Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lipitorii de afişe, puşi să decidă cine să conducă şcolile ieşene?

O nouă umilință pentru directori. Evaluați de tot felul de habarniști impuși de partide

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

În mod normal, la proba CV şi interviu, comisiile ar fi trebuit să aibă în componenţă, pe lângă inspectori şcolari şi cadre didactice specializate, şi consilieri locali reprezentanţi ai administraţiei. În realitate, ele sunt compuse din simpli membri de partid, trimişi de şefii lor doar „ca să fie“ 

Cel mai fierbinte subiect al lunii din învăţământul preuniversitar este cel al concursului pentru posturile de directori generali şi directori adjuncţi din cele peste 200 de şcoli din judeţul Iaşi. Până la sfârşitul zilei de 19 octombrie, dintre cei 261 de candidaţi înscrişi la concurs, 36 au fost respinşi la proba scrisă iar alţi 9 la proba orală, urmând ca în zilele ce urmează să aibă loc alte evaluări. La evaluările CV-urilor şi la interviuri, până pe 19 octombrie, trei candidaţi nu s-au prezentat, iar alţi trei au fost reprogramaţi, unul din motive medi­cale.

În cursul zilei de 19 octombrie au fost evaluaţi 26 de candidaţi, dintre care 8 au luat punctaj maxim (50 p) la interviu, iar unul singur a ob­ţinut punctaj maxim la CV. Cele mai mari punctaje au fost obţinute de Iosif Judeanu, de la Liceul Tehno­logic Special „Trinitas“ din Tg. Fru­mos, care a obţinut 145 de puncte, acesta fiind şi singurul candidat ieşean care a obţinut nota maximă la noi în judeţ la proba scrisă din 12 octombrie. Pe locul doi se află Sorin Dănilă, de la Şcoala Gimnazială Specială „C. Păunescu“, cu un punctaj de 143,750, iar pe locul trei, dintre cei 26 de candidaţi evaluaţi în acea zi, se află Mihaela Ungurea­nu, de la Şcoala Normală „Vasile Lupu“, care a obţinut 140,625 de puncte.

„Cel care evaluează un candidat să aibă măcar studiile acestuia“

Pe lângă aceste statistici la zi, există în jurul acestui concurs mari semne de îndoială cu privire la comisiile de evaluare, în cazul mai multor şcoli. Teoretic, din comisia de concurs fac parte cinci membri: doi profesori din şcoală, un repre­zentant al Primăriei, un reprezentant al CL, dar şi un inspector şcolar, care este şi coordonatorul comisiei. De remarcat că, în multe comisii, chiar pentru şcoli de renume din Iaşi, cei delegaţi nu au nicio treabă cu învăţământul şi cu ce înseamnă un plan de management educaţional. Există cazuri în care consilierii locali desemnaţi să reprezinte CL în cadrul acestor comisii deleagă la rândul lor alţi membrii din partidul în care se află, pentru a-i reprezenta la evaluare.

Astfel, oricine poate ajunge să evalueze interviul unui director, singura parte unde se poate nota subiectiv şi unde balanţa poate înclina. Deşi în metodologie nu scrie nimic despre o astfel de portiţă, prin care partidele politice să poată interveni prin membri, iată că nu doar la Iaşi, ci în întreaga ţară, se poate. Persoane care efectiv nu au nicio legură cu domeniul se prezintă la evaluare ca reprezentant al partidului, pentru că a fost trimis de secretarul partidului, în urma unui telefon.

Corect şi legal, în aceste comisii ar trebui să fie doar consilierii locali, aleşi de ieşeni tocmai pentru a-i re­pre­zenta, însă nicăieri în metodologie nu se specifică acest lucru. „Nu scrie nicăieri că reprezentanţii Con­siliului Local trebuie să fie con­silieri locali. Faptul că sunt trimise la evaluare persoane care nu au pregătirea ori competenţele necesare nu este chiar în regulă. Ar trebui ca cel care evaluează un candidat să aibă măcar studiile acestuia şi să aibă şi competenţele necesare“, a declarat Laviniu Lă­cus­tă, preşedintele Uniunii Sindica­telor Libere din Învăţământul Pre­universitar ieşean.

Când se vor şti rezultatele

„Ce am constatat noi este că lucrurile decurg destul de bine la Iaşi, concursul nu s-a lovit de pro­bleme, CV-ul este obiectiv. În ceea ce priveşte interviul, comisia poate să aprecieze în funcţie de anumite criterii. La Ruginoasa, spre exemplu, unde am fost eu, din partea Pri­măriei a venit chiar primarul, ceea ce mi s-a părut un lucru minunat. Acest lucru arată importanţa pe care o dă el învăţământului, şi că este un primar responsabil“, a exemplificat Laviniu Lăcustă.

Evaluările orale ale candidaţilor la funcţia de director de şcoală vor avea loc până pe 4 noiembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 16 decembrie, ur­mând ca, până la jumătatea lunii decembrie, directorii să fie puşi în funcţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri