Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ocupantule rus! (I)

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Că propaganda regimului Putin este în plin avânt şi vizează Occidentul, dar în primul rând statele limitrofe, nu este o exagerare ziaristică. Este suficient să vedem cum, în era digitală, Rusia se foloseşte în războiul său informaţional de televiziuni precum Russia Today sau de centre de „informare” aşa cum este Sputnik

La denigrarea Occidentului şi, implicit, preamărirea Rusiei mai mult sau mai puţin bolşevice iau parte însă şi alţi indivizi capabili să opereze programe software occidentale pentru a răspândi în spaţiu virtual ideile produse în laboratoarele de propagandă ale FSB-ului. Vezi, de pildă, filmuleţele ortodoxe didactice, ce ridică în slăvi „predania” ortodoxă, filme traduse absolut tâmpit de români-basarabeni, care, vai! au uitat limba şi cugetul mamei.

O mostră de propagandă putiniană este şi un video intitulat „Sunt ocupantul rus”, în care invaziile ruseşti sunt justificate de faptul că pe teritoriile ocupate s-au construit „oraşe şi fabrici”, iar porecla dată ruşilor, de „ocupant”, este ironizată. Remarc faptul că filmuleţul a fost încărcat pe conturile sale din reţelele de socializare de vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, filmuleţ postat cu neruşinare chiar după asasinarea opozantului Boris Nemţov. Redau mai jos textul filmuleţului, ca să vedeţi mai bine cum propaganda agresivă putiniană se întoarce la vechile metehne bolşevice, aşa cum câinele se întoarce şi linge propria lui borâtură. Cuvintele subliniate (cu bold) sunt ale mele.

Salut! Sunt  ocupantul  rus. Este profesia mea. Aşa s-a format  istoriceşte. Bravo! Iată în sfârşit putinismul pur, în pielea goală, fără pufoaica ideologică aferentă. Ocupantul recunoaşte că e răpitor, cu asta se ocupă: ocuparea, raptul de teritorii. Îşi asumă sincer ocuparea şi crimele ce decurg din aceasta, la fel cum fac, cu aceeaşi sinceritate criminală, cei din Statul Islamic. Hitler n-a îndrăznit niciodată să vorbească pe şleau, camuflându-şi mereu cuceririle prin justificări aiuristice. Tu, ocupantule rus, nu mai ai nevoie de justificări pentru crime. L-ai întrecut şi pe bietul Adolf, care e un copil pe lângă tine.

Cândva am ocupat Siberia. Acum produce petrol, gaz, aluminiu şi alte lucruri folositoare. Acum se află acolo oraşe cu grădiniţe şi spitale. N-ai făcut mare brânză, ocupantule, în Siberia sau în Asia Centrală, dezvoltarea acestor regiuni se făcea orişicum, odată cu dezvoltarea întregii lumi. Oricum, şi azi statele din aceste zone sunt printre cele mai înapoiate de pe glob. Acum nu-şi mai pot vinde femeile pentru un mănunchi de piei de samur, aşa cum era posibil înainte de venirea ruşilor. Traficul de femei şi crima organizată sunt crude realităţi şi azi în aceste regiuni, ocupantule rus. Pentru asta şi-a băgat codiţa puturoasă mafia rusească, codiţă băgată, tolerată şi chiar dirijată de FSB (fostul KGB) şi de alte structuri de putere din Rusia.

Am ocupat Pribaltika (statele baltice). Au fost construite multe fabrici şi centrale electrice. Statele baltice produceau echipament radio de înaltă calitate, maşini, parfumuri faimoase şi balsamuri. Mi s-a cerut să plec... Acum ele produc conserve de şprot şi o bună parte din populaţie curăţă closete în Europa. Nu te mai lăuda prosteşte, ocupantule rus! Chiar dacă ar curăţa toate closetele Europei (iar orice fel de muncă nu e o ruşine, nu poţi tu înţelege asta), letonii, lituanienii şi estonienii au trăit mai bine şi înainte de a-i ocupa tu şi trăiesc mai bine după ocuparea ta, asta se vede de la o poştă. Tu doar i-ai frânat şi urgisit, nu i-ai dezvoltat.

Am invadat Asia Centrală. În stepe pustii am construit canale, fabrici, cosmodromuri, spitale şi stadioane. Da, ocupantule rus, ai construit acolo canale şi fabrici cu munca bunicilor şi străbunicilor tinerilor de azi din Moldova, din ţările baltice şi chiar din ţara ta, ocupantule rus - Rusia. Pe aceştia i-ai condamnat pe nimic şi i-ai trimis în Kazahstan, în Siberia şi în alte locuri, ca să-ţi muncească ţie pe degeaba şi ca să moară la mii de kilometri cu dorul de casă în suflet. Ţii minte ce-ai făcut în Moldova sovietizată, ocupantule rus? În Moldova ai distrus intelectualitatea în 1940 şi 1949, când cei mai buni gospodari de la sate, profesori, savanţi şi actori, medici şi ingineri au fost trimişi de tine, ocupantule rus, în Siberia la munci grele pe frig şi foame, cu tot cu familii. Te-ai gândit vreodată cu remuşcare şi ruşine, ocupantule rus, la câţi au rămas acolo în morminte fără nume? Nu, nu te-ai gândit, ocupantule, căci unde calci tu e doar violenţă şi înjosire, doar nimicirea personalităţii umane, nu cruţare şi nu ruşine.Au început să producă rachete spaţiale şi avioane, dezvoltându-şi industria, cultivând grâu şi bumbac pentru întreaga ţară. „Grâu pentru întreaga ţară”! Mai bine ai tăcea, ocupantule! În 70 de ani de colhozuri şi sovhozuri nu ai reuşit să-ţi hrăneşti propria ţară, ocupantule, deşi ai cele mai bune şi mai întinse pământuri arabile din Europa. Dar tu ai importat şi imporţi şi azi de toate: de la grâu până la absorbantele pentru femei. În schimb îţi secătuieşti bogăţiile subsolului, fiindcă asta e principala bogăţie pe care o „produci”. Mi s-a cerut să le părăsesc şi pe acestea. Acum ei împrumută bani de la americani şi cultivă marijuana. O bună parte din populaţie munceşte pe şantierele de construcţii ale fostului ocupant. (Continuarea în ediţia de mâine, 19 martie 2015)

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri