Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oraşul, în straie ponosite

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Odată cu oraşul vechi a murit o întreagă lume cu tradiţiile ei solide, cu rânduiala ei, cu intelectualii ei străluciţi ori cu visele ei. Oraşul nou a dobândit o pecete stilistică proletară, cenuşie şi uniformă.

Tot ce este valoros şi reprezentativ pentru Iaşul arhitectonic vine din trecut. Şi nu pentru că am fi noi, ieşenii, nostalgici ori paseişti, ci fiindcă în prezent ori în trecutul recent, oraşul a fost supus sistematic mutilării de către arhitecţi inculţi ori lipsiţi de personalitate, care au executat ordinele mărimilor zilei, ale găştii de îmbogăţiţi ai revoluţiei ori ale aşa zişilor dezvoltatori imobiliari recenţi, a căror unică preocupare este câştigul rapid. Sub zodia lor, oraşul s-a urâţit iremediabil, s-a uniformizat şi s-a provincializat, la fel ca Paşcaniul ori Hârlăul. Diferenţele stilistice ori de gust dintre Iaşi şi modestele oraşe evocate sunt aproape nesemnificative. O singură excepţie, notabilă, dar nevalorificată pe măsura talentului, tocmai în Iaşi, unde a trăit mulţi ani: Arhitectul Porumbescu, restauratorul învăţământului arhitectonic în oraşul primului inginer şi arhitect modern, Gheorghe Asachi. Puţinele clădiri proiectate la Iaşi (vezi facultăţile de Arhitectură şi Construcţii) probează adevarul inconfortabil ca şi în vremuri tulburi personalităţile autentice izbândesc. E drept, cu sacrificii ori cu unele retuşuri conjuncturale. Exemple pot fi date şi din alte zone intelectuale.

După anul 1989, când cu presupusa descătuşare a energiilor şi a vocaţiilor (?), te-ai fi aşteptat la o explozie de inventivitate şi curaj. Dar revoluţia controlată de comuniştii promoscoviţi, susţinuţi de cohortele activisto-atavice, aureolată de sacrificiul eroilor tineri şi aplaudată în devălmăşie de poporul emotiv şi confuz, nu a fost de natură să promoveze speranţe ori împliniri. Într-un oraş din care nu au lipsit elementele de rezistenţă intelectuală anticomunistă, puterea a fost repede acaparată de către oportunişti mediocri, şi aşa a rămas până astăzi. Tentativa de revoltă din 13 -14 decembrie 1989 a fost lesne uitată de noii învârtiţi aşezaţi în scaunele puterii, direct din barul Tic - Tac ori din alte locuri obscure, unde au aflat de la televizor că e revoluţie în ţară, deci rost de căpătuială. Revoluţie de împrumut săvârşită de oameni de mucava. Şi asta în oraşul marilor uniri şi a marilor clasici.

Restauraţia, girată de regimul Iliescu şi fiii de suflet, a readus apatia şi neîncrederea, iar ca marcă stilistică eclectismul şi improvizaţia. Proiecte arhitectonice şi urbanistice majore într-un oraş care se afundă în provincialism şi în declin generalizat? Contradicţie în termeni, imposibil de rezolvat.

Oraşul comunist s-a edificat între anii 1960 - 1989. Totul s-a urâţit în oraşul - dormitor. S-a construit mult şi agresiv, simplu - utilitarist, în dispreţul oricărei tradiţii şi a lipsei de respect pentru norme elementare urbanistice. Desigur, oraşul nu a avut niciodată o viziune urbanistică modernă, dar aceasta nu justifică dezmăţul demolării clădirilor vechi şi distrugerea ţesutului urban şi social. S-a construit cu scopul de a compromite arhitectura voievodală, nobiliară şi burgheză, clădirile publice vechi, dar şi cartierele târgoveţilor de toate neamurile. În puţine oraşe cu pecete arhitectonică din ţară, tăvălugul nu a fost mai distructiv ca la Iaşi. Ştim, oraşul fusese în bună măsură mutilat de bombardamentele din vremea războiului. Dar, din nefericire, acestea au fost depăşite ca intensitate de tot ceea ce s-a întâmplat în anii de aşa-zisă pace, ani în care s-a consumat războiul ideologic şi social intern ori cel al culturnicilor împotriva tradiţiilor. Au căzut pradă în anii acestui război nu doar oamenii, despre care activiştii PCR-PSD nu mai vor să-şi amintească, întrucât nu e loc decât de ei, dar şi monumente emblematice, străzi şi cartiere întregi. În lipsa proprietarilor de drept, expatriaţi, dezmoşteniţi ori încarceraţi, clădirile s-au ruinat ori au fost compromise de către noii titulari. Odată cu aceste clădiri a dispărut şi lumea care le popula, dar şi farmecul discret al oraşului de odinioară. Astăzi, călătorul care a auzit despre faima oraşului din cărţi vechi este îndreptăţit să se întrebe, descumpănit: dar unde este oraşul vechi? Iar călătorul străin care vine la Iaşi îţi pune negreşit aceeaşi întrebare. Îi arăţi monumentele, iar el îţi răspunde că acestea nu fac un oraş. Botoşănenii, în schimb, îţi vorbesc cu mândrie de oraşul vechi, singurul de altfel care s-a mai păstrat în târgurile din părţile Moldovei.

Desigur, toate oraşele româneşti s-au urâţit în anii comunismului, chiar şi burgurile transilvane. Nu suntem, aşadar o excepţie. Însă drama mutilării are o altă intensitate la Iaşi decât la Bacău ori la Vaslui. Pentru că odată cu oraşul vechi a murit o întreagă lume cu tradiţiile ei solide, cu rânduiala ei, cu intelectualii ei străluciţi ori cu visele ei. Oraşul nou a dobândit o pecete stilistică proletară, cenuşie şi uniformă. Măcar de l-am colora mai viu pentru a ascunde emblemele urâtului. Dar sărăcia cvasigenerală, incultura oficialităţilor şi apatia majorităţii cetăţenilor adaugă tuşe nefericite pe chipul şi aşa schimonosit al oraşului.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri