Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O sută de ieşeni primesc înapoi banii de Dacii daţi înainte de 1989

GALERIE
dacia
  • dacia
- +

Cei care au depus integral suma de 70.000 de lei înainte de '89, cât era preţul unei Dacii, vor primi echivalentul a aproape 6.400 de euro. Este preţul mediu al unui Logan.

166 de ieşeni care înainte de 1989 şi-au deschis depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor putea fi despăgubiţi. În prezent, dosarele a 100 de ieşeni aflaţi în această situaţie au fost validate în urma verificărilor efectuate de BRD, a declarat „Ziarului de Iaşi” Mihai Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România (APAR). „Conform evidenţelor Asociaţiei noastre, 166 de ieşeni sunt deponenţi îndreptăţiţi pentru a primi despăgubiri. În anul 2008, după ce s-a semnat protocolul pentru a despăgubi foştii deponenţi, s-a reconstituit baza de date. Banca a contactat o parte a deponenţilor iar majoritatea dosarelor sunt în curs de finalizare. 100 de ieşeni sunt validaţi în baza verificărilor băncii”, a declarat Mihai Dogaru. Potrivit acestuia, cei care au depus integral suma de 70.000 de lei înainte de '89 şi nu au mai umblat în acele depozite urmează să primească, după calculele asociaţiei, circa 28.000 de lei, echivalentul a aproape 6.400 de euro.
 

Care sunt paşii de urmat

 
În vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenţii CEC, moştenitorii acestora sau împuterniciţii desemnaţi se vor putea prezenta, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 392/2014, în orice agenţie BRD pentru depunerea unei Cereri împreună cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate, după caz, a transmis conducerea BRD. În primul rând, la dosar se va depune originalul cec-ului cu suma limitată şi/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD. „Menţionăm că HG nr. 392/2014 stabileşte că vor fi acordate despăgubiri persoanelor fizice care au depus sume de bani la CEC SA în vederea achiziţionării de autoturisme până la data de 15 februarie 1992 şi care au transferat aceste sume la BRD”, se arată în documentul dat publicităţii de BRD. În al doilea rând, la dosar trebuie ataşată o declaraţie notarială pe proprie răspundere, în original, prin care deponenţii declară faptul că nu au încasat despăgubirea.
 
Prin declaraţie, se va atesta faptul că suma transferată la BRD nu a fost afectată în niciun fel până la data depunerii documentaţiei. Totodată, în vederea înlesnirii calculului despăgubirilor, deponentul trebuie să fie de acord cu prelucrarea datelor sale personale şi transferul acestora către Ministerul Finanţelor Publice sau orice altă autoritate sau entitate implicată. Nu în ultimul rând, la dosar se vor depune copie actul de identitate valabil, documentul în original care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie, decizie de divorţ, etc.), precum şi actul care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.
 

La ghişeu, începând cu 4 septembrie

 
„În cazul deponenţilor, moştenitorilor sau împuterniciţilor acestora care au obţinut o hotărâre judecătorească executoriecare prevede o sumă pe care Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a fost obligat să o achite, aceştia trebuie să se adreseze direct Ministerului pentru a depune o cerere şi copia legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie”, a indicat conducerea BRD. Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 4 august 2014 cu scadenţa în data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despăgubire se vor putea prezenta la ghişeele băncii, în vederea punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite, începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. Detalii suplimentare pot fi obţinute în orice agenţie BRD-Groupe Société Générale sau la Asociaţia Păgubiţilor de Autoturisme din România, la numerele de telefon 031.804.66.23 şi 0723.592.038.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri