Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Omul de afaceri Constantin Comănescu, dator la preoţii ieşeni

GALERIE
comanescu5
  • comanescu5
- +

Mitropolia şi lăcaşul de cult ortodox Biserica Capela „Sfânta Parascheva” s-au înscris pe lista creditorilor de la firma Com-Beton SA, deţinută de Constantin Comănescu (FOTO).

Omul de afaceri Constantin Comănescu, patronul Com-Beton SA, a ajuns dator până şi la preoţi. Aşa reiese din tabelul preliminar de creanţe, întocmit de administratorii judiciari din dosarul de insolvenţă deschis pe numele Com-Beton la Tribunalul Iaşi.

Între creditorii care solicită bani de la firma omului de afaceri se numără şi un lăcaş de cult ortodox Biserica Capela „Sfânta Parascheva” din municipiul Iaşi, situată pe strada Octav Botez nr. 2, a solicitat plata unei creanţe de 28.490 lei iar cererea a fost aprobată de administratorii judiciari.

Pe de altă parte, pe portalul Ministerului Justiţiei, în acelaşi dosar, figurează între creditori, pe lângă capela respectivă, însăşi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Am cooperat întotdeauna şi am sprijinit foarte mult Biserica. Firma a colaborat cu Mitropolia, dar ulterior au fost sistate nişte lucrări. Sunt materiale de construcţie cumpărate de Mitropolie şi lăsate în custodia firmei noastre. Se vor compensa cu garanţiile de la Mitropolie. În cazul capelei Sf. Parascheva a fost un contract, iar noi am executat şi în plus lucrări”, a declarat jurnaliştilor Constantin Comănescu.

Vine alt administrator judiciar

În schimb, a apărut o răsturnare de situaţie în acest dosar, instituţiile bancare cu statut de creditor solicitând schimbarea administratorului judiciar. Propunerea ca Management Reorganizare Lichidare SPRL, deţinută de practicianul în insolvenţă Corneliu Mititelu, să preia „frâile” în acest caz a fost votată şi acceptată în Adunarea Creditorilor cu o largă majoritate, ne-a indicat Laurenţiu Popa, avocatul care îl reprezintă pe omul de afaceri.
 
De la deschiderea procedurii insolvenţei în cazul Com-Beton, în luna noiembrie a anului trecut, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au desemnat cu acest rol consorţiul de administratori judiciari KPMG Restruturing SPRL şi Eurobusiness LRJ.
 
BCR a contestat numirea practicianului în insolvenţa de către instanţă. Faţă de raţiunile modificării Legii insolvenţei nr. 85/2006 prin noul Cod al insolvenţei – Legea nr. 85/2014 în privinţa numirii practicienilor în insolvenţă – în special în caz de concurs între cererea debitorului şi cererea creditorului – intenţia BCR este de a susţine o practică judecătorească unitară şi aliniată prevederilor legale.
Din punctul de vedere al BCR, instanţa de fond a făcut o aplicare greşită a legii în privinţa numirii practicianului în insolvenţă având în vedere concursul dintre cererea Com-Beton SA Iaşi şi cererea BCR (n.n., atât Com-Beton SA Iaşi cât şi BCR au solicitat în fapt deschiderea procedurii insolvenţei). Este vorba de interpretarea şi aplicarea eronată a prevederilor articolul 45 alin 1 lit. d. din Codul Insolvenţei – Legea nr. 85/2014 prin raportarea acestuia la dispoziţiile art. 66 alin. 7 ale aceluiaşi act normativ. Acest motiv a generat formularea apelului de către BCR, măsura ce reprezintă în fond o protecţie a drepturilor legale ale băncii ca şi creditor”, preciza luna trecută pentru “Ziarul de Iaşi” Vasile Cezar Marin, expertul Relaţii Publice al BCR.
  
Datoriile se ridică la 129 milioane de lei
 
Potrivit tabelului de creanţe întocmit de consorţiul menţionat anterior, în dosarul Com-Beton au fost admise la plată datorii în valoare de peste 129 milioane lei, 85% din acestea fiind restanţe la credite contractate de la cinci instituţii bancare.
Din totalul datoriilor de la Com-Beton, cele mai mari sume figurează în dreptul creditorilor garantaţi Banca Transilvania, circa 49 milioane lei, şi către Bancpost SA, 34,33 milioane lei.
 
Sume însemnate mai au de recuperat de la firma lui Comănescu alte trei instituţii bancare: Banca Comercială Română (12,7 milioane lei), Raiffeisen Bank (9,5 milioane lei) şi Banca Românească - Membră a Grupului Naţional Bank of Greece (1 milion lei).
 
În schimb, şi Constantin Comănescu are de recuperat în nume personal sau prin alte firme pe care le deţine peste 19,7 milioane lei de la Com-Beton.
Din acest total, 18,7 milioane lei este doar creanţa cu care s-a înscris în acest dosar SC Remat SA, societatea cea mai galonată din portofoliul omului de afaceri, aflată în insolvenţă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri