Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Palaria jos in fata sotilor Nedea! Pregatesc gratis liceeni saraci pentru a intra la UMF. REZULTATE

GALERIE
Nedea Negruzzi 1
  • Nedea Negruzzi 1
- +

 Proiectul soţilor Niţa şi Mircea Nedea de a pregăti tineri cu venituri reduse în vederea susţinerii examenului la Medicină a ajuns la al patrulea an. Bilanţul la ultima admitere este unul onorant: 10 dintre cei 15 pregătiţi gratis au intrat la UMF

Un proiect unic are loc la Iaşi, iniţiat fiind de doi profesori de biologie, soţ şi soţie, care meditează fără să fie plătiţi de patru ani de zile elevii de clasa a XII-a care sunt pasionaţi de acest obiect şi care doresc să dea admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Este vorba de Niţa Nedea, profesoară la Colegiul „Eminescu”, şi Mircea Nedea, profesor la Colegiul „Negruzzi”. Această familie a pregătit anul acesta 15 elevi, din care 10 au fost admişi, cinci la buget şi cinci la taxă, la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF.

 
 
Proiectul SAP-ed, de studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi, se află în al patrulea an de desfăşurare şi este dedicat elevilor claselor terminale de liceu ce provin din familii cu venituri reduse, cu un venit lunar se sub 400 de lei pe membru de familie, şi care doresc să-şi facă o carieră în domeniul medical. Proiectul îşi propune să elimine inegalitatea de şanse, să-i ajute pe cei fără resurse să-şi îndeplinească visul de a deveni medici. În cei patru ani de zile au fost pregătiţi, sâmbătă de sâmbătă, un număr de 68 de elevi, dintre care 50 sunt în prezent studenţi.
 
Rezultate remarcabile
 
În primul an de existenţă a proiectului, dintre cei 49 de copii înscrişi, unii s-au retras, iar 13 au fost admişi la Medicină; în cel de-al doilea an, din 24 de copii pregătiţi, 16 au reuşit; în anul trei de existenţă, adică anul trecut, din 12 copii pregătiţi, 11 au fost admişi. De menţionat că trei dintre absolvenţii de anul trecut care nu au reuşit să intre la Medicină au reuşit anul acesta. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât admiterea s-a făcut cu medii foarte mari, iar absolvenţii au reuşit să obţină note suficient de bune.
 
 
„Nu este uşor să promovezi un astfel de examen, în condiţiile în care ultima medie de la buget a fost peste 9,40. Este evident că aţi depus multă muncă, aţi pus pasiune. Noi susţinem această iniţiativă, alături de ceilalţi parteneri, Colegiul "Negruzzi" şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi ne bucurăm de fiecare dată că în luna iulie ne întâlnim şi sărbătorim succesul. Avem toată încrederea în ceea ce înseamnă viitorul vostru, avem încrede în voi. Acest gest comunitar pe care îl facem noi pentru voi trebuie răsplătit , aşa că atunci când veţi ajunge medici bine plătiţi, cu cabinete, să daţi o mână de ajutor celor care au nevoie”, a fost mesajul lui Paul Butnariu, de la Asociaţia „Al.I. Cuza nr. 20” Iaşi. Acesta a înmânat la final diplome tuturor partenerilor proiectului, cu mulţumirile de rigoare.
 
„A fost un examen surpriză”
 
Despre munca pe care au depus-o cu elevii şi reuşitele lor a vorbit Niţa Nedea: „Toţi sunt învingători, este o performanţă ca, din 15, 10 să fie admişi. Îl felicit pe Iustin Popescu, care a luat 9,80 la examenul de admitere, doar doi itemi i-au scăpat din 90. Vă imaginaţi câtă concentrare! Am sărit într-un picior de bucurie, apoi m-am întristat pentru că a avut media de admitere din liceu prea mică şi a coborât sub linie, cu 9,02. Îl încurajăm să continue şi să prindă un an în care media va coborî la 9”, a mărturisit Nina Nedea, plină de emoţie.
 
 
La rândul său, Mircea Nedea a mărturisit: „A fost un examen surpriză, nu am întâlnit în ultimii ani ca la buget să se intre cu media aşa mare, 9,45, iar la taxă cu 9,17. Dacă anul trecut Asociaţie SAP-ed a putut sprijini doi elevi care au intrat la taxă, anul acesta nu o mai putem face. Dar promitem că vom încerca să colectăm bani pentru ei”, a spus acesta. La final, absolvenţii de liceu şi proaspeţii studenţi au fost premiaţi cu diplome şi un banchet special organizat pentru ei.
 
„Merită să lupţi pentru acest scop”
 
Ştefana este unul dintre cei care au reuşit cu brio să ocupe un loc la buget, şi spune că abia acum realizează că este studentă. „Nu ştiu dacă să râd sau să plâng, deoarece mă aşteaptă şase ani în care va trebui să învăţ mult. Faţă de alţi colegi de-ai mei, eu vreau să rămân în ţară după ce voi depune jurământul lui Hypocrate. Am fost foarte emoţionată la examen, şi sper ca atât eu, cât şi colegii mei să reuşim să ne păstrăm la buget”, spune aceasta. Inga este din Republica Moldova şi a concurat pentru singurul loc de la buget cu încă şapte candidaţi. „Am crezut că nu am nici o şansă, dar l-am sunat pe domn profesor şi m-a liniştit. Vreau să le mulţumesc, pentru că fără ei nu aş fi fost niciodată admisă”, spune tânăra.
 
 
Un caz deosebit este al unei eleve care a absolvit Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, unde a făcut balet. „Vreau să le mulţumesc profesorilor, pentru că fără ei nu aş fi reuşit: ce am făcut eu în liceu nu mi-ar fi permis niciodată să obţin medie de trecere şi să mă pregătesc intens. Vreau să încurajez pe colegii care nu au reuşit să intre şi să le spun să mai încerce, pentru că merită să lupţi pentru acest scop, de a salva vieţi”, mărturiseşte şi Alexandra Antonescu.
Povestea din spatele acestei poveşti de succes însă impresionează într-un mod aparte. Proiectul a pornit tocmai de la un vis neîmplinit al celor doi soţi, profesori de biologie, care şi-au dorit în copilărie să ajungă medici, dar nu au avut şansa să se poată pregăti corespunzător şi să facă meditaţii. Aceştia doresc astfel să sprijine prin voluntariat pe cei care învaţă bine, dar au nevoie de ajutor pentru a ajunge la Medicină. (Paula SCÎNTEIANU)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri