Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Onoruri militare la înmormântarea directorului Camerei de Conturi

GALERIE
Constantin Iaţco
  • Constantin Iaţco
- +

Constantin Iaţco a împlinit duminică 60 de ani. Decesul său i-a luat prin surprindere pe toţi apropiaţii săi deoarece ultimele analize erau în limite normale. El a făcut atac de cord. Apropiaţii spun că Iaţco nu avea vreo afecţiune cardiacă. „Tata avea o viaţă cumpătată, nu făcea excese de niciun fel, nu pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat“, spune unul dintre fiii săi. „Când am aflat, am rămas blocat, mai ales că acum câteva săptămâni mi-a făcut o vizită la birou, şi chiar mi-a zis că îi veniseră rezultatele la nişte analize medicale şi ieşiseră bine“, se arată surprins şi primarul Iaşului

Mediul economic ieşean este în doliu după ce duminică noaptea, în urma unui atac de cord, s-a stins din viaţă directorul Camerei de Conturi (CC) Iaşi, Constantin Iaţco, chiar în ziua când a împlinit 60 de ani. Vestea decesului a fost un şoc puternic pentru toţi apropiaţii săi deoarece nimeni nu-l ştia pe directorul CC Iaşi să sufere de vreo afecţiune cardiacă. Mai mult, Constantin Iaţco era tipul de om care mergea periodic la controale medicale şi, culmea, acestea ieşeau în parametri normali.

Potrivit apropiaţilor, directorul şi-a serbat sâmbătă împlinirea celor 60 de ani alături de prieteni, iar duminică a avut loc o altă petrecere, mai discretă, cu rudele şi prietenii cei mai apropiaţi. Spre seară s-a întors acasă, în jurul orei 22 a udat florile din curte, dar după miezul nopţii i s-a făcut rău şi intenţiona să meargă alături de cei doi băieţi, Radu şi Gabriel, la spital. „Nu avea nicio afecţiune medicală, a făcut atac de cord. Era foarte atent la starea de sănătate, nici noi nu ştim ce a dus exact la producerea acestei tragedii, suntem stupefiaţi de-a dreptul. Tata avea o viaţă cumpătată, nu făcea excese de niciun fel, nu pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat. S-a trezit în toiul nopţii, ne-a spus că îi este rău, iar eu şi fratele meu am zis că mergem să îl ducem la spital. La poartă a zis din nou că îi este rău şi a căzut. A venit salvarea, a fost resuscitat timp de o oră şi un sfert, dar nu s-a mai putut face nimic. Eu cred că de vină este stresul din sistem, stresul acumulat în decursul timpului. Suntem nişte oameni normali şi modeşti, au fost şi unele atacuri nefondate din diferite părţi, astea se acumulează“, ne-a spus Radu, fiul cel mare al lui Constantin Iaţco.

Victorel Lupu : „Mergea periodic la control... Dar aşa a fost să fie“

Tristeţea acestei veşti i-a cuprins şi pe cei mai buni prieteni ai săi atât profesional, cât şi din viaţa personală. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Constantin Iaţco a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Victorel Lupu. „Domnul Iaţco a făcut parte din tagma economiştilor profesionişti ai Iaşului. Toată viaţa s-a ocupat de experienţa sa profesională, a fost atâţia ani şef la Camera de Conturi, o instituţie unde lucrează mulţi oameni profesionişti, şi ca să reuşeşti să te impui într-un astfel de mediu înseamnă ceva. Îmi pare rău de această pierdere, l-am cunoscut îndeaproape şi pe el şi familia sa, nişte oameni extraordinari. Ce mă miră pe mine este că el era unul dintre cei care se îngrijeau permanent de sănătate, şi mergea periodic la control, iar întotdeauna îmi spunea că analizele ies în limite normale. Dar aşa a fost să fie“, şi-a exprimat regretul şi Victorel Lupu.

Şi primarului Iaşului şi-a exprimat regretul faţă de decesul directorului CC Iaşi, despre cei doi ştiindu-se că aveau o relaţie apropiată de prietenie. „Pentru mine a fost un şoc, am vorbit de două ori aseară (n.r. - duminică) cu el la telefon. L-am sunat să îi urez «La mulţi ani», era vesel, mulţumit. După o oră şi ceva, l-am sunat din nou, i-am spus că voi ajunge în Iaşi şi poate ne întâlnim miercuri - joi, că mai aveam de discutat unele lucruri. Astăzi, când am aflat, am rămas blocat, mai ales că acum câteva săptămâni mi-a făcut o vizită la birou, şi chiar mi-a zis că îi veniseră rezultatele la nişte analize medicale şi ieşiseră bine. Îmi pare foarte rău, eu zic că încă era tânăr la cei 60 de ani, şi mai avea multe de arătat“, a spus şi primarul Gheorghe Nichita.

Paul Butnariu: „Iaşul a pierdut un om de valoare“

Un alt prieten foarte apropiat al lui Constantin Iaţco a fost directorul Camerei de Comerţ Iaşi, Paul Butnariu, care ieri era plecat din localitate şi nu aflase despre nefericitul eveniment. „Îmi pare rău să aud o astfel de veste, sunt plecat din Iaşi, şi chiar nu ştiam de decesul domnului Iaţco. Activitatea profesională pe care a desfăşurat-o are o însemnătate aparte pentru Iaşi. Din punctul meu de vedere, Iaşul a pierdut un om de valoare, un specialist în tot ceea ce înseamnă economie. Îmi pare rău de această pierdere şi transmitem că avem toată compasiunea pentru familia dumnealui“, ne-a transmis şi Paul Butnariu, director al Camerei de Comerţ Iaşi.

Onor militar la înmormântare

Din partea Curţii de Conturi a României, vicepreşedintele Aron Popa a transmis condoleanţe familiei, menţionând că vestea decesului i-a surprins pe angajaţii instituţiei. „L-am cunoscut personal pe domnul director Iaţco şi pot spune că instituţia a pierdut un bun profesionist şi un om de valoare. Ne-a surprins această veste pentru că nu ştiam de astfel de probleme medicale. Domnul Iaţco a fost un coleg deosebit şi noi am avut o relaţie profesională foarte bună cu Camera de Conturi Iaşi. Transmitem familiei condoleanţe din partea Curţii de Conturi a României“, ne-a declarat Aron Popa.

Până miercuri, corpul neînsufleţit al lui Constantin Iaţco va fi depus la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ (în zona Flora - Tătăraşi), urmând ca, în jurul orei 14, cortegiul funerar să plece spre Cimitirul „Sfânta Treime“ din Păcurari. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Iaşi, la ceremonia de înhumare i se va aduce şi un onor militar lui Constantin Iaţco, acesta fiind decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial“ - în grad de Cavaler.

Conducea Camera de Conturi Iaşi de 14 ani

Constantin Iaţco s-a născut pe 27 iulie 1954. A absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi“, Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Studii Aprofundate la UAIC şi un masterat pe Managementul Riscului la Universitatea de Studii Aplicate din Roma, iar în ultimii ani era profesor universitar la Universitatea de Agronomie. Totodată, a obţinut diplome de expert contabil, auditor şi evaluator financiar. Constantin Iaţco lucrează la Camera de Conturi Iaşi din 1993, când a fost angajat pe post de controlor, în perioada 1994 - 2000 a ocupat funcţia de şef - serviciu, iar din 2000 a fost fără întrerupere director al instituţiei. În cursul acestei săptămâni, directorul adjunct de la CC Iaşi, Vasile Ruţă, va fi împuternicit să asigure interimatul timp de şase luni (n.r. - perioada ar putea fi şi prelungită), ca mai apoi să se organizeze concurs pentru ocuparea funcţiei, la care poate participa orice angajat.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri