Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O controversă: se urează sau nu „La mulţi ani!” astăzi, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?

GALERIE
adormirea maicii domnului
  • adormirea maicii domnului
- +

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Totuşi, mulţi dintre poartă numele de Maria, Marian sau celelalte derivate se întreabă dacă este de bun augur să îşi serbeze ziua numelui sau nu, la fel ca şi apropiaţii acestora. Astfel, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani” de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă, iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim la tradiţia creştină încă de la începuturile Bisericii.

 

Faptul că această sărbătoarea poartă numele „Adormirea Maicii Domnului”, mulţi dintre creştini au reţinere în a le ura „la mulţi ani” apropiaţilor care poartă numele de Maria, Marian sau derivatele acestor nume. Totuşi, potrivit credinţei creştine, în general sfinţii Bisericii sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, inclusiv pasajul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2, spune că „Mai bun este numele bun decât unt­delemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii".

Astfel, în calendarul Bisericii creştine, încă din primele veacuri creştine, se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti”, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. În plus, în calendarul ortodox există doar două excepţii de la această regulă, pentru Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul, în cazul acestora sărbătorindu-se atât „zămislirea”, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Buna­vestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Prin urmare, dacă luăm aceste aspecte în vedere, atunci, de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „la mulţi ani” atunci când serbăm alţi sfinţi din calendar, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „la mulţi ani” de această sărbătoare.

Biserica consideră că în general nu trebuie să ne serbăm ziua numelui

Chiar dacă raţionamentul mai sus menţionat arată că putem ura „la mulţi ani” cunoscuţilor de Adormirea Maicii Domnului, învăţătura ortodoxă specifică faptul că această practică nu este una creştină. Astfel, prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt.

Prin urmare, inclusiv cei care urează „la mulţi ani” apropiaţilor şi pe 8 septembrie, de sărbătoarea Naşterii Fecioarei Maria, greşesc. Conform învăţăturii Bisericii, putem să le urmăm apropiaţilor care poartă numele unui sfânt în ziua pomenirii acestuia „Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!”, „La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor!”.

Tradiţii de Sfânta Marie Mare

În ceea ce priveşte tradiţiile şi credinţele populare legate de Adormirea Maicii Domnului sau de „Paştele verii” cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor, se crede că după această dată începe cu adevărat toamna, iar bărbaţii din mediul rural renunţă la pălărie şi îşi scot căciulile. În ceea ce priveşte tradiţiile liturgice, în ajunul sărbătorii creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului”, iar linia melodică a acestui prohod este identică cu „Prohodul” din Săptămâna Mare.

Tot legat de obiceiurile din mediul rural, în dimineaţa zilei de 15 august femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

Dincolo de tradiţiile care ţin de actul liturgic, astăzi este ziua în care ciobanii coboară oile de la munte, iar de azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate” de cerb sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic” de către fetele nemăritate, plantă de care se spune că ar avea puterea să aducă peţitorii. Cei din mediul rural sunt atenţi la cum este această zi, existând credinţa că dacă va fi cald şi frumos tot aşa va fi întreaga toamnă. În plus, dacă în apropierea acestei sărbători înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă. Tot astăzi, în satul tradiţional, începe sezonul nunţilor, care durează până în Postul Crăciunului. Totodată, în perioada 15 august – 8 septembrie, de la Sfânta Marie Mare şi până de Sfânta Marie Mică, este considerată de agricultori cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri