Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pagubă colectivă

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Încă nu ştim cât costă tragedia de acum o lună, dar ştim cine va plăti.

Francezii şi-au evaluat rapid pierderile după tragedia din Paris: aproximativ 2 miliarde de euro, la o evaluare sumară. Suma include despăgubirile preconizate de mass-media franceză că vor fi acordate celor aproape 500 de victime, morţi şi răniţi. Un anunţ oficial în acest sens nu a fost făcut până acum, însă prevenirea terorismului este o chestiune ce ţine de stat.

Oricât de ingrată ar părea evaluarea materială a unei vieţi omeneşti, o estimare a costurilor după tragedia de la Colectiv încă nu a fost făcută. Ar fi trebuit să existe deja, în ajunul discutării în Parlament a proiectului legii bugetului pe 2016. Nu că s-ar trage linie şi s-ar încheia drama anul viitor, dar contextul apropiatei dezbateri şi exemplul francezilor sunt două motive cât se poate de solide. În lipsa unui Parlament responsabil, putem doar să ne amintim cum s-au petrecut lucrurile în alte împrejurări mai mult sau mai puţin dezastruoase.

În tragedia de acum cinci ani, de la Maternitatea Giuleşti, şase bebeluşi au murit şi cinci au fost răniţi, de asemenea într-un incendiu. Asistenta care era atunci de serviciu este singura persoană trimisă după gratii, în vreme ce despăgubirile de patru milioane de euro au căzut în sarcina Ministerului Sănătăţii.

Explozia de la Mihăileşti, produsă  în mai 2004, a cauzat moartea a 18 oameni şi rănirea altor 13. La acea vreme, legislaţia era apă de ploaie - autorităţile făcând o cercetare sumară pentru ca în doar câteva ore să demareze lucrările de refacere a şoselei distruse pe o lungime de 35 de metri. A trebuit să intervină ministrul Justiţiei pentru oprirea lor, iar la cinci zile după deflagraţie procurorul general sosit la locul dezastrului încă mai găsea probe. Trei oameni şi-au ispăşit de atunci pedepsele în detenţie, iar despăgubirile acordate victimelor au totalizat 1,5 milioane de euro - bani plătiţi de firmele condamnaţilor.

Într-un alt caz, de mai mică amploare, dar cu o audienţă uriaşă, a fost celebra tăiere a penisului unui pacient de către un medic de la un spital bucureştean. În final, doctorul Naum Ciomu a fost condamnat în solidar cu spitalul la plata a 500.000 de euro victimei sale.

Un alt incident grav s-a petrecut în 2006, în apropiere de Braşov. Un autoturism a intrat într-un parapet metalic deja avariat de la marginea drumului, iar banda de metal a străpuns portiera, strivind mâna unei pasagere. Medicii au fost nevoiţi să-i amputeze braţul de la umăr, iar după opt ani de cercetări şi procese, instanţa a impus administratorului drumului - Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale - plata a un milion de euro victimei.

La o lună de la producerea tragediei din Colectiv, niciun proces nu a demarat încă în instanţă. Şirul pierderilor s-a oprit la 60 şi tot atâţia răniţi se află încă în spitale, cu răni ale căror urme le vor purta cu ei toată viaţa. Dar cine va suporta în final toate daunele? În niciun caz fostul guvern. Cu atât mai puţin cel actual sau cel care va apărea după alegerile de la anul. Vor fi prea mari pentru primarul şi funcţionarii deja arestaţi de la Primăria sectorului 4 - care au semnat avizele de funcţionare a clubului. Vor fi prea mari şi pentru cei de la Inspectoratul bucureştean pentru Situaţii de Urgenţă, care ar fi trebuit să controleze clubul la faţa locului, nu din birourile lor. Proprietarii clubului şi cei ai firmei care a furnizat artificiile sunt şi ei prea mărunţi. Şi atunci despăgubirile vor fi împărţite de instanţă între vinovaţi şi instituţiile pe care le reprezentau, cele mai multe de stat. Adică statul va fi plătitorul. Adică noi. Dacă suma s-ar împărţi în mod egal la toţi contribuabilii şi ni s-ar reţine din lefuri, abia aşa am resimţi pe propria piele costul corupţiei din România. Dar statul va umbla la puşculiţa sa, umplută tot de noi - aşa cum face, de exemplu, atunci când plăteşte o autostradă ce se surpă la mai puţin de un an de folosinţă. Iar lumea va uita. Sau nu va uita, dar va rămâne cu impresia că s-a făcut dreptate. Iar, în politică, impresia contează. Corupţia vine de la sine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri