Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Papa Francisc, în mijlocul imigranților din insula Lesbos. A fost întâmpinat de Tsipras

GALERIE
papa
  • papa
- +

Papa Francisc a mers sâmbătă în insula elenă Lesbos, poartă de intrare a imigranților în Europa, pentru a transmite un mesaj de deschidere și de solidaritate.

UPDATE ORA 17:50

Papa Francisc și-a încheiat vizita pe insula elenă Lesbos și a decolat spre Roma în jurul orei locale 12.15 GMT, pe aeronavă îmbarcându-se și trei familii de refugiați sirieni de confesiune musulmană, care vor fi cazați la Vatican.

"Papa a dorit să facă un gest de bun venit în ceea ce privește migranții, însoțind în avionul său spre Roma trei familii de refugiați din Siria, 12 persoane în total, între care șase copii", se arată într-o declarație difuzată de Vatican.

Două familii sunt originare din Damasc și cealaltă din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizația Stat Islamic, mai precizează Vaticanul.

În timpul acestei vizite cu o puternică semnificație umanitară și ecumenică, papa a vizitat centrul de migranți Moria, a luat prânzul cu refugiații într-un container special amenajat, s-a întâlnit în port cu locuitorii din Lesbos, unde trăiește și o comunitate catolică, și a avut întâlniri succesive cu arhiepiscopul Atenei, Ieronim al II-lea și cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, împreună cu care a semnat o Declarație comună, precum și cu prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.

În Declarația comună pe care au semnat-o, cei trei prelați cer comunității internaționale să dea dovadă de curaj în fața acestei crize umanitare colosale, într-o rară manifestare de unitate între catolici și ortodocși.

În timpul petrecut pe insula greacă, pontiful a salutat în mod special copiii, a vorbit cu ei, s-a uitat la desenele lor din care multe descriau călătoria pe mare. Papa a spus că vrea să le păstreze, să le pună pe biroul său și să le arate jurnaliștilor în timpul călătoriei de întoarcere la Roma.

UPDATE ORA 10:40

Suveranul Pontif a fost întâmpinat la aeroport de premierul grec Alexis Tsipras. Papa Francisc se va întâlni de asemenea cu principalele sale două gazde ale zilei, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului care exercită un primat onorific în cadrul patriarhiilor ortodoxe, și Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei și al întregii Grecii.

Cele trei fețe bisericești se vor deplasa cu un microbuz la 'hotspot'-ul Moria, o tabără de primire din mijlocul dealurilor plantate cu măslini, în care se află închiși circa 3.000 de imigranți în condiții extrem de dificile, potrivit organizațiilor umanitare. Ajunși la Lesbos după intrarea în vigoare, la 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeană și Ankara, imigranții ar urma să fie trimiși înapoi în Turcia, cu excepția situației ipotetice în care ar fi acceptată cererea lor de azil în Grecia.

Anul trecut, peste jumătate de milion de imigranți au trecut prin Lesbos, iar în acest an în insulă au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.

În tabără, cei trei responsabili religioși se vor întâlni cu zeci de minori, majoritatea neînsoțiți, în prezent închiși, apoi se vor deplasa într-un cort pentru a se întâlni cu circa 250 de imigranți reprezentativi pentru diferite situații. După discursuri scurte, cei trei oficiali religioși se vor deplasa într-un container special amenajat, una din multele carcase metalice care constituie principalele spații de cazare din tabără, pentru a lua masa cu opt imigranți și trei traducători.

Papa, patriarhul și arhiepiscopul se vor urca din nou în microbuz la ora 13.30 (10.30 GMT) pentru a se deplasa la sediul Gărzii de Coastă din portul Mytilene, pentru o întâlnire cu locuitori din Lesbos, precum și cu o comunitate mică de catolici din insulele din jur. Această scurtă întâlnire se va încheia cu o rugăciune pentru victimele migrației, în memoria cărora cei trei vor lansa fiecare o coroană de flori în Marea Mediterană. După câteva scurte discuții pe aeroport, Papa va pleca înapoi spre Roma la ora 15.15 (12.15 GMT).

realitatea.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri