERIE
bani-euro-shutterstock
  • bani-euro-shutterstock
- +

Un fost consilier, trimis în judecată  într-un dosar de fraudă cu fonduri europene şi un altul cu subvenţii din şomaj, a cumpărat în numele unei firme din Iaşi un imobil de 100.000 de euro. In acţionariarul societăţii a fost la un moment dat sora conslierului, iar apoi părţile sociale şi administrarea firmei a revenit contabilei acestuia.

Fostul consilier local din Gorban Gabriel Barbălată, judecat în prezent într-un dosar de fraudă cu fonduri europene şi un altul cu subvenţii din şomaj, a achiziţionat recent o proprietate imobiliară din vecinătatea complexului comercial Siraj cu peste 100.000 euro. Tranzacţia a fost făcută publică de lichidatorul firmei care deţinea imobilul, societatea Coda Com, condusă de Adrian Zahariea, un abonat constant al Primăriei Iaşi la serviciile de ridicare a maşinilor parcate ilegal. Imobilul este compus dintr-un teren categoria curţi-construcţii de 3.800 mp situat pe bulevardul Poitiers, nr. 14 şi a fost achiziţionat de Barbălată la preţul de evaluare, 100.000 euro cu TVA, deşi a fost singurul participant la licitaţie.

 
 
Mişcări în acţionariat. Cu ce scop?
 
 
Potrivit raportului lichidatorului judiciar, Gabriel Barbălată s-a prezentat la licitaţie ca reprezentant al firmei Trans Oil Motors din Răducăneni, societate care, de la înfiinţare, a avut mai mulţi asociaţi şi denumiri. Din informaţiile Ziarul de Iaşi, Barbălată a controlat prin această firmă, cu ajutorul surorii lui, o staţie de alimentare carburanţi în Bohotin şi are şi afaceri cu o casă de amanet în cartierul Tudor. Prima legătură a lui Gabriel Barbălată cu firma Trans Oil Motors datează din februarie 2014, când Ionela Barbălată a devenit acţionar majoritar, cu 95% din acţiuni, pentru ca la scurt timp să devină asociat unic şi să crească de la 4000 lei la 200.000 lei capitalul social al firmei. La începutul acestui an, Ionela Barbălată a renunţat la dreptul de administrare şi la calitatea de asociat, noul unic asociat fiind Roxana Andreea Răducanu din Răducăneni, dar cu toate acestea, Barbălată a cumpărat în numele firmei un teren de peste 100.000 euro din Iaşi. „După epuizarea celor trei strigări, comisia de licitaţie aprobă vânzarea bunurilor licitate, respectiv teren categoria curţi – construcţii în suprafaţă totală de 3.800,00 mp, către SC TRANS OIL MOTORS SRL, reprezentată prin împuternicit legal, dl. Barbalată Gabriel, la preţul de 85.120 Euro exclusiv TVA, respectiv 105.548,80 Euro - inclusiv TVA”, potrivit raportului lichidatorului judiciar al Coda Com. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, Andreea Răducanu este contabila firmei lui Barbălată.
 
 
Un CV cu de toate
 
 

Pe când era consilier local în Gorban, Barbălată a fost implicat în diferite matrapazlâcuri cu fonduri publice, în prezent fiind judecat de magistraţi într-un dosar în care 39 de inculpaţi au fost deja condamnaţi. Barbălată era chiar „lider al unui grup infracţional” prin care obţinea ilegal subvenţii pentru şomaj, arată procurorii. „În perioada 2007 - 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel (n.r. – fost consilier local în Răducăneni) au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin indu­cerea şi menţinerea în eroare a unor funcţio­nari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)”, potrivit rechizitoriului DNA. AJOFM s-a constituit parte civilă în proces pentru un prejudiciu de peste 500.000 euro. Barbălată este implicat şi în dosarul prin care firma fratelui său, Romică, a primit în arendă păşunea de 461 hectare din Gorban, deşi „nu deţinea animale şi nu desfăşura activităţi cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înfiinţată în scopul efectiv al arendării păşunii şi obţinerii ilegale a subvenţiilor APIA”. Pentru a acoperi ilegalitatea, Barbălată a falsificat hotărârea de CL privind arendarea pentru a obţine aprobarea Prefecturii şi, ulterior, să fie încasate subvenţii pe suprafaţă. Potrivit bilanţurilor depuse la Fisc, anul trecut, firma Trans Oil Motors a avut afaceri de peste două milioane euro şi un profit net de 23.000 euro, valoarea datoriilor fiind de 335.000 euro.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri