Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Omar, liderul suprem al talibanilor a murit? Guvernul de la Kabul anchetează zvonuri

GALERIE
mollah Omar
  • mollah Omar
- +

Guvernul de la Kabul a anuntat miercuri ca ancheteaza zvonurile insistente care vorbesc despre moartea mollahului Omar, liderul suprem al talibanilor, fugar din 2001 si a carui soarta ramane unul dintre marile mistere ale conflictului afgan, scrie AFP.

Oficial, talibanii nu au confirmat dar nici nu au infirmat moartea liderului lor, care nu a mai fost vazut in public din 2001 si a carui tacere afecteaza o rebeliune divizata in momentul in care incep intalniri cu guvernul afgan, in vederea unor negocieri de pace.

De la aceasta data, zvonuri neconfirmate au anuntat in mod regulat moartea celui care, potrivit unor surse concordante, si-ar fi gasit refugiul in Pakistanul vecin dupa caderea regimului sau.

Dar aceste zvonuri nu au fost niciodata atat de intense ca miercuri, cu doua zile inainte de un ciclu de discutii prevazut intre Kabul si talibani, dupa cele de la inceputul lui iulie din Pakistan.

Un inalt oficial afgan a declarat sub acoperirea anonimatului ca "mollahul Omar a murit de boala in urma cu doi ani si a fost ingropat" in sudul Afganistanului, tara sa de origine. Potrivit acestuia, acest deces ar fi fost confirmat guvernului afgan de catre oficiali pakistanezi.

"Potrivit informatiilor mele, este mort", a declarat un alt oficial taliban, sub acoperirea anonimatului, adaugand ca nu detine detalii legate de cauzele si data exacta a decesului sau.

Guvernul afgan a reactionat anuntand ca ancheteaza aceste informatii. "Ne vom pronunta daca zvonurile vor fi confirmate", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei, Sayed Zafar Hashemi.

Zvonurile privind moartea mollahului Omar, aliat cu al-Qaeda, au fost sustinute de absenta totala a mesajelor audio sau video din partea sa.

In aprilie, talibanii au publicat o biografie detaliata a "charismaticului" lor lider. Aceasta initiativa a fost interpretata de unii analisti ca o reactie la forta tot mai mare a gruparii jihadista Statul Islamic. Altii au vazut insa in aceasta initiativa un necrolog ascuns, o recunoastere oficiala a mortii sale.

Ultimul mesaj atribuit liderului taliban era un comunicat scris, la mijlocul lui iulie, in care se dadea acordul implicit pentru dialogul cu Kabulul".

Talibanii, foarte divizati

"Zvonurile despre moartea sa au inceput sa circule saptamana trecuta in randul talibanilor, atunci cand mesajul sau de Aid el-Fitr ne-a ajuns doar in forma scrisa", a declarat un lider taliban, care a evocat moartea sa.

Talibanii au conditionat intotdeauna orice negociere de retragerea din Afganistan a tuturor soldatilor NATO.

Dar insurgentii sunt divizati, intre noua generatie de comandanti, care continua sa lupte pe teren si fostii lideri ai miscarii, exilati din 2001, ei insisi divizati.

Primele contacte cu Kabulul au pus in lumina diferenduri profunde intre talibanii aflati in exil in Pakistan si cei din "biroul politic" in exil in Qatar, care ii acuza pe primii ca sunt condusi de guvernul pakistanez.

Aceste contacte nu au pentru moment niciun efect pe teren, unde talibanii si-au intensificat atacurile, castigand aparent teren dupa retragerea fortelor NATO inceputa in decembrie anul trecut.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri