Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O nouă cultură urbană

GALERIE
blocuri constructii (1)
  • blocuri constructii (1)
- +

Lucruri nemaiîntâlnite se petrec în Iaşi. Pe un vârf de deal, la Rediu, a apărut un bloc de şase etaje.

A fost autorizat pentru parter şi două niveluri, dar proprietarul a făcut patru. Apoi a cerut să intre în legalitate şi a primit învoirea primarului, mulţumit că au venit investitorii în comună. Constructorul a pus apoi acoperişul, o mansardă pe două rânduri. Aşa au ieşit şase. În spatele mastodontului, un cunoscut medic ieşean îşi începuse casa. Mai întâi şi-a ales locul şi s-a interesat de regimul de înălţime. I s-a spus că este este P plus 2. N-a fost să fie. Acum nu mai are vedere spre pădure.

La Vişani, în valea dintre vii, s-au înălţat vreo trei imobile, fiecare cu câte cel puţin cinci etaje. Pe locuitorii caselor din jur, apariţiile i-au luat pe nepregătite. Siluetele construcţiilor nu se potriveau locului. Păreau trei măgari într-o turmă de oi. S-au consolat însă cu ideea că noii vecini vor fi de ajutor la asfaltat şoseaua. Fiind mulţi, vor pune presiune pe primărie. De la restaurantul Onyx şi până la ei este doar un kilometru, dar drumul e desfundat şi îţi sfarmă maşina. Dar n-au avut succes. Drumul este tot spart, iar traficul s-a dublat. Bonus, un miros de canal a invadat zona. Atunci au văzut cu toţii că blocurile au fose.

Pe Aleea cu Cireşi, sau “cartierul lui Solcanu”, un alt medic cunoscut şi-a făcut casă şi a dat petrecerea de inaugurare. A invitat vecinii şi le-a spus că-i bucuros de mutare şi că are în jur oameni cumsecade. Chiar alături însă, în dreapta sa, era un lot liber de 500 de metri pătraţi. A venit unul şi a făcut un bloc de patru etaje. Pe 300 a făcut amprenta la sol. Restul de 200 este, chipurile, parcare. Încap cinci maşini pentru care se bat 20 de proprietari. Omul s-a înţepat la canalizarea plătită în prealabil de vecinii pomeniţi, dar nu a vrut să plătească decât pentru o singură familie. Aici e o singură adresă, a spus el. Celorlalţi le-a sărit muştarul şi s-au strâns să-i taie ţeava. Luat tare, individul a cedat şi a plătit suma cerută. Medicul stă acum cu perdelele de pe partea dreaptă trase. Casa sa e închisă pe partea aceea. De parcă a avut un atac cerebral.

Sunt trei exemple care ilustrează debandada din periferie. Se construieşte repede şi intensiv, pe fiecare petec de teren. Din considerente de preţuri, dezvoltatorii atacă suburbiile. Fostele sate din jurul Iaşului trăiesc destinul New York-ului de acum 100 de ani. Se duc pe verticală. Doar capitalul diferă. În loc de averea familiilor fondatoare a civilizaţiei metropolei americane, aici sunt micile învârteli ale speculanţilor de Bahlui, hrăpăreţi, obraznici şi corupători.

Se construieşte fără nici o regulă estetică. Înălţimile alternează haotic. Culorile sunt ieftine, ţigăneşti şi nearmonizate. Stilul este diversitatea de Ciurea. Stau alături blocuri clasice şi clădiri cu coloane ţigăneşti transformate în hoteluri. Le Corbusier şi Ferdinand Stănescu fac casă bună la Valea Lupului. Fiind în afara oraşului, nu există o autoritate reglatoare. Nu există o viziune de dezvoltare, un Plan Urbanistic General al periferiei care să fie respectat. Există două reguli: dai şpagă şi construieşti. Statul face restul cu programul “prima casă”.

Situaţia nu diferă mult de cea din oraş. Este doar o problemă de formalistică şi de birocraţie. De sume şi de restricţii de înălţime. Speculanţii din oraş se numesc dezvoltatori. Aici se dezbate intens PUG - ul, ba chiar pe trei fronturi. Unul tratează despre cum trebuie să arate Planul. Al doilea, despre cum poate fi încălcat. Al treilea, ce lovituri mai pot fi date până la intrarea în vigoare a acestuia. Dar despre asta, într-un alt articol.

Şi totuşi suntem cumva favorizaţi. Avem privilegiul de a fi martori atât la construcţia propriei culturi urbane cât şi la naşterea “burgheziei” aferente. La alţii, astea s-au întâmplat în sute de ani. Comunismul a fost ceva străin, nu a reprezentat spiritul locului. Abia acum ne manifestăm noi înşine. Sub ochii noştri se construieşte ceva ce mai târziu va fi probabil caracterizat ca tipic românesc. Luat individual, fiecare încearcă să spună ceva, dar ca mulţime e un dezastru. Pentru un specialist în domeniu, cum ar fi arhitectul şef al oraşului, acesta ar fi un moment important de reflecţie. Ar putea vedea la lucru motorul secret al unei culturi irepresibile. Ar surprinde ceea ce Marin Preda numea “mişcare de deget a unei fatalităţI”. Dar, din păcate, domnia sa este ocupat. Tocmai a pus ochii pe Grădina Copou (VEZI AICI).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri