Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Până la urmă, cum votăm?

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Cum vor ei. Pentru moment, alegerile locale ne chinuie doar o dată. Zic pentru moment, pentru că nu se ştie ce se va mai vota mâine.

Nu mai departe de duminică, în timp ce juca Hora Unirii, însuşi şeful statului şi-a dat cu părerea că e mai bine cu două tururi la locale. Adică, dacă nu ia niciun candidat la primărie 50 la sută din voturi plus încă (măcar) unul, atunci se mai ţine un tur - finala primilor doi clasaţi. La Preşedinţie, treaba a mers bine şi pentru actualul şef al statului, şi pentru cel de dinainte, şi pentru cel care a câştigat lejer în 2000 după mandatul deplorabil al lui Constantinescu. La fel, sistemul a funcţionat bine până la alegerile locale din 2008, pentru şefii de CJ, respectiv 2012, pentru primari. Cu ce rezultate, vedem perfect astăzi mai ales în oraşele mari din jumătatea de est a ţării (inclusiv Capitala). Altfel spus, nu numărul de tururi al alegerilor dă un lider onest, competent şi devotat comunităţii, ci partidul îşi selectează candidatul după cum are chef.

Pentru Iaşi, poate ar fi mai nimerită nominalizarea unui candidat inedit – un motan, de exemplu, aşa cum au ales unele comunităţi din Canada şi Rusia. Părţi bune cu siguranţă vor fi: suspiciunile de şpagă devin 0, iar numărul turiştilor creşte. Partea proastă e că nu permite Constituţia (art.37). Lăsând ironia deoparte, la cât de iubiţi sunt politicienii, e de aşteptat ca independenţii (care au voie, conform aceluiaşi art.37) să facă o figură bună la localele din mai/ iunie.

Ideea schimbării modificării privind alegerea primarilor a venit de la liberali. PSD nu e de acord, pentru că are cei mai mulţi aleşi de soiul ăsta şi, la un singur tur, vor rămâne destui pe loc. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în 2012, când deloc onorabilul Nichita a redevenit primar al Iaşului şi conduce cu succes oraşul şi astăzi, conform paginii de internet a Primăriei sale. Legea electorală, ajustată anul trecut doar după interesele politice, pare acum că n-a fost ajustată suficient: a mai rămas un interes nesatisfăcut, altfel nu se explică dorinţa de schimbare a modificării. Pentru că e lege în România: nicio lege nu se schimbă pentru români, ci în primul rând pentru profitul politicienilor. Pensiile nesimţite ale parlamentarilor sunt cel mai bun exemplu.

Pe de altă parte, opoziţia PSD faţă de schimbarea modificării, adică faţă de trecerea înapoi la două turi de scrutin, e susţinută şi de cei care cred că un independent, un nume nou, are mai multe şanse să se impună în primul tur. Lucru destul de adevărat: ce candidat independent poate aduce ţn douş rănduri atâtea găleţi, mopuri, pungi cu făină şi sticle cu ulei? Şi pe câţi lipitori de afişe se poate baza? Şi cu ce bani să-şi cumpere bannere? De cealaltă parte, un primar în funcţie are la dispoziţia lui toţi stâlpii din oraş. Plus banii negri ai partidului care îl împinge în faţă.

Aşadar, ce e un tur, ce sunt două tururi? Mai ales că singura metodă să-ţi protejezi votul este să votezi. Dacă nu votezi, poate cădea ca din întâmplare o ştampilă peste un buletin de vot şi poate apărea, tot ca din întâmplare, o mâzgăleală în dreptul numelui tău. Nici soluţia votului anulat nu e bună, pentru că, de fapt, dai câte o bucăţică din el celor cu care nu eşti de acord. Deşi, în acest caz, măcar eşti sigur că nu ţi-l fură careva. De aceea votezi cum vor ei, dar încă poţi vota cu cine vrei tu. Încă. Şi, mai ales, dacă ai pe cine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri