Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Partidul Ieşenilor

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Din Partidul Moldovenilor a mai rămas stema! Şi durerea în cot!

Preşedintele Iohannis a promulgat recent noul cod electoral. Noutăţile sunt puţine şi nu prea interesante. Totuşi, prevederea referitoare la posibilitatea înfiinţării cu maximă uşurinţă a unui partid politic - caz în care ai nevoie doar de trei membri fondatori! - , poate produce destul de rapid anumite efecte (ne)aşteptate în viaţa politică.

În primul rând, anticipăm apariţia, în preajma alegerilor locale, a unui număr impesionant de partiduleţe. Nu este neapărat ceva rău, dacă noile formaţiuni îşi vor asuma explicit o problematică locală. Adică dacă vin, de la început, în faţa ieşenilor, cu un set clar de promisiuni rezonabile şi cu o echipă de consilieri capabili să le pună în aplicare. A vorbi din nou, fără discernământ, de trenuri de mare viteză sau de autostrăzi care se vor face abia peste o sută de ani va dezvălui doar intenţia candidatului de a ne trage încă o dată în piept. În schimb, a propune câteva soluţii eficiente pentru ca oraşul să profite atât cultural, cât şi economic de pe urma competiţiei "Iaşi - CCE” poate deştepta un binemeritat interes din partea alegătorilor.

Eşecul monumental al USL a arătat că nu este suficient să te declari anti-Băsescu pentru a face bine comunităţii. Cei mai mulţi dintre pesediştii şi liberalii care ieri zbierau pe scena Teatrului Naţional că vor lupta pentru proiectele Iaşului sunt azi fie condamnaţi, fie urmăriţi penal pentru corupţie. Din câte se vede, în 2012, nu am votat o echipă pentru Iaşi, ci mai multe grupuri infracţionale organizate temeinic. De teama DNA, unii dintre aleşii noştri au început deja să se ascundă în munţi sau prin străinătate. Aştia ne promiteau România puternică? Ce o fi fost în capul lor? Dar în capul nostru?

Ideal ar fi ca micile partide locale să dea un bobârnac peste moacă marilor PSD şi PNL. Dacă în 2016 liberalii şi pesediştii vor veni cu aceiaşi oameni pe listele electorale - la locale sau la parlamentare - cele două partide nici nu mai merită votul nostru. Ultimii trei ani au fost dezastruoşi pentru Iaşi, toţi aleşii manifestând un dispreţ iresponsabil pentru problemele grave ale municipiului şi judeţului. Incredibil, dar adevărat! Deşi nu mai avem industrie, am ajuns cel mai poluat oraş după Bucureşti. Ce înseamnă asta? Că se distrug spaţiile verzi, că se construieşte haotic, că ne înghesuie maşinile. În ritmul ăsta, peste zece ani, vom purta măşti pe străzile mizerabile ale unui oraş de nici 300.000 de locuitori! Vă convine? Cum reacţionăm? Pe cine trimitem la puşcărie?

Apoi, este foarte posibil ca micile partide să redefinească independenţa politică. Un candidat independent la Primărie sau la Parlament - fie el oricât de cunoscut şi de apreciat în comunitate -, avea şanse puţine de victorie, pentru că lupta singur. Fără structuri. De fapt, împotriva structurilor altora! Acum, acelaşi candidat "independent” îşi poate crea propriul partid şi nu mai este chiar aşa singur. Câţiva oameni de reală calitate înscrişi alături de el pe liste (pentru CL şi CJ ori pentru Parlament) pot genera schimbarea. Esenţial este însă să nu se schimbe doar numele partidului, ci mai ales modul de a face politică în Iaşi. E nevoie de oleacă de voinţă! Dar şi de câţiva oameni deosebiţi!

Pe vremuri, experimentul politic numit Partidul Moldovenilor (al lui Constantin Simirad) a demonstrat că ieşenii acceptă noutatea, dacă îşi pun speranţele în buna credinţă a unui om. Din păcate, PM (ce s-a născut "din durere”!) s-a dovedit o păcăleală gogonată, liderul şi toate cadrele de partid fugind cu prima ocazie şi cu buzunarele pline exact la formaţiunile pe care le înjurau vehement înainte. Aşa se face că din Partidul Moldovenilor a mai rămas doar stema. Şi durerea în cot!..

Poate că Partidul Ieşenilor va fi altfel!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri