Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Operaţie sau tratament medicamentos pentru fisurile anale?

GALERIE
medic
  • medic
- +

Odată apărută fisura, vindecarea ei se produce extrem de rar de la sine, ci numai în urma unui tratament medico-chirurgical, dar cel mai ades chirurgical. Se poate încerca un tratament medicamentos, dar numai în cazul fisurilor recente. T.M., din Iaşi: „Vă rog dacă se poate să răspundă un specialist într-o problemă mai delicată. Aş dori  să aflu mai multe informaţii despre fisurile anale. Aş dori să ştiu cum pot fi recunoscute de către un bolnav aceste fisuri anale - care sunt simptomele? Care sunt cauzele apariţiei lor? Ce trebuie să facă un bolnav în această situaţie? Ce tratament medicamentos trebuie să urmeze? Vă mulţumesc.“

Prof. dr. Viorel Scripcariu, şeful Clinicii a I-a Chirurgie din cadrul Institutului de Oncologie Iaşi: „Fisura anală este o afecţiune care este specifică îndeosebi sexului feminin, mai puţin sexului masculin şi este legată în special de constipaţie. De fapt este ca un fel de cerc vicios: odată apărută fisura, vindecarea ei se produce extreme de rar de la sine, ci numai în urma unui tratament medico-chirurgical, dar cel mai ades chirurgical. Vorbim de un cerc vicios deoarece apariţia unei fisuri anale secundare constipaţiei, accentuează constipaţia şi agravează afecţiunea. Prin constipaţie se înţelege apariţia unui scaun la câteva zile - 5-6-7 zile. Atunci când persoana suferă de constipaţie, bolul fecal este foarte consistent şi produce o traumatizare la nivelul canalului anal. Astfel, la nivelul canalului anal apare întâi o leziune ( o mică fisură). Din acest moment terminaţiile nervoase sunt descoperite şi se produce un sindrom dureros foarte important. Acesta face ca sfincterul anal să fie contractat, lucru care acentuează constipaţia. Din cauza acestor dureri, bolnavul evită să aibă scaun; neavând scaun constipaţia se accentuează. Iar bolul fecal care trebuie eliminat odată şi odată, va fi şi mai consistent. Iar scaunul va fi şi mai traumatizant asupra fisurii anale apărute. Din cauza acestui cerc vicios, vindecarea nu se produce şi cu atât mai mult fisura se adânceşte.

Se poate încerca şi un tratament medicamentos?

În primul rând bolnavul trebuie să se prezinte la medic - la chirurgul de chirurgie generală - pentru un consult. Consult care nu întotdeauna este foarte facil din cauza acestui sindrom dureros. În urma acestuia, chirurgul poate pune un diagnostic precis şi poate stabili metoda de tratament. Se poate încerca şi un tratament medicamentos, dar numai în cazul fisurilor recente. Acesta constă în medicamente antiinflamatorii şi nişte pomezi (unguente) cu vasodilatatoare. Acestea  ar permite îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivelul fisurii şI în final pot duce la vindecarea ei. Dar, subliniez că acest lucru care se produce destul de rar. Cel mai des, ceea ce duce la vindecarea fisurei, este intervenţia chirurgicală. Pentru astfel de cazuri vorbim de o intervenţie chirurgicală minimă care înseamnă secţionarea unei mici părţi din sfincterul anal intern. Acest lucru va permite relaxarea sfincterului  şi în acest fel are loc vindecarea fisurii. De la început optez pentru toţi bolnavii pe care îi tratez pentru intervenţia chirurgicală. Subliniez încă o dată că în majoritatea cazurilor operaţia este singura soluţie epntru rezolvarea fisurilor anale. Spitalizarea pentru acest tip de intervenţie  este de 24-48 de ore maxim. Paicentul îşi reia activitatea repede, simptomatologia dispare, iar zona respectivă se cicatrizează în 2-3 săptămâni.

Regim alimentar

Pentru a preveni apariţia unei fisuri anale, în primul şi primul rând trebuie evitată constipaţia. Aceasta înseamnă o alimentaţie care să fie bogată în fibre şi vegetale care să regleze scaunul. Persoanele care sunt predispuse la constipaţie - vorbim de acea constipaţie habituală ar trebui să folosească laxative ca să împiedice apariţia constipaţiei. Pentru că constipaţia odată instalată, este singurul factor care va duce la apariţia unei fisuri. Bineânţeles că nu orice persoană care are constipaţie va face fisuri anale. De asemenea, dacă persoana prezintă constipaţie trebuie ca actul defecaţiei să se producă lent. E bine să  folosească nişte spozitoare cu glicerină înainte de a avea scaun pentru a face  în aşa fel încât bolul fecal să se elimine uşor,  fără a traumatiza prea mult zona. Oricum, singurul lucru eficient în profilaxia unei astfel de afecţiuni, este combaterea constipaţiei printr-o alimentaţie bogată în fibre şi vegetale. Mai trebuie spus că după operaţie întrerupem acel cerc vicios. Şi atunci dispare sindromul dureros, iar constipaţia nu mai este aşa de accentută. Dar, în continuare, este important bolnavul să evite constipaţia printr-un regim alimentar adecvat“.

Măsuri pentru a combate constipaţia

  • Prima măsură împotriva constipaţiei este o dietă bogată în fibre. Acestea se găsesc în fructe şi legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin şi colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate menţin apa şi păstrează scaunul moale şi uşor deplasabil către rect.
  • Evitarea orezului şi alimentelor bogate în calciu (brânzeturile) ori tanin (afine, coacăze, vinurile roşii).
  • Consumul unei cantităţi suficiente de lichide (cel puţin 1,5 l/zi): apă, sucuri, ceaiuri, supe.
  • Consumul de fructe (mere, pere, piersici, struguri, prune proaspete sau mai ales uscate, curmale, smochine, alune, nuci), minim 2-300 g/zi (de exemplu 2 mere zilnic).
  • Consumul de legume precum salată verde, sfeclă roşie, varză, fasolea, mazărea,  ridichile
  • Se mai recomandă şi dulciurile concentrate (miere, gem, dulceaţă, lactoza), laptele bătut, chefirul, sucul de mere, zeama de varză.
  • Se va respecta un orar regulat al meselor.
  • Crearea reflexului de scaun (defecaţie) la oră fixă (fie dimineaţa după micul dejun, fie seara după cină), evitând graba şi în condiţii de maximă concentrare, eventual recurgând la folosirea pe termen scurt a supozitoarelor cu glicerină. De multe ori apariţia scaunelor este favorizată de consumul de lichide reci, miere sau dulceaţă, dimineaţa pe nemâncate.

Simptome

În afara constipaţiei, există  şi factori locali „vinovaţi“ de apariţia fisurilor anale. Aceştia sunt atribuiţi dispoziţiei vaselor care aduc sânge la acest nivel. Şi se mai incriminează în apariţia fisurilor anale şi unele tulburări legate de calitatea ţesuturilor din jur. Ca simptomatologie este acest sindrom dureros care apare în timpul actului de defacţie, care se accentuează chiar şi până la jumătate de oră după terminarea acctului de defecaţie. Este un sindrom dureros foarte accentuat, sub formă de arsură. În ceea ce priveşte sângerările, în cazul fisurilor anale ele sunt minime, de mică amploare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri