Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ora Pământului: Crosuri, tururi pe bicicletă şi spectacole, sâmbătă seară, în zeci de oraşe din ţară

GALERIE
lampioane
  • lampioane
- +

Ora Pământului va fi sărbătorită, sâmbătă seară, în zeci de oraşe din ţară, unde vor fi stinse luminile timp de o oră, printre manifestările pregătite pentru acest eveniment fiind crosuri, tururi pe bicicletă, plimbări nocturne şi spectacole la lumina lumânărilor.

Sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30, oamenii din întreaga lume sunt invitaţi să stingă luminile pentru a marca Ora Pământului, manifestare aflată la a noua ediţie, iar în România la a şaptea.

Iluminatul va fi oprit în locuri reprezentative din zeci de oraşe din toată ţara, dar şi în instituţii şi companii. În plus, au fost planificate numeroase evenimente pentru petrecerea acestei ore, dar şi pentru a atrage atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

Printre clădirile unde vor fi stinse luminile se numără Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Naţională, Ateneul Român, Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Istorie, în Capitală, alături de Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.

La Sinaia, Castelul Peleş va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat.

Pentru Ora Pământului din acest an, organizatorul local al evenimentului, WWF România, a încurajat manifestări precum o alergare nocturnă, o tură cu bicicleta sau o plimbare simbolică prin oraş.

În Bucureşti, cei care vor să participe la manifestări sunt aşteptaţi de la 19.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Seara va debuta cu o sesiune de exerciţii fizice uşoare, alături de antrenorii Limitless şi ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth. De la ora 20.00, participanţii se vor pregăti de stingerea luminilor, aprinzând lumânări de dimensiuni mari.

După stingerea luminilor, la ora 20.30, urmează un program de aproape două ore, fără surse de curent. Astfel, va avea loc un concert de percuţie, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum 'n' fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care doresc să încerce să cânte la tobe vor avea această posibilitate, alături de profesionişti. În plus, câteva biciclete Pegas vor putea fi închiriate gratuit pe durata evenimentului.

Programul de Ora Pământului din Capitală include şi un tur pe bicicletă de 16 kilometri, ce va avea loc între orele 20.30 - 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.

La Bistriţa, capitala Earth Hour 2012, manifestările încep de la ora 20.00, cu spectacolul gulguţelor. Voluntarii Asociaţiei "Cercetaşii bistriţeni" vor amplasa lampioane cercetăşeşti luminoase în zona pietonală Liviu Rebreanu. Vor fi apoi premiaţi cei care au avut cele mai bune idei în concursurile "Mascota Eco" şi "Floarea soarelui - plantă de cultură agricolă energetică". După o numărătoare inversă, iluminatul public va fi întrerupt în oraş timp de o oră, în care va avea loc un tur ciclist, Crosul "Aleargă pentru Pământ", la care participă şi sportivi medaliaţi la campionate nationale şi internaţionale, proiecţii luminoase şi un spectacol de lumină cu Trupa "Sirius" de la Asociaţia culturală Bistriţa Medievală.

În Timişoara, capitala Earth Hour 2013, municipalitatea, împreună cu Casa de Cultură, organizează în Piaţa Victoriei, începând cu ora 19.00, concerte cu Pragu' de Sus şi trupa Box Office. Între 20.30 şi 21.30 va fi stins iluminatul public şi arhitectural în Piaţa Victoriei, la clădirea Primăriei Municipiului Timişoara, la Catedrala Mitropolitană şi în Parcul Central. În acest timp, dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile, vor avea loc observaţii astronomice cu Astroclubul Antares. Totodată, va avea loc şi un spectacol cu foc susţinut de artistul de stradă Raluca Ilaş.

La Satu Mare, capitala Earth Hour 2014, primăria şi mai multe asociaţii organizează următoarele activităţi: desene cu cretă pe asfalt, crearea unei pânze cu idei şi mesaje ale publicului la întrebarea "Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?", construirea unui lanţ uman care să înconjoare parcul central, cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii, ateliere de creaţie, Critical Mass - acţiune de promovare a mersului pe bicicletă şi conştientizarea importanţei asigurării bicicliştilor, a pistelor pentru biciclişti şi a stilului de viaţă sănătos, lansare de zmeie şi de lampioane.

Alte peste 30 de oraşe din ţară şi-au anunţat participarea la ediţia din acest an a evenimentului.

La Adjud, primăria împreună cu liceeni, elevi, cadre didactice şi nu numai organizează o alergare nocturnă şi plimbare la lumina lumânărilor prin Parcul municipal Adjud.

Un maraton şi un semimaraton vor fi organizate la Aiud, de Ora Pământului.

La Alba-Iulia va fi organizat un tur al Cetăţii Alba Carolina, inclusiv pe bicicletă.

Programul de activităţi organizate la Botoşani include un spectacol şi Crosul Earth Hour ce se va desfăşura odată cu stingerea luminilor la ora 20.30.

La Brăila vor fi organizate, vineri, în Parcul Monumentul, o serie de evenimente ce promovează stilul de viaţă sănătos, ce includ exerciţii de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem şi minicros.

La Călan, pe Stadionul Victoria, va fi realizată o inimă din lumânări şi vor fi lansate vreo 200 de lampioane. De asemenea va avea loc un cros.

Ora Pământului va fi sărbătorită şi la Călăraşi printr-un spectacol în aer liber, cu cântări şi dansuri, iar la finalul momentului artistic vor fi lansate lampioane

Evenimentul din oraşul Cluj Napoca va avea loc în Piaţa Unirii, unde voluntarii Asociaţiei Studenţilor pentru Natură şi Capitalei Europene a Tineretului vor răspândi mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumânărilor ce vor fi vizibile în timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public va fi stins, iar participanţii se vor putea bucura de jocuri de lumini şi foc. La aprinderea luminilor, va fi proiectat un film tematic la Cinematograul Mărăşti, cu intrarea gratuită.

Evenimentul de la Constanţa se intitulează "Să lăsăm Pământul să respire timp de o oră, în Parcul Tăbăcărie". Voluntarii Mare Nostrum, elevii şi cadrele didactice vor amplasa peste 2.000 de lumânări în parc, atât pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cât şi pe spaţiul verde, pentru a reprezanta diverse simboluri stilizate legate de natură şi de protecţia mediului. De asemenea, va fi organizată şi o tombolă de becuri unde cetăţenii sunt invitaţi să aducă becurile uzate, având ocazia de a primi un premiu special.

Un tur ciclist al oraşului va avea loc şi la Craiova, în timpul zilei, în timp ce seara toţi cetăţenii sunt invitaţi să danseze în Piaţa "Mihai Viteazul", în cadrul acţiunii "Dance for Earth", susţinută de cluburile de dans din oraş, dar şi la observaţii astronomice oferite de Centrul Astroed al Universităţii din Craiova.

În Mediaş, va avea loc un concert de chitară susţinut de un grup de elevi, dar şi o alergare nocturnă.

Locuitorii din Moineşti sunt invitaţi să răspundă la întrebarea "Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?", să participe la realizarea unei ilustraţii din lumânări Moineşti 60+, precum şi crearea de alte desene din lumânări, făclii sau candele din ceară, să lanseze lampioane şi să se plimbe la lumina lumânărilor.

La Oradea, vor fi organizate în Parcul 1 Decembrie demonstraţii artistice şi culturale fără folosirea unor surse de energie: muzică live, dans contemporan, plasarea de lumânări, gulguţe şi torţe.

Astroclubul Panciu organizează observaţii astronomice în Parcul Central, urmate de o plimbare în timpul căreia participanţii vor marca traseul cu LED-uri. Va avea loc şi o lansare de lampioane pe esplanada Parcului Central al Oraşului Panciu, la final realizându-se o ilustrație din lumânări PANCIU 60+. Ulterior, în perioada 2 - 6 aprilie, va fi organizată o campanie de colectare a hârtiei refolosibile sub genericul "Hârtia reciclată = O planetă mai curată".

La Piatra Neamţ, participanţii se vor aduna în Piaţa "Curtea Domnească", fiind invitaţi să vină cu o sursă de lumină (felinar, lanternă, candele, telefoane mobile, brichete, etc.). În Turnul lui Ştefan cel Mare va fi instalată o camera video, precum şi câteva la sol şi cu ajutorul mai multor fotografi din oraş se vor realiza fotografii şi un filmuleţ care să arate cum a fost sărbătorită Ora Pământului în oraş.

În Ploieşti la Sala Sporturilor Olimpia, cetăţenii sunt aşteptaţi cu chef de privit stele, de interacţionat, cu bicicleta sau skateboard-ul, cu o frontală sau lanternă, pentru a petrece într-un mod amuzant, interactiv, în aer liber, Ora Pământului.

Un marş al candelelor, un exerciţiu cu făclii, acompaniat de intervenţia muzicală a Şcolii de Artă "Sergiu Celibidache", alături de o lansare de lampioane şi "vulcani cu scântei" vor anima oraşul Roman, cu ocazia Orei Pământului. De asemenea, se organizează o competiţie între instituţiile de învăţământ în intervalul 23 - 27 martie ce vizează colectarea deşeurilor ce pot fi valorificate.

La Roşiorii de Vede au loc manifestarea "Lumină pentru viitor", ediţia a II-a, o "invitaţie la mişcare, cu lumânări în mâini, pentru roşiorenii de toate vârstele", spectacolul "Vindecaţi Terra!", susţinut de membri ai Cercului de Muzică al Casei de Cultură, şi "Lumina artei" - expoziţie de sculptură în piatră de râu şi lemn, semnată de artistul plastic roşiorean Costel Păun şi prezntată într-un spaţiu neconvenţional la lumina lumânărilor.

O plimbare simbolică şi un tur cu bicicleta vor avea loc şi la Salonta.

Sighişoara marchează Ora Pământului încă de la începutul zilei de sâmbătă cu acţiuni de ecologizare în cartierele Sighişoarei, în apropierea unităţilor de învăţământ. De la ora 20.30 are loc o întâlnire în faţa Turnului cu Ceas cu lumânări-pastilă în borcane de sticlă, un concert susţinut de Fanfara Municipiului Sighişoara şi parada ţinutelor realizate din materiale reciclabile.

La Tulcea va fi organizat Crosul Ora Pământului, sâmbătă, de la ora 10.00, în jurul Lacului Ciuperca, unde este amenajată şi o pistă de biciclete.

Cetăţenii din Turda sunt aşteptaţi pe platoul din faţa Primăriei, unde se vor aprinde lumânări, dar şi să participe la un tur nocturn pe bicicletă.

La Râmnicu Vâlcea, sâmbătă seară vor avea loc momentul dramatic "Pământeanule, şi tu eşti un «mic prinţ»" (adaptare după Antoine de Saint-Exupéry), proiecţii de filme tematice, animaţii stradale, jocuri de lumini şi lansări de lampioane.

În toate oraşele participante vor fi stinse luminile în mai multe locuri reprezentative.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din 2009, iar la nivel internaţional, din 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment, în oraşul Sydney. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice.

Campania a reunit în 2014 în demersul comun de stingere simbolică a luminilor peste 7.000 de oraşe din peste 160 de ţări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri