Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O treime din gospodăriile din România deţin maşină

GALERIE
masini-recuperate3
  • masini-recuperate3
- +

Spre comparaţie, în 2004, doar 16% dintre gospodăriile din România deţineau un autoturism şi doar 4% un calculator.

Gradul de înzestrare cu bunuri de folosinţă îndelungată a crescut în ultimul deceniu în România, astfel că anul trecut 35,5% dintre gospodării au ajuns să deţină un autoturism, iar peste jumătate un calculator, arată raportul "Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România în anul 2015", de Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în 2004, doar 16% dintre gospodăriile din România deţineau un autoturism şi doar 4% un calculator, niveluri cu mult sub media europeană. Totuşi, în ciuda progresului din ultimul deceniu, România rămâne de departe pe ultimul loc în privinţa înzestrării cu automobile. Datele Eurostat arată că, în 2013, România avea cea mai scăzută rată a motorizării din Uniunea Europeană, cu 235 de automobile la 1.000 de locuitori, faţă de 307 automobile/1.000 locuitori în Ungaria, ţara aflată pe penultimul loc, sau 314 automobile/1.000 locuitori în Letonia, următoarea în clasamentul ţărilor codaşe. Cele mai mari rate ale motorizării din UE sunt în Luxemburg (672 automobile/1.000 de locuitori), Italia (619 automobile/1.000 locuitori) şi Lituania (609 automobile/1.000 de locuitori).

În România, cel mai mare grad de înzestrare cu maşini este înregistrat în familiile de salariaţi - 56% -, urmate de familiile de lucrători pe cont propriu sau patroni (53,5%). La polul opus, doar 17,4% dintre gospodăriile de şomeri aveau o maşină anul trecut. Raportul INS arată un grad de înzestrare mult mai ridicat în privinţa bunurilor de folosinţă îndelungată. Astfel, 98,3% dintre gospodăriile din România dispun de un televizor color, 90,5% au telefon fix sau mobil şi 84,7% au maşini de spălat rufe.

"După statutul ocupaţional al capului gospodăriei, se constată o dotare superioară cu bunuri de folosinţă îndelungată în gospodăriile conduse de salariaţi, lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole (inclusiv patroni), comparativ cu gospodăriile conduse de persoane neocupate. (...) În cazul televizoarelor color, telefoanelor mobile sau fixe şi maşinilor de spălat rufe se poate vorbi de o dotare completă la gospodăriile de salariaţi", se arată în raport. Un raport mai vechi al INS arată că, în 2004, 92% dintre gospodăriile din România aveau televizor alb-negru sau color, 8% aveau maşini de spălat şi doar 16% dispuneau de o maşină. În ciuda progresului puternic din ultimii 11 ani, raportul INS arată că, în 2015, 28,7% dintre familiile de şomeri şi 30,7% din cele de agricultori nu-şi permiteau o maşină de spălat, 43,6% dintre gospodăriile de şomeri şi 36% din cele de agricultori nu aveau bani pentru un calculator, iar 55-60% dintre gospodăriile cu cele mai scăzute venituri nu îşi permit o maşină. 

 
Caz unic în UE
 

România rămâne în continuare un caz excepţional în rândul statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care 32,9% din gospodării nu aveau grup sanitar în 2015, iar 31,3% din familii nu beneficiau de baie sau duş, arată raportul "Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România în anul 2015", de Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în ansamblul celor 28 de ţări din Uniunea Europenă, după România în clasamentul statelor cu cele mai slabe dotări sanitare se află Bulgaria, în care 20,6% din populaţie trăia în locuinţe fără baie în 2014, Letonia (14,7%), Lituania(14,5%) şi Estonia(7,2%). Principala cauză a numărului foarte mare de locuinţe care nu au toaletă este slaba extindere a sistemelor de canalizare şi apă curentă în mediul rural, în special.

“Pe medii de rezidenţă, diferenţierile sunt foarte pronunţate la ambele tipuri de utilităţi, în principal din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane”, reiese din raportul INS. Astfel, aproape 40% din gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi şi a grupului sanitar în interiorul locuinţei.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri